we love the pago

Har du behov av att känna dig trendig, som om du står över svenssonlatten?

Svaret är Pago.

Pago jordgubb faktiskt.

En löjligt god liten dryck, i glasflaska. Finns på så få ställen att du ofta kan belöna dig själv med ett besviket ”va, har ni inte jordgubb”.

Och kanske lägga till ”nej, multivitamin är inte lika god”.

För Pago jordgubb är god! Och det har inget samband med pagovaruproverna som står på mitt skrivbord. Jag upptäckte smaken långt innan dess, efter tips från Karin Wistrand. Tack Karin.

Pago ska helst intagas på Svart Kaffe på Södermannagatan 23, i det som köpmännen envisas med att kalla SoFo. (hu!)

dansk julöl

hmm… nÃ¥gon som inte är jag, har ändrat mina bloginställningar till nÃ¥got asiatiskt tecken snarare än de svenska tecken jag är smÃ¥förtjust i…

Trots språkförbistringar lyckas jag publicera mig, för det finns en kärlek jag måste dela med mig av.

Dansk julöl.

Oh så gott!

Jag har tillbringat dagen i Köpenhamn. I början misstänkte jag att jag skulle komma hem med massa paljettbeklädda linnen, högklackade skor och matchande handväskor. Alltså fylla garderoben med kvinnliga kläder som jag inte har mycket av. Med mig hem har jag 20 st fejkade bär på ståltråd, ett minne av en underbar chokladbutik med chokladfontän och smaken av underbar underbar dansk julöl. Ack, varför endast danskar dansk julöl har? Den är mildare, sötare, fylligare än den svenska. Bättre, mer välbalanserad, och en rackarna snygg burk!

Sen besökte jag dessutom SAS Radissons bar och dreglade åt Arne J-fåtöljerna medan jag intog välblandade drinkar. I bakgrunden hördes huspianisten spela easy listening. Och Kicki och jag spetsade gröna oliver på små svärd medan vi funderade på vilken drink att beställa härnäst.

Min dator (aka julmust) spelar Piazza, New York Catcher med Belle and Sebastian och jag ska snart sova.

det är kolans fel

Jag har gjort kola, och mer kola, och limekola.
Jag har gjort chili- och kardemummamarshmellows, mandelknäck, saffransbullar…
Jag är så trött på julgodis och det är bara början på december.

Godiset ska användas till en plåtning (såklart).
Till Hennes decembernummer nästa år. Men det tycks ta slut i rask takt eftersom det ligger mitt framför mig i tv-soffan. Kanske är det anledningen till att jag håller mig vaken sent på nätterna med datorn som enda sällskap och sen har problem att komma i tid på jobbet på mornarna. Tänker gå och lägga mig nu, och inte äta med limekola. Kanske känns gryningen mindre grusig imorgon. Kanske ska jag börjar mina mornar med en kola.

cookies or poles

kakorSvep plattan runt strängen.
Det är inte lätt att skriva kakrecept. Jag känner mig som ett perverst kakmonster med mina ordval, men hur förklarar man gången för att göra pyttekakor av två nyanser mördeg utan att använda alltför många ord. Nå?!

Sitter och skriver texter och recept till några underbara kakbilder som fotograf Åsa Dahlgren tog i somras. De ska publiceras i Hennes, vilket inte var tänkt från början, så jag funderar på bästa vinklingen för Hennes läsare…

Fördelen med att skriva om kakor är att man inte behöver uppfinna hjulet igen. Det är bara att slå upp ICA-Förlagets Sju sorters kakor och skriva rakt av från ingredienslistan. Förutsatt att man gillar deras recept. Själv dubblar jag sockermängden i deras mördegsrecept.

Mitt skapande ligger istället i hur man formar degen till vackra kakor och det var där jag fastnade i ord som platta och sträng och började tänka på strip poles. (blev osäker på stavningen, så jag gjorde en googlesökning, och med tanke på antalet träffar så stämde det nog).

logik eller selleri

Att ställa upp sina tankar på rad, letar ofrånkomligen fram logikbristerna i mina resonemang. Ett snabbt förtydligande. Jo, jag har kvar två backar påskmust från i våras. Anledningen till att jag inte, liggandes i min säng, druckit upp alla vid det här laget är att jag låste in backarna i mitt källarförråd i Göteborg och flyttat till Malmö. Jag har alltså klara svårigheter med att inte dricka upp goda drycker, men kanske är jag på väg att bli bättre. Kanske borde jag åka till Göteborg i helgen.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för logik eller selleri Postad i dryck Taggad

årgångsprovning av must

Pommacen lever! Men varför kan den inte få sällskap av Grappo och Trocadero? Verkar som Carlsberg trots allt rensar i hyllorna. Murmel!

Kanske läge att starta en aktion för att rädda återstående av Apotekarnes; Apelsin/Ananas, Hallon/Smultron, Passionsfrukt/Persika, Äpple/Krusbär och Citronsoda. Fasst Passionsfrukt/Persika känner jag ingen större relation till. Varför måste Apotekarnes mixa samman smakerna?

På den positiva sidan har jag ökat på min samling med mustnördar. Så i december blir det årgångsprovning. Apotekarnes julmust 2002, 2003 och 2004. Själv skulle jag aldrig kunna hålla mig borta från min julmust ett helt år, än mindre två år. Skumma månniskor på det hela tagit. Alltför mycket självdisiplin.

Fast Mattias har en P1800ES med dragkrok, och det hänger helt klart med en hjältestatus med ett sÃ¥dant innehav. Tänk att det finns fler än jag som inser att sportbilar behöver vara kombis. Snart snart är MBG GT:n min. Ganska snart. Kanske till vÃ¥ren…

endast Sverige svensk läsk har

Julmusten har nyss släppts i butikerna. Genom att fylla kyllen har jag gjort det enklare för mig själv att inte nalla på mitt förråd av påskmust. Den ska lagras och öppnas efter ett, två respektive tre år. En betydligt billigare hobby än att göra dito med Côtes du Rhôneviner.
Inom kort publicerar ICA-Kuriren min trerätters julmustmiddag; julmustgranité, julmustgryta med kött och rotfrukter samt julmustfloat. Genialiskt, även om det inte kändes så i maj när jag stod med julpynt upp till knäna och funderade på hur bilden skulle se ut.

Så allting kändes ganska bra, men så kom Carlsberg och allt blev svart.

”Ni tycker om Pommac, men ni dricker det inte.”

Och så gjorde de ännu svårare för oss att få tag på en vettig svensk läsk. I framtiden skulle det bara finnas Pommac på de där pinsamma glasflaskorna som ska likna champagneflaskor, men som trots det inte säljs på systemet. Men då kom Petter Lindqvist och gjorde de vi andra bara gick runt och funderade på. Han registrerade domänen http://www.raddapommac.se/ vips kom det in 30 000 namnunderskrifter och i dagsläget funderar Carlsbergs ett varv till på Pommacfrågan.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för endast Sverige svensk läsk har Postad i dryck Taggad ,

har klyftpotatis lågt GI?

Ibland, när jag har riktig tur, kan jag lura med mina kollegor till Grekland. Grekland ligger vid Bo01-området i Malmö och heter något på P. Deras lunch kostar hela sex kronor mer än lunchen på de otäcka håla som kollegorna vill kalla lunchrestaurang (aka Ekmans). Istället för att stå i kö och trängas som i bamba, får man i Grekland sitta ner och invänta, den ibland långsamma, betjäningen. Maten kommer i stora men snygga portioner. Alltid klyftpotatis, alltid tomatbaserad sås, alltid tatziki och alltid något köttfärsbaserat.
Mät blir man, och av någon förunderliga anledning håller sig mättnadskänsla kvar. Genom hela eftermiddagen. Först framåt halvsju-tiden börjar jag bli intresserad av middag. Och därav drar jag slutsatsen att klyftpotatis har lågt GI-värde. Eller är det den unika kombinationen med tatziki?

svartsoppa är inte flytande blodpudding

5 dl gåsblod blir 4 liter soppa. Mörk, mjuk soppa som mättar och smakar lite obestämt sött. Smakar underbart om man låter bli att tänka på vad den är gjord av.

Självklart var den hemmagjord. Gjord av Eva på Ledåsa gård utanför Sjöbo. Tack Eva!

Soppan var väldigt olik min barndoms svartsoppa, serverad på ett skumt gästgiveri i Lidköpingstrakten. Tjock soppa som snabbt stelnade i tallriken och blev till oätliga små berg när man rörde runt med skeden. Men morfar var från Blekinge och han tyckte om det där med gås. Och jag tyckte om att träffa mina släktingar. Men nu är morfar död och vi träffas inte längre och äter gås en gång om året.