jag blir singel
Hur kan jag annars motivera min beställning av en dansk ekologisk singellåda fylld med allt från pak choy till chokladkakor, som kommer till min ytterdörr varje vecka.
Tack arstiderna.com för att ni levererar i Malmö.
Hur kan jag annars motivera min beställning av en dansk ekologisk singellåda fylld med allt från pak choy till chokladkakor, som kommer till min ytterdörr varje vecka.
Tack arstiderna.com för att ni levererar i Malmö.
Jag vill ha lika fina matvanor som Rory och Lorelai. Äta lika mycket, lika ofta, lika saltigt och fett. Varför har inga av mina take-awayställen överraskningspåsar. Varför får jag aldrig för mig att beställa alla rätter från menyn på mitt lokala kinahak, och sen leva på resterna i en vecka (den frågan kanske besvarade sig självt). Nu ska jag åtminstone leva i drömmen en hel söndag. Från klockan ett på eftermiddag den 6:e februari kommer mitt hem invaderas av Gilmore Girls från Skåne. Det kommer drickas obsena mängder kaffe, beställas take-away och ätas allmän junkfood.
(They are all seated on the floor eating popcorn.)
LORELAI: Who needs more?
RORY: I do.
DEAN: Wow. You can eat.
RORY: Yes I can. Oh that’s bad isn’t it?
DEAN: No, uh, most girls don’t eat. It’s good you eat.
LORELAI: I’m all for it.
RORY: Let’s talk about something besides my eating habits, shall we?
LORELAI: Oooh — Oompa Loompas!
Vad gör man med en 99%-ig choklad? River man bara ner den i en chokladsås för att få en mer mastig smak eller vågar man vara mer experimentell? Själv vill jag helst äta små små bitar och låta chokladen torka ut min gom. Men är man åt det karnevora hållet kan man alltid piffa upp en sås till hare eller duva. (Duva äter vi alldeles för lite av i Sverige. I Marocko har de fantastiska duvrätter med kanel och tunna lager av frasig filodeg.)
Så finns chokladen i ett svenskt skafferi så föreslår jag att den hamnar i såsen du serverar till fläskfilén. Det kan behövas.
Fick en inbjudan till Skåneländska Gastronomiska Akademien. Mat på Årstiderna. Kockums festvåning. Ja tack!
Vilken mat! Först ett sillbord. Godare sill har jag inte ätit, och då är jag ändå upplärd under Bengt Petersen. Det kan ha lite att göra med att jag blivit äldre och lärt mig uppskatta sill.
Sen kom brännesnudan, mina bordsgrannar fick bokstavera för den stackars göteborgskan. Simmig buljong med ett överflöd av rotfrukter och fettstinnt fläsk. Två rågade matskedar hackad persilja och en klick senap.
Till dessert Släbosnus. Jo, det är rättstavat. Kan enklast beskrivas som en äpplekaka som kan göras trots avsaknad av ugn på följande vis:
Grovt bröd rives och blandas med kakao och socker. Ett lager av detta lägges i en glasskål och ovanpå ett lager äppelmos samt några klickar sylt eller gelé. Så fortsätter man med flera lager tills skålen är fylld. Garneras med vispad vispgrädde.
Källa: SKGA
Egmont startar ett modemagasin för män.
– Vi ska skriva om de ämnena som samlat och enskilt bidrar till att göra det goda intrycket, kläder, skor och accessoarer, men även utsidan pÃ¥ bilen, sättet att inreda sin lägenhet, hur man blandar en drink och hur man väljer att dofta, säger Per Nilsson.
Café har ju ambitionen att få mer mode- och mindre bröstprofil, men har hittills inte vågat överge de halvnakna kvinnorna. Hur kommer det se ut i King?
– Vi kommer ha kvinnor med i magasinet eftersom män tycker att tjejer och kvinnor är attraktiva. Men de ska vara där som en naturlig del, som en del av modereportage. Man ska känna spänningen mellan män och kvinnor.
(Dagens Media online, 2004-01-12)
Bonnier startar en ny mattidning för unga kvinnor.
Laga lätt är avsedd för kvinnor som tillhör åldersgruppen 25-45 år, dvs en något yngre målgrupp än Allt om mats. Det är med andra ord den grupp som varje dag försöker besvara frågorna: Hur skall jag hinna laga maten, Vad skall vi äta och Hur mycket väger jag?
(Mediatrender, 2005-01-12)
Enligt Cloetta äts det 1,5 Kexchoklad i sekunden i Sverige. Undra om de började räkna innan eller efter de släppte de löjligt goda snacksbitarna av kexchoklad? Jag fick tvÃ¥ pÃ¥sar som en julgÃ¥va av Fazer, en chokladdoppad muta jag villigt tog emot och dessutom svalde. Jag har aldrig sett mina kollegor valfärda till mitt skrivbord gÃ¥ng efter annan för att ”bara ta nÃ¥gra bitar till”.
Firar årets första eftermiddag med att laga kaffemarinerad anka med ugnsrostade rotfrukter hemma hos Pär. Ankan smälte i munnen och jag kände mig hemskt nöjd. För fyra portioner behövs:
5 dl starkt kaffe
2 chilifrukter
5 cm färsk ingefära
2 kanelstänger
1 msk gröna kardemummafrön
1/2 dl farinsocker
2 ankbröst (800 g)
Brygg kaffet. Kärna ur chilifrukterna och skär dem i skivor. Skär
ingefäran i mindre bitar. Lägg alla ingredienserna i kaffet och koka samma
i 10 minuter. LÃ¥t svalna.
Snitta ankans fettlager. Lägg ankbrösten i marinad över natten i kylskåpet. Grilla ankan i en torr och het stekpanna med fettet nedåt. Stek ankan tre minuter på varje sida. Lägg ankbrösten i en ugnsfast form och efterstek i ugnen tills innertemperaturen är 56 grader. Använd en stektermometer. Låt ankbrösten vila tio minuter invirade i folie innan de serveras.
Sabrerar en flaska Raoul Collet från 1995. Till vår förtjusning hittar vi toner av insjöfisk! Malin avslöjar att vinets doft väcker hennes ostronbegär och jag spricker upp i ett leende. Gott nytt år!
Äter underbar friterad anka på MI noodlebar, Västa Hamngatan 24, i Göteborg. Och betalar bara 99 kr.
Oh, ostronbaren på Klara har Grebbestadostron. Däremot har de slut på Bollinger :( och Pierre Peters smakar ingenting!
David äter sitt livs första ostron, ett baby-Fine de Claire.
Jag bestämmer mig för att byta familj efter att ha fått reda på att mina kusiner äter hummer om jularna. Och jag som inte ens fick ostron i år.
Julen börjar på riktigt. Som alltid firar vi JulHanukka med ett obefintligt utbud av julskinka, köttbullar och sylta. Däremot är det gott om löjrom, perfekt skuren rödlök, hemmagjorda sillar, grape- och ingefärsgravad hälleflundra med tillhörande citrussallad, underbart fet rökt lax, guacamole och rågbröd.
Mamma har äntligen förstått att ingen gillar lutfisk. Alltså står det även ett fat med torskrygg på bordet på kvällen. För första gången äter jag inte bara sås, ärtor och potatis.
Sen på kvällen sitter jag i en fåtölj, dricker portvin och läser en bok. Förundras över att ingen ber mig att diska.
Pappa fick mandeln i morgonens risgrynsgröt och får ägna julhelgen åt att diska.
För första gången på många år äter vi ett köttbaserat julbord. Dopp i grytan, älgköttbullar, skinka, bruna bönor och grönkål. Bäst var ändå mammas löksill med rosépeppar.
Sen julkväll äter jag estniskt julbord. Och debuterar som syltaäterska.
Skinkgriljeringen och jag har olika åsikt om vilken nyans den bör anta i ugnen.
Det råder mandelbrist.
För att det var missväxt på hasselnötter.
Kommer att tänka på stölden av 30 kg saffran för några år sedan.
Det händer bara i juletid.