rädda restaurangkonditorn!

Mitt favorityrke är pÃ¥ utdöende. Restaurangkonditorn – vilken hjälte. Att fÃ¥ trängas bland kockar och hög luftfuktighet i restaurangkök och trots det kunna trolla fram allt frÃ¥n skÃ¥debröd till praliner. Att väga ingredienser i gram och agera kemist. Skapa tomatglass och smÃ¥kakor. Och kanske till och med en och annan isskulptur.

I Göteborg tror jag inte det finns en enda restaurangkonditortjänst kvar. Parks restaurang har tagits över av Swedish Taste, och Per Blomqvist bekräftade att det nu för tiden är kockarna som gör konditorsarbetena. Kanske finns det en tjänst kvar på Trädgårn. Men inget mer.

I Stockholm däremot finns traditionen fortfarande kvar. Hurra för huvudstaden.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för rädda restaurangkonditorn! Postad i baka

read all about it

Rykten var sanna! Allt om Mat-redaktionen har gjort sitt första offenliga uppträdande som magdansöser.

fruktmöte

Jag har mött de tre pojkarna bakom fruktstund och de är ännu rarare i verkligheten än i skrift. Lyckliga jag!

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för fruktmöte Taggad

sval choklad


De galna spanjorerna på chocovic har upptäckt ett nytt sätt att göra ganache på. De värmer både chokladen och grädden (UHT-behandlad) till 35° och blandar med en stavmixer. Konsistensen blir helt annorlunda och bakterietillväxten blir mindre(!). Värt att gå hem och prova.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för sval choklad Taggad

tack snälla Pelikan!

Så fort jag kom hem från Oslo drabbades jag av magsjuka, först ville jag skylla allt på 7-elevens vegetariska pan pizza som ingår i min standardkost, men när ilskan lagt sig fick jag erkänna att det nog var en vanlig bacill. Det är inte roligt att livnära sig på socker- och saltlösning när grannarna stekar potatis och bacon, och jag har aldrig tidigare haft tid att reflektera så mycket över just hur goda dofter det blir när potatis steks gyllene och frasigt i bryt och nötigt smör.
Andra sjukdagenskväll var en söndag, så jag staplade iväg till kvällsgudstjänst och tillhörande krogbesök på Pelikan.
– Kan jag bara få potatismos, frågan jag servitrisen på den fullsatta restaurangen.

Hon såg inte glad ut. Men jag såg sjuk, på gränsen till utmärglad ut. Tänk er själv, en matjournalist som inte ätit på två dygn! Jag äter, alltså är jag. Jag kände mig lite usel när jag satt med mitt mos och mitt vattenglas, och fick in en nota på 45 kronor. Det är i sådana lägen man betalar mycket i dricks. För det är precis lika jobbigt för servitrisen att servera dig vatten som öl, lika mycket jobb att bära fram en 75-kronorsrätt som den 169-kronors. Ta inte det där med procent så allvarligt, fundera ut vad en trevlig summa kan vara istället. Och det är när slutsumman är låg som du har råd att vara frikostig.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för tack snälla Pelikan! Postad i restaurang

grekisk nationalism

I matträngseln i Kungsträdgården utses något som kallas årets nationalrätt. Jag är lika tveksam till den utmärkelsen som vissa av våra läsare var när vi skapade en nationalbakelse. Men jag blev förbluffad och efter en stund lycklig över vilka råvaror vinnaren, Kent Sandin, hade valt.
Getostfyllda lammfärsbiffar med vitlökskräm, serverade med bönor och rotfrukter i rosmarinsky.
Grekisk solsemester? Eller klassiska svenska råvaror med besök av en släkting från Allium?
Sverige och Grekland i vacker symbios, i såväl schlager- som i måltidssammanhang.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för grekisk nationalism Postad i tävling

verbalt käk

På toppen av Holmenkollen ligger Voksenåsen, Norges nationalgåva till Sverige. Här sitter jag som inbjuden gäst, mätt efter 16 rätter, 6 viner och 2 ölsorter. Nöjd över att ha hittat trådlöst internet och på tryggt avstånd från flygelkareokande asiater.

Fy tusan vad skönt det är att som gammal kock sitta på andra sidan bordet. Att njuta av maten istället för att förbereda den. Att börja jobbet när maten serveras, inte kl 9 på morgonen med att plocka in varor i kylen.

När halva bordet serveras ett defekt vin till desserten reser sig Carl-Jan Grankvist och säger
– God vänner, här är något intressant! Vi har möjlighet att prova ett defekt vin.
Och sen fortsätter en längre harang om att 5% av alla korkar är skadade och vikten av att personalen provar alla viner och all mat som serveras. Jag skulle vilja se den krögare som avsätter den tiden till sin personal.

Nå, här sitter Sveriges och Norges matelit och diskuterar sig fram till nya sätt att beskriva mat på. Verbala och mätta. Vilken avundsvärd församling.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för verbalt käk Postad i ordutflykter

make friends with sallad

Köttsallad! Varför har inte jag kommit på det själv. Istället var det Jens Linder tvärs över bordet som avslöjade att han planerade en sallad gjord bara på kött. Tunna vackar skivor ihopblandade till perfektion.

Brax on food stod dessutom för Jens debut som bloggläsare. Kiitos!

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för make friends with sallad Taggad

Malmö my love

Jag är förälskad i Malmö. Det blir jag jämnt. Direkt när tåget anlänt och jag kliver ut från stationen går det en stöt genom kroppen. Att vandra hem och veta att det bara tar tio minuter. Känna att jag behärskar den stad som för bara ett år sedan upplevdes som ett totalt virrvarr. Passera under träd där jag pussat på pojkar, kika in genom fönsterrutor där jag ätit fantastiska middagar, känna att jag äger stan.

Som en sista nostalgitripp tar jag mig ner till Möllevången och följer i Lisas fotspår. Så det köps pinjenötter och torkade aprikoser på Egeisk import, Durian på Kina Center Livs och Lutenica-sås på Malmö Kötthandel. Lisas sås, frågas det glatt i butiken. Jag nickar lite buttert och inser att jag inte alls hade behövt memorera namnet.

Sen går jag hem genom Folkets Park och kyrkogården, med en doft av söta sopor från Durianpåsen. Jag suger in så mycket Malmö jag bara kan. Lägenheten är uthyrd i andra hand, och det kommer dröja innan jag är tillbaka i stan. Äsch, vad säjer jag. Klart jag gör ett matreportage från Skåne i sommar. Måste få bada vid Ribban.

Du har inte köpt Durian utan dess snällare kusin, sa Lisa när jag stolt berättade om mina inköp. Vi satt på Atmosfär och åt tapas. Men det kändes som en utmärkt övningsfrukt för mig, mindre doft men lika mycket smak. Eller? Har någon nyss smakat båda och har en åsikt.

Sent på natten skars frukten upp. Säkert inte ett korrekt sätt att attackera den stackars raringen på. Köttet var lent. Mjukt som överkokt kronärtskocksbotten, trådigt som konserverad sparris, aromatiskt som honungsmelon och doftade fortfarande som sopor. Dessutom rapar man något som påminner om doften. Så jag förtjänar att sova min sista Malmönatt ensam på en luftmadrass i en fantastisk paradvåning. God natt.

hur blev det så här?

tis: 1540 till Malmö för att åter igen hyra ut min lägenhet
ons: Malmö, hinner ta ett varv på Möllevången och handla Lutenica-sås på Malmö Kötthandel
tor: 910 flyg till Oslo för att delta i konferens med svenska och norska matjournalist. Hoppas jag förstår tillräckligt.
fre: Oslo, anländer Sto 1630
lör: 1300 åker med egen bil till Motala för att festa (fråga inte). Kanske hinner jag se en kanalbåt.
sön återvänder till Sto, förhoppningsvis lagom till kyrkobesök kl 18
mån:ledig. Stiger upp tidigt för att flyga segelflyg i Enköping
tis: vägrar prata med folk och går hem och tvättar
ons: fest på jobbet på kvällen, inkl dansuppträdande (fråga inte)
tors: sommarfest med jobbet, inkl dansuppträdande (fråga inte)
fre: åker till gbg
lör: hänger med vänner
sön: hänger med familjen
mån: i Gbg fortfarande, proväter på olika nya restauranger
tis: i Gbg, gör reportage från Heaven 23 och Gunnebo Slott
on: gör reportaget från Basement, återvänder till Sto 1920
tor: utflykt med jobbet till en ö någonstans
fre: jobbar, åker upp till Dalarna
lör: bröllop i dalarna (presenten är köpt)
sön: kvar i dalarna
mån: förhoppningsvis semester i Dalarna
tis: åter på jobbet och funderar på var jag ska fira midsommar

het gele


Min kollegea Lotta har varit i New Orleans och köpt med sig tabasco Jelly beans.
Lysande! Men svårt att äta mer än en åt gången.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för het gele Taggad

nu är jag firad

Oh hoy, nu har jag firat mitt 30-årskalas. Ångbåtstur, hallondrinkar, tipspromenad med tema Alice, stor buffe, ljuvlig tårta, åldrande vin, bubblig champagne.

Det största tecknet på att jag blivit äldre och klokare är att jag inte lagade maten själv. Lotta på Himlagott gjorde en buffé som hade strykande åtgång. Couscoussallader med torkade aprikoser och russin, beroendeframkallande hummus, melonsallad, krämig tzaziki. Och allt var så där toksnyggt!
Som 30-Ã¥ring börjar det bli läge att äta fettet pÃ¥ parmaskinkan, och det gjorde jag med glädje! Samt den riktigt riktigt bra rostbiffen frÃ¥n Direktchark.Jakob och Berzelii Choklad gjorde en (och nu gäller det att hitta ett ord som är stort nog) tÃ¥rta som… perfekt matchade mitt dessertvin frÃ¥n –75. Den hade en botten av äpplekaka med en karamellmousse ovanpÃ¥. Den rostade smaken var förförisk.

Det kom två tårtor.
Sen fick ena bordshalvan börja dekorera ena tårtan och vi andra den andra. Äntligen fick jag förbrukat lite av alla tårtdekorationer jag alltid köper i NY.
Featuring Alice i bur.
Med temat more is more.
Att sen min egen mamma köpt outblåsbara ljus…
Skrivet av Kommentarer inaktiverade för nu är jag firad Postad i baka Taggad

köksdiplomati

Ibland händer det att saker försvinner, då kan det komma ett allmänt påbud per mail till alla på redaktionen.

Detta är ingen anklagelse, bara en fråga. Vi hade lämnat en fattig riddare på bänken i köket för att vi ville veta hur den smakade kall. Jag var på fotografering hela dagen igår och nu är den inte kvar. Vill nu bara veta hur den smakade jämfört med de nystekta eller om någon bara kastade den?

Visst är det sött! Och naturligvis var det inte jag. Den här gången.

blanda ditt vin!

Sitter på tunnelbanan på väg till en blendingövning på V&S. Blending kan enklast förklaras med konsten att blanda vin eller sprit för att uppnå en optimal smak, eller ibland bara för att försöka maskera en ganska misslyckad sats.

Och nu skulle jag alltså lära mig att blanda vin. Skojigt va? Det är bara det att i inbjudan har V&Ss marknadschef Ulf lite skämtsamt skrivit att han samlat världens mest kompetenta vinskribenter. Och jag har ju i tidigare bloggar konstaterat att jag bara fuskar mig igen hela vinsvängen. Min vinsjälvförtroende är alltså lite svajigt och kommer falla ner i källarnivå om jag måste trängas i samma rum som Mischa Billing, Mikael Mölstad eller vem det nu är som kommer.

Postskriptum
Det var jätteroligt. Jag hade kunnat stå och leka lille kemisten i timmar. Uppdraget som jag valde att ta var att blanda till ett vitt vin från ett urval av 9 olika flaskor. Den billigaste för €1 med hela spannet upp till €9. Där fanns allt från svavelosande tetrapack till övermogna chadonnayer. Slutprodukten fick inte kosta mer än €5 och skulle gå att sälja som allroundvin på en kvarterskrog.

Det här borde vi göra oftare hemma! Kanske inte öppna nio flaskor, men åtminstone se hur den lite för kräva bordeaux mår med en droppe aurora eller en lagrad tawny.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för blanda ditt vin!

rättvisemärkt lågprismat


Inte nog med att Nettokedjan stressar ICA-handlare och får dem att stänga igen sina manuella charkar för att spara pengar, nu går de också i bräschen för att uppmärksamma rättvisemärkta produkter. Well done! Idag startar Nettos veckolånga kampanj kring Rättvisemärkta varor. Dessutom kommer det hållas liknande kampanjer flera gånger under året.

– Vi ser detta som en naturlig fortsättning av vÃ¥r satsning pÃ¥ ekologiska produkter. Det ska bli spännande att se om Rättvisemärkta varor kan slÃ¥ igenom även i lÃ¥gprishandeln, säger Mark Jensen, vd pÃ¥ Netto i Sverige.

Spännande. Spännande indeed!

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för rättvisemärkt lÃ¥gprismat Postad i eko/nära