alfabetsdiet

J som i jordgubb. Foto: Ã…sa Dahlgren

Upplyft av dietdiskussionen lanserade jag en alfabetsdiet. Första dagen äter man bara mat som börjar på A, nästa dag B etc.
Vi började skissa på lämpliga matvaror, men jag tror listan behöver finslipas innan jag vågar mig på att så drastiskt ändra mina matvanor. Tänk till och fyll i.

A A-fil, avokado, anjovis, apelsin, accasiahonung, arraksbollar, ahuaca mulli
B Bananer, bearnaisesås, blodpudding, bulgur, braxen, blåmussla, blåbär, blomkål, bouillabaise
C Choklad, couscous, coca cola
D Dillkött, dadlar, druvor, durumpasta
E Eiswein, emmentaler, enrisrökt medwurst, entrecôte
F Flygade Jakob, fettfri majonnäs, finska pinnar, fläskkött
G Garamasalakryddat ris, guacamole, grahmansbröd, gulage, grillat
H Honung, hallonsorbet, helgeflundra, havtornsmarmelad, hummer, hjortron, havregryn, hästkött
I Isterband, inlagd sill, isglass, ingefärste
J Jordgubbar, jordärtskockssoppa, jumbomuffins, jordnötsmör
K Kalv, kaffe, kroppkaka, krabba, kräfta, kyckling
L Lättprodukter, lever, lök, löskokta ägg, lavendelskorpor, löjrom
M Mazariner, mögelost, muffins, mörtgryta, mandelpotatis, makrill
N Nougat, nötkaka, nöttkött, nutella
O Okynnesätning, ossobuco*, osg
P Paella, panad, pilgrimsmusslor, pepparkaksdeg, pepparrot, palt
R Ruccola, räk-cocktail, russin, rester, ripa, röding, rentunga, rödspätta
Q Queneller, quiche lorraine, quorn
S Stensopp, sega gubbar, saltimbocca, smör, sniglar, snaps
T Tunnbröd, te, tranbärssaft, tandoorikyckling, tomatsoppa, torsk (Gadus morhua)
U Uer, undernäring
V Vittling
X
Y
Z Zurek, zoo-tabletter, zabaione
Ã…Ã…l
ÄÄlg, ängamat, äppelöl.
ÖÖverflöd

apelsindiet

Kring frukostbordet på midsommardagen hemma hos Sara och Per pratades det dieter. Sara läste högt ur Husmoderns hemkurer och goda råd om apelsindieten som lovade att bota allmän svaghet, blodbrist och dålig matsmältning. Första dagens åts en apelsin, och man ökade med en dagligen tills 25 dagen då man åt 25 apselsiner och sedan minskade med en apeslin dagligen. Efter dessa 50 dagar tog man tre veckors uppehåll och upprepade sedan kuren. Undra vad kilopriset för apelsiner låg på i Sverige under 20-talet?

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för apelsindiet Taggad

de kan i Dalarna

Så här rasande snygga smörgåstårtor gör man på Tempo i Siljansnäs.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för de kan i Dalarna Postad i baka

this is not you

När jag nyss fyllde 30 fick jag en jättefin present. En ”ta ställning t-shirt”. Den föreställer Miles och Jack frÃ¥n Sideways som sniffar pÃ¥ nÃ¥got som jag tror är Pinot Noir. Ovanför dem stÃ¥r THIS IS NOT YOU med en tydlig pil pekandes pÃ¥ Miles, duons vinelitist.

När jag har på mig den här t-shirten kan jag visa att jag inte fnyser föraktfullt mot allt som inte är pinot noir. Jag är en alldruvsätare. Allt distrikt, alla druvor, alla lagringssätt. Jag tycker fortfarande om att bli överraskad av smaker jag inte visste fanns, även om de är överdrivna. Det finns en kunskapstörst som bara kan stillas med mer vin.

Jag ska gå hem och öva redan i kväll. AoMs vinprovare har provat igenom delar av systembolagets vinsortiment, och jag har fått med mig slattar av både Pouilly-Fumé de Ladoucette 2001 och Brown Brothers Shiraz hem. Kanske äter jag först några ostron på balkongen och sen värmer jag på rådjur och inväntar gäster.

teknikens under under all kritik

Dumma digitaldisplay! Jag hade satt ugnen på 60° för att i vätska långsamt baka ett ankbröst till 56°. Digataltermometern stacks i ankan och äventyret var igång. Ankan gick ganska snabbt upp till 50°. Men sen fastnade den där. En, två, tre timmar senare var ankan fortfarande 50°. Då blev jag nervös och ändrade på termometern, men fick ändå samma resultat.

Kloka Eta kom pÃ¥ att ugnen kanske inte var varm nog. VÃ¥r fina superhigh techugn där displayen lyser med ett exakt 60°. Skulle den verkligen kunna vara fel? Ytterligare en digitaltermometer senare kunde jag konstatera att ugnen varit 54°. Morr! Nu har jag dragit upp den till ”70°” sÃ¥ fÃ¥r vi se.

matkaravan

Ser alla matkaravanister likadana ut, undrade jag. Jag hade just anslutit mig till gruppen vid toppen av rulltrappan ner till Hötorgshallen. Det var skjortor och slacks snarare än hippa t-shirts och shorts. Toppat med prydliga frisyrer och diskreta bågar.

Men sen dök karavanledare Dag Hermelin upp som en förtjusande motvikt i tajt t-shirt, tuffa bågar, tintinlugg och rar mössa. Direkt fick vi våra smaklökar retade, först med (och här vore det dumt att vara något annat än vag, eftersom ni själva tänker boka in er på nästa lediga karavan i augusti) asiatiskt godis och hemmabryggd dryck.
– Vad känner ni för smaker, krävde Dag att få veta.

Sen tog vi trappan ner i djupet och upptäckte Hötorgshallen. Basturökt finsk skinka som smälte i munnen, saltsöta gröna russin, stöddig sylta och svalkande juice. Dryga två timmar senare var karavanen slut och jag lämnades ensam kvar på Taj Mahal. Plockade åt mig torkade minibananer, platt ris och några juicer. Nu är midsommar räddat!

Postskriptum
Matkaravanen visade sig denna gång till stor del bestå av styrelsegruppen för ett företag i masonitbranschen. Jag tar genast tillbaka alla teorier om hur en (blivande) matnörd ser ut.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för matkaravan Taggad

salladens fem grundsmaker


En av Ulf Wagners signaturrätter är hans skaldjurssallad. Alla fem grundsmakerna är inkluderade:
Sötman i sultanrussinen, beskan i ruccolan, syran i nobisdressinge, sältan i rökt sidfläsk och umamin i hummern. Gott. Riktigt gott faktiskt.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för salladens fem grundsmaker Taggad

tyska Dalarna

Har anlänt Dalarna. Delar stuga med tre tyskar. Eftersom jag helt glömt att jag skulle haft med mig mat (hallå, disträ matjournalist) har jag ogenerat ätit upp deras matsäck. Har lovat att laga lunchen imorgon. Sen räknar jag med att överleva på bröllopstårta och annat som hör kvällen till. Kanske kan man stoppa lite i fickan och äta till frukost? Mahlzeit!

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för tyska Dalarna Taggad

kontaktannons

Sökes:
Sällskap till Oaxens skärgårdsrestaurang.
Kravprofil:
Man eller kvinna som :
* kan konversera kring vin och vinval utan att fastna i halvtimmeslånga diskussioner om de luckor som du upplever finns i vinlistan.
* tillåter att jag sticker över min gaffel på din tallrik och snor en bit hummersallad doppad i melonkräm.
* eventuellt går så långt som att vilja byta tallrik halvvägs igenom rätten.
* inte bli generad när jag ställer konstiga frågar till personalen.
* också tycker att detta är helt rätt sak att bränna månadsbudgeten på.
* inte blir uttråkad när jag börjar diskutera innehållet i brödkorgen.
* orkar med långa uppföljande mail där man utreder upproriska, underfundiga och udda saker man lyckligt upptäckt på tallriken.

Extra plus om du kan tänka dig ett av följande alternativ
* köra bilen hem (nykter)
* klarar av att bo i tält
* har båt som kan läggas i gästhamen

Fortfarande tveksam?
Säg ja! Så att jag kan boka bord och äntligen planera min semester. Tvinga mig inte att vänta tills julbordet.

Ont om stålar?
En välformulerad motivering kan leda till att man blir bjuden.

dinosaurieägg av glass

Innan ni gör en tårta eller äter glass nästa gång tycker jag ni ska gå in påden här sidan och låta er inspireras.
Tips: kavla aldrig det själv, som andra kan göra åt dig.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för dinosaurieägg av glass Taggad

i SvD

Det finns en hel del matbloggare, och jag tar mig inte tid att läsa dem alla. Men Lisa har varit bra nog att gå igenom några av dem i SvD, varav min var en. Så fick jag illustrera spektaklet.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för i SvD Taggad

platt fall i Trosa

Oj, det var en sorlig matupplevelse. Åt mat i Trosa på Svalins. Trevligt ställe, underbar uteservering, och säkert ett ambitöst kök. Men oj så fel det blev. Hjortnoisette på bädd av spröda grönsaker slungade i timjanssmör, kryddkokta äpplen med av mörk choklad smaksatt rödvinsky visade sig vara en 250 g klump med kött. I och för sig mört och rosa, men hur går det med köksprocenten? De spröda grönsakerna var överkokta, och rödvinskyn med choklad var totalt dominerande, vilket märktes extra tydligt eftersom allting simmade i den. Skaffa en kökschef som styr upp röran. Bums!

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för platt fall i Trosa Postad i restaurang

lärdom på skärgårdsö

Så var man på konferens på jobbet en hel dag i Trosa skärgård. Solen sken och jag badade. Fick lära mig att jonglera, men behärskar det inte tillräckligt för att våga prova med ägg, än.

Två saker snurrar fortfarande i huvudet:
* färskpotatisvantar (Skrubbhandskar som blir ytterligare en onödig kökspryl)
* rysk matroulette (Sällskapet ber om separata notor, beställer allt de vill äta och dricka. Den som har lägst nota betalar för alla.)

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för lärdom pÃ¥ skärgÃ¥rdsö Postad i bekännelser

1/16


1/16 sekund är den optimala slutartiden för att fotografera en såsstråle. Detta vet fotograf Agneta Thorsén, som fotade med mig uppe på Heaven 23. Kortare slutartid och stålen blir till droppar, längre och allt blir suddigt. Nu vet ni också!

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för 1/16 Taggad

rättelse

Linus på Thörnströms har en av Göteborgs få restaurangkonditortjänster och är säkert ansvarig för huvuddelen av deras dessertmeny:
Domorichoklad- och whiskyglass med inkokt päron samt honungsrostade macadamiannötter
Vitchokladmousse med jorgubbssorbet, rabarber carpaccio och vaniljkokt tapioca
Cocossufflé med mangosorbet samt en mango- vaniljkrämfylld munk
Papayatartar och papayasorbet med lättrökta jordnötter och chokladmousse
Äpple och honungssorbet

Och hade det varit Domoriglass på meny om inte Linus tidigare jobbat för Berzelichoklad som är Dolmoriåterförsäljare? Vad tycker vi över lag om att skriva ut chokladmärket i menyn. Själv känner jag mig tveksam.
/Alice-nyss-hemkommen-från-Basements-fyrarättersmål