matprenumeration

Nu blir det åter en prenumeration på grönsaker och frukt. Eftersom jag bor i Stockholm är det Ekolådan som gäller. En mixlåda med frukt och grönsaker varannan vecka, och så ett sexpack ägg och ett gott bröd. Nu måste jag lära mig att laga mat till bara mig, men det är så ruskigt tråkigt!

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för matprenumeration Postad i eko/nära

frilansarens dilemma

Som frilansande matjournalist för man en evig kamp mot tidningarna. Antingen vill de återpublicera mina recept i tidningens kokbok, sälja mina artiklar vidare till systertidningar i andra länder eller lägga ut mina artiklar på nätet. Och allt utan att det ska kosta dem något. Ska du själv skriva något för en tidning? Se till att läs på innan, SJF är duktiga på att förklara vilka rättigheter du har och hur du undviker att dumpa priserna.

Här är ett utmärkt exempel på en högst laglig publicering. ICA-Kuriren brukar ha bra koll. Dessutom är det en prisning av min hjälte Hiram. Prova gärna receptet med fiskblock och okokt ris i ugn!

räkmackan

Högst upp i Gothia Towers högsta torn ligger Heaven 23. De har en strålande matsal med riktigt spännande mat. Hur går det ihop sig i en liten stad som Göteborg, undrar man kanske. Jo, de säljer även räkmackor för 149-199 kr styck. Och det går åt ett antal tusen varje år. Räkorna skalas inte på plats, men den estniska fabriken som utför tråkgörat levererar en ovanligt snygg produkt.

nödrop

Hjälp, hjälp! Bortförd i mindre motorbåt av föräldrar med intention att fiska tills solen går ner. Det finns bara grönt te att dricka, och mackorna med rökt fisk är snart uppätna.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för nödrop Taggad

*glädje*

Total sommarlycka är att dricka sval julmust och titta på solnedgången över Göteborgs hamn.

Dagens matord:
isterartad = lard like

en matskribents vardag

Inte särskilt ofta, men väl ibland, känner jag ett behov av att utföra intervjuer liggandes raklång i gräset. Det gäller att välja tillfället nogrant, eftersom vissa skulle kunna uppfatta detta som oseriös journalistik. För mig är det synnerligen seriöst. Sa jag att man ska vara barfota också? Då ställer man mycket bättre frågor.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för en matskribents vardag Postad i bekännelser

långkok

Det där med långkok börjar bli riktigt modern igen, och jag är lyckligare än ett barn. Långkok på griskind, surkål och en kall Riesling. Bara tanken gör mig glad.

Här är det göteborgsrestaurangen Basement som långkokat.

sushikaos


Kafé Kaos på Drottninggatan i Göteborg är det första stället jag åt dagens lunch på. Jag var 14 år och sommarjobbade på bokningskontoret för Göta Kanal. De hade rejäl husmanskost; sås, potatis och färs. Och så hade de päronsoda. Nu drygt 15 år senare tänker de utöka med sushi. Det kan väl aldrig bli bra.

nu är julen kommen


Idag, 28 juni, damp det ner en inbjudan till glöggprovning, ofrankerad med lösen på 15,50 kr dessutom. V&S vill påminna om att de släpper sin nya årgångsglögg 6 september. Och det pinsamma är att jag knappt kan vänta. Jag älskar deras kryddstinna, söta, genomtänka glögger. 04 med vinteräpplen och calvados var snäppet bättre än den ganska söta 03 med pomerans, citrus och kryddnejlika. Några gissningar på vad årets kan smaka. Tror ni att de vågar sig på rom och vanilj? Kanske med lite mandarin i.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för nu är julen kommen Taggad

värt ett försök

BILTEXT:Fisken är tillagad och noribladen utbytta mot spenat, men visst är det 1700-talets motsvarighet till sushi.
Får se om AoM godkänner den här bildtexten till spenatfyllda rödtungsrullar.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för värt ett försök Taggad

önskeflaska


Nu har jag haft två vänner som besökt Spanien, och ingen har lyckats ta med sig en ny flaska Cardenal Mendoza till mig. Det är en ljuvlig brandy på sherrybas och på tok för god för att nöja sig med den halvtomma flaska som står i mitt skafferi. Ska du dit snart så glöm inte att köpa med dig två flaskor, en till mig och en till dig.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för önskeflaska

brax 2.0

– Din blogg som är så bra skulle defenitivt bli bättre om du inte använde dig av standard templates. Jag skulle kunna göra något åt det, sa Sanna en dag. Och i ikväll skedde det. En lite regning eftermiddag i Gamla Stan förvandlades min blogg från tråkigt main stream-templates till unik svensk design. Och tack vare Åsa Dahlgrens snygga bilder blev det ännu bättre.

Jag rotade igenom värdarnas kyl och fann ingredienser till en utmärkt tryffel- och svamprisotto och en rödbetscarpaccio. Till det trollades det fram en strålande trevligt nya zeelenskt rielsing.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för brax 2.0 Taggad

korsbefruktning

finns ännu icke på bolaget

Ännu ett globalt märke som hittat ännu en marknad att breda ut sig på. (Fast jag är lite tacksam att Malteses nu finns som glass.)
Med en slogan som lyder Bringing Art to the Cocktail lovar Starbucks att man nu kan blanda The Ultimate White Russian.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för korsbefruktning

vapenfri diet

I majnumret av amerikanska tidningen Saveur hittade jag äntligen en anledning att banta. Warren Schultz ville undvika att bli värvad till amerikanska armen, och visste att man inte klarade fys-testet om man vägde för lite. På en diet bestånde av 100 Kcal om dagen (ris, ägg, sallad) gick han ner 12 kilo på sju veckor och fick frisedel. Vad är BMI-kraven för svenskar som mönstrar?

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för vapenfri diet Taggad

värmebölja

Raita. Foto:Ã…sa Dahlgren

Idag var det nästan för varmt, klarade föremiddagen tack vare stora klyftor av kylskåpskall mango. Eftermiddagshettan avhjälptes med indisk mat och massa raita. Fortsätter vädret så här flyttar jag ut på balkongen och lagar mat på engångsgrillar.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för värmebölja Taggad