matutflykt

Egentligen inbillar jag mig att det inte skiljer så mycket mellan maten i UK och Sverige. Men ingenting visar fram skillnader i matkulturer som en hotellfrukost. När jag blickar ut över frukostbuffén är jag inte längre i den internatinella hotellvärlden där jag vaknade i morse, jag är tillbaka i skolmatsalen på internatskolan i Wellington, Summerset. Korvar, knaprig blodpudding, stekta ägg (sunny side up) som simmar i olja, tjocka halvstekta bitar av salt fläsk och ugnsbakade tomater som trots sin röda färg inte smakar mycket mer än det blaskiga tet. Blaskigt te förresten. I Skottland. Känns inte det väldigt fel, eller kanske bara väldigt internationellt gångbart?
Jag brer vita bönor på mitt rostade bröd, vänder längtfullt på miniatyrmarmeladburkarna och känner en ljuvligt varm känsla inombords. Tre hela dagars flykt från surdegsbröd på grovt mjöl, kravmärkta juicer och havregrynsgröt med lingon. Jag ska stoppa i mig stekt inälsvmat tills jag blir fyrkantig, och avsluta allt med en croissant dubbeldoppad i jordgubbsmarmelad.

Att vara på konferens med Allt om Mat är superbt. Länge har jag suktat efter denna stund, under alla långa fikaraster när det har pratats avverkade resemål. Någon har sagt San Fransisco eller Alsace eller Barcelona eller Sydfrankrike och så har det o:at och a:ats om måltider och tokiga vinproducenter och små små restauranger med fantastiska desserter. Och hur mycket jag än har kämpat med att vara väluppfostrat vuxen har jag inte kunnat hindra den våg av kunskapslysten avundsjuk som vält upp. Jag hade också velat äta för mycket, upptäcka nya viner, somna vid matbordet, missa bussen och knappt komma med flyget pga all flaskrelaterad övervikt. Vid närmare eftertanke har jag gjort allt det där, men inte med mina kollegor. Men jag räknar med att komma ikapp med den här resan. Och om ingen annan gör det, kommer det vara jag som nästa vår tar upp tråden med ett kommer ni ihåg i Glasgow

gone fishing

Nu ger jag mig iväg till Glasgow på jakt efter chipset med haggissmak. Åter på söndagkväll.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för gone fishing Taggad

24

Nu börjar nerräkningen till årets kock, av de 24 semifinalisterna ska 18 bort, och slutligen blir det bara en kvar. Blir det herr och fru Skogström på första och andra plats? Blir det Amandas pojkvän Andreas som vinner. Eller Ulrika. Jag vet inte vem jag ska hålla på. Vet inte ens vem som troligtvis vinner.

Albin Wessman, Restaurang Bon Lloc, Stockholm
Anders Wilhelmsson, News Café Bar och Restaurang, Umeå
Andreas Landén, Sture Mat & Inspiration samt Hagdahls Kök, Linköping
Andreas Nylén, Skebo Herrgård, Skebobruk
Andreas Sundin, Restaurang Tabla, Göteborg
Bertil Hammar, Stockholm Spis (personalrestaurang OMX), Stockholm
Christian Moborg, Kattilakoski Gastronomi, Övertorneå
Hans Erik ”Laban” Holmqvist, Marmite Matsal, Åre
Jakob Lells, Skanörs Gästgifvaregård, Skanör
Jens Settovaara, Icehotel, Jukkasjärvi
Johan Björkman, Restaurang Soho, Göteborg
Johan Karlsson, Alfredos Restaurang, Stockholm
Karol Rafael, Olson´s Skafferi, Helsingborg
Kwang Henriksson, Swea Hof/Elite Plaza Hotel, Göteborg
Marie Skogström, Skogströms Kök & Butik, Malmö
Martin Hansen, Skanörs Gästgifvaregård, Skanör
Morgan Lundin, frilans, Arvidsjaur
Per Ängsås, Stockholm Spis (personalrestaurang OMX), Stockholm
Peter J. Skogström, Mat & Vin på Stolpaberga, Bunkeflostrand
Peter Johansson, Restaurang LUX STOCKHOLM, Stockholm
Simon Lundén, swedish taste/Hills Restaurant, Göteborg
Tommy Myllymäki, Hotell Borgholm, Borgholm
Torbjörn Lilius, Restaurang Hipp, Malmö
Ulrika Brydling, Marmite Matsal, Ã…re

ögongodis

Vad är det där för någon snygg kock, undrar kollegean när hon kliver in på mitt rum och ser bilden på min skärm.

Frågan är berättigad. Mikael ser oförskämt bra ut när han, iförd kockkläder, sitter avspänd vid ett dukat bord på Fiskekrogen. Att Åsa fotat honom gör inte saken sämre. Köp Allt om Mat nr 01/06 för att se, riva ut och sätta upp på väggen.

Och nej, jag får inte publicera bilden här.

faller för ord

Har ni några speciella ord på menyn som ni faller för gång efter gång? Bara ordet nämns så vet ni att det är rätten ni måste äta. Det kan vara en huvudråvara, eller ett tillagningssätt, eller ett pyttelitet tillbehör.

Jag beställer alltid anklever, framförallt om den serveras med sauternkokta russin. Då kan inget stoppa mig. På indiska restauranger väljer jag rätter med spenat eller potatis, thaikäk med cashewnötter får mig att bestämma mig direkt (extra mycket nötter tack). Alla sorters nötter är bra, valnötter, pinjenötter, men aldrig aldrig jordnötter. Inte heller banan, men kanske ananas, det beror på. Chili- och ananasglaserad anka går utmärkt. Anansöverbakad kassler går däremot bort. Avokado, rödbetor och potatismos är också bra.
Matfoto: Ã…sa Dahlgren

Låter menyn påskina att kockarna gjort något spännande på vitkål eller citrusfrukt är jag också fast. Däremot blir jag inte alls lika påverkad av tillagningsättet. Men där skiljer jag mig tydligen från andra gäster, för när jag pratar med Malin Söderström om fenomenet berättar hon att det är ord som grillat och spett som säljer bäst. Och rostat. Det spelar ingen roll vad man rostar; pumpa, vitlök, tomat. Allt säljer bra. Bland gästernas övriga favoritingredienser finns getost, chevre, kyckling och allt med choklad. Och visst, även jag faller i chokladfällan. Oavsett hur många rätter jag satt i mig sedan innan så ska desserten alltid innehålla choklad. En sorbet känns liksom aldrig tillräcklig.

ulrika mot årets kock

Jag pratar med Ulrika Brydling om ett av hennes recept som jag ska fotografera i morgon. Hur ska grönsakerna vara skurna, hur ska den skummade kantarellsåsen ligga. Frågorna är många. Hon är glad och lugn och jämtländsk och svarar tålmodigt på alla mina frågor. Så plötsligt bubblar det ur henne, att hon har kommit till semifinalen av årets kock. Hon hade fått reda på det minuterna innan jag ringde henne. Helgeflundra marinerad i rökt te, risotto på dinkel, fänkål- och vinbärskräm. Hon förklarar och jag känner mig smått vimmelkantig av ingrediensmängden, men mest känner jag mig hungrig och optimistisk. Jag ser jättemycket fram emot att se Ulrika i final i februari. Jag håller tummarna hårt. Men först ska hon klara sig genom den regionala semifinalen. Hoppas hoppas.

vid sidan om crossroads

Ur RSH nr 7 2005 under avdelningen Lättuggat:
Efter vininfluerade spelfilmen Crossroads presenterar nu Vin & Sprithistoriska muséet en fullständigt ovetenskaplig test där nyfiken får svar på vilken vintyp man tillhör. Crossroads? Britney Spears debutfilm?
BoF kan varmt rekommendera både Crossroads (ja, jag är svag för Britney) och vintestet, men ser inget direkt samband.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för vid sidan om crossroads Taggad

den gömda årgången

På måndag blir det provning av Château Musar hemma hos mig. Jag har renskrapat systembolagets magra sortiment. Fast sen snubblade jag över ett riktigt guldkorn. En 89:a. Nu gäller det att hålla i plånboken så att jag inte shoppar upp hela resakassan på libanesiska viner innan jag ens kommit till Libanon. För jag har väl berättat att jag ska dit? Fredagen 21/10 åker jag dit för tio dagars matätande, inhemsktvinsmakande, brödknaprande, medelhavsbadande och basarirrande. Känner jag mig modig (dumdristig) blir det också en visit i Damaskus. Chansen är hög.

Och självklart researchar jag precis lagom inför resan. Jag har sett Zozo, som jag tyckte jättemycket om, och nu en vinprovning. Mycket mer tror jag inte behövs.

Och vi har fortfarande glas och sittplatser över, sÃ¥ om nÃ¥gon vill vara med och dela vinkostnaderna pÃ¥ mÃ¥ndag…

matbloggsdater

Den senaste veckan har jag träffat två främlingar. Fast egentligen är de inte främlingar. Jag får veta saker om deras liv flera gånger i veckan, vilket är betydligt oftare än jag pratar med många av mina bästa vänner. Så på sätt och vis känner jag dem och ändå har jag ingen koll på hur de ser ut.
Daniel och Johanna. Båda bloggar, bor i New York och kan det här med mat. Daniel bjöd jag på middag i förra veckan. Hade lovat honom middag hemma, men jag drabbades av prestationsångest så vi flydde mitt kök och gick till Pelikan. En underfundig ung man som skriver otroligt bra.
Johanna är egentligen arkitekt men lyckas även fånga det här med mat i sina illustrationer.
Varför bor alla bra människor i NYC? Kanske för att jag ska åka dit oftare?

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för matbloggsdater Taggad

free lunch

Frukost: vörtbröd, leverpastej, inlagd gurka = fett och gott
Lunch: potatissoppa med trattkantareller, linssoppa med bacon
Middag: Buffé på temat tusen och en natt möter Norden. Med hjortronbaklava som paradrätt. Mycket saker på spett, såser i mass och ett trevligt vin från Hugel.

Tack allt om mat för att ni föder mig under hela dagen. Men imorgon får jag en ny leverans av Ekolådan, så då kan jag leva av ekologiska rotfrukter igen.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för free lunch Postad i eko/nära

back to basic

Stans hippaste kockar som förde fram en kult kring smaksatta oljor och flan driver nuförtiden nattklubb och har knappt har några matgäster, konstaterade en kockkompis torrt.

Stan heter Göteborg, kockarn Anders och Jonas Dahlbom, nattklubben heter Trägårn.

Nu för tiden älskar alla kockar långkok.

god bulldag

Idag är det kanelbullens dag. För den ambitösa skaran innebär det att man idag plockar fram fyrkanter av jästtyp och sakta klär av dem deras gula kostym, smular dem i en bunke och badar dem i fingerljummet vatten tills bunkens innehåll blivit en smutsbrun sörja. Sen var det något med mjöl och socker också, men nu börjar jag får bråttom att kommma iväg till jobbet.

För stressade och lata människor (som jag själv) passar det betydligt bättre att besöka Vetekatten för att fylla bullbehovet. Idag får jag bloggsällskap av Johanna som gör underbara matbilder. Kanske får vi syn på någon av bagerimässans alla vinnare. Som alltid kommer de flesta från Vetekatten (mack-SM och matbröd).

Den som bakar de modernaste bullarna är däremot bosatt i Göteborg. Robin Edberg, undervisar på min gamla skola, Burgårdens utbildningscentrum. Jag tycker om tanken att han hade maräng i bullarna. Prova gärna och berätta hur det smakar. Jag är nyfiken.

Grunddeg
60 bullar

7 dl mjölk
100 g jäst
2 ägg
280 g osaltat smör
3 dl socker
1 tsk salt
2,8 liter vetemjöl

Lös upp jästen i den rumstemperade mjölken. Knäck i äggen, lägg i rumsvarmt smör, mjöl och sist socker och salt. Arbeta degen i köksmaskin tills alla ingredienser är väl blandade och degen är smidig. Låt degen jäsa.

Pistage-maräng-snäckor
Fyllning till 20 bullar
Italiensk maräng:
2 äggvitor
1 dl socker
1 msk vatten

Pistagefyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 dl socker
1 msk vatten
20 g ströbröd
25 g finhackade pistagenötter

Topping:
Ägg
Grovhackade pistagenötter

Börja med marängen: Koka upp socker och vatten i en liten kastrull. När termometern når 115 grader; börja vispa äggvitan lätt. Använd medelhastigheten på elvispen. Vispa till äggvitan är bubblig. När sockerlagen är 124 grader: Häll ner den kokande sockerlagen i äggvitsskummet. Vispa på högsta fart i cirka 1 minut. Vispa sedan på låg hastighet tills marängen får rumstemperatur.

Pistagefyllningen: Blanda mandelmassa med smör, socker, vatten, ströbröd och pistagenötter.

Kavla ut degen till en avlång platta, cirka 4 mm tjock. Bred på mandelfyllningen. Spritsa eller bred ut marängen lite zick-zack över fyllningen. Rulla ihop degen till en rulle, dela den i tjocka bitar. Lägg över bitarna på bakplåtspappersklädd plåt.
Jäs bullarna och pensla dem med ägg. Baka dem i 250 grader i cirka 5 minuter. Pensla ev lite sockerlag på bullarna när de kommit ur ugnen för att få ännu finare lyster.

kyrköl

Söndagskväll innebär kyrköl, och ikväll var jag och Stefan på ovanligt modigt humör. Åtminstone måste Stefan ha känt sig ovanligt modig när han drog i väg mig till Götgatsbacken och puben Tiffanys. Amerikansk västkust, ett hyfsat standardsortiment på fat, skvallradion i högtalarna, ganska välupplyst och fåniga memorias innanför glas och ram. Jag satt och surade medan jag försökte få bort tillräckligt med kolsyra ur min Samuel Adams med hjälp av en svart drinkpinne. Efter en öl gick vi vidare.

Vi vandrade frÃ¥n Medborgarplatsen längst Folkungagatan. August bar & bistro underkändes snabbt, likasÃ¥ Charles Dickens. Inte ens ÖK pÃ¥ Östgötagatan dög. Hela stället osade av stekt fisk. SÃ¥ gÃ¥r det när man kastar ut rökarna pÃ¥ gatan. NÃ¥got som förvÃ¥nade mig var att ÖK hade en cigarettautomat i garderoben, det trodde jag inte att krogarna fick ha längre. Slutligen blev jag konservativ och ville prova ett säkert kort. Inte lika säkert som Pelikan, men nästan – Soldaten Svejk. Bra öl, förtjusande bartenders.
Konstaterar att det är väldigt svårt för rökarna. Barerna tycks inte ens ha tändstickor längre. Och snart kommer man sluta sälja cigg i småpack, åtminstone enligt ett rykte jag plockat upp i Allhelgonakyrkan.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för kyrköl Taggad

Var finns det is?

Isen är inskannad av Erik Wistrand.

Jag tänkte skörda mina myntaplantor ikväll och krossa dem med is, och någon lämplig citrusfrukt. (och trots bilden tänker jag inte dricka några fiskar) Men min frys är full med fjolårets rödavinbärsaft, chokladmuffins, ostar och annat skumt. Och än så länge har jag motstått frestelsen att skaffa en amerikansk kyl/frys med ismaskin. Därför behöver jag köpa is, ganska mycket is faktiskt och frågan är var.

Förr kunde man alltid gå till McDonalds eller Burger King, men sedan 28 maj i år vet jag bättre. Då vandrade jag nämligen Avenyn (en bred gata i Göteborg) upp och ner så att pärlorna rasslade i min rosa klänning. Varken McDonalds eller Burger King ville sälja mig någon is. Policybeslut från högre ort fick jag höra. Ett stenhårt nej. Och då försökte jag verkligen. Jag la på en min av förtvivlan och berättade målande om min trasiga frys och all mat som var på väg att förstöras. Och jag kan se väldigt förtvivlad ut om jag vill. Men inget! Så jag har firat mitt 30-årskalas med delvis ljumna drycker. Ick!

Och nu står jag där igen. Utanför ett osamarbetsvilligt snabbmatstempel. Utan några nämnvärda restaurangkontakter i stan (för restauranger har alltid ismaskiner). Vad gör jag? Googlar man ämnet kommer man (som vanligt) till Bröllopstorget. Folk på väg att gifta sig tycks ha väldigt stort behov av att ta reda på de mest udda saker. Isdiskussionen var från förra året och tar upp snabbmatskedjorna men även PrisXtra på Nortullsgatan och Kungens kurva samt ICA Alvik med flera. Men som den storstadstös jag gått och blivit (jag hade på mig solglasögon på väg till jobbet idag) kan jag omöjligtvis tänka mig att ta mig så långt bort.

Vad göra?

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för Var finns det is? Postad i dryck Taggad

attitydställ

Vad skulle man göra utan hippa pojkar med koll? Extra Allts senaste inlägg kommer att få mig att shoppa. För det är klart att mina knivar inte ska hänga på en praktisk och lättrengjord magnetlist. De ska stickas in i en liten röd man. Det är oklart var jag kommer att få plats med alla mina breda asiatiska grönsaksknivar, men jag är övertygad om att sådana mindre problem kommer att lösa sig så kort jag knappar in mitt kreditkortsnummer på firebox hemsida. Tack Jonas!

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för attitydställ Taggad