Ã¥rets kockar

Peter Johansson, Restaurang LUX STOCKHOLM
Johan Karlsson, Alfredos Restaurang, Stockholm
Peter J. Skogström, Mat & Vin på Stolpaberga, Bunkeflostrand
Jakob Lells, Skanörs Gästgifvaregård
Kwang Henriksson, Swea Hof/Elite Plaza Hotel, Göteborg
Simon Lundén, swedish taste/Hills Restaurant, Göteborg

Jaha, då var startfältet för årets kock-final klart. Alla kvinnor försvann och kvar är 6 män jämnt fördelade på Sveriges tre storstadsregioner. Jag tänker hålla på Peter Skogström, men det beror mest på okunskap kring många av de andra namnen. Finns det någon som känner någon av finalisterna?
Jag har läst på lite om de sex, och kommit fram till att förvånansvärt många är över 30 och småbarnsföräldrar. Känns som en kul trend. Och för alla kock-groupies kan jag meddela att Kwang tycks vara singel.

för mycket av det goda

Ibland händer allting samtidigt. Som nu den 16:e. Jag är inbokat på premiärvisit till Blå hallen. En utmärkt researchrunda inför mitt eller närståendes framtida nobelpris. Allt om Mat har nämnligen varit med och utsett Sveriges godaste vatten 2005. Så från klockan tre på eftermiddagen kommer jag att mingla med snittar och vatten(!) och spänningsfyllt invänta tävlingsresultatet. Halv sex blir det middag och jag har inget att klaga på. Jag kommer att få hänga med Sveriges vattenelit (och Göran Persson?) och tillbringa kvällen med att lära mig att känna smakskillnader på ytvatten och grundvatten och oja mig över mängden klor i som hälls i franskt kranvatten sedan september 2001.
Det är bara det att V&S har sin defektprovning samma dag och den följs av sabreringssällskapets årsmöte. Ett möte som mest går ut på att sabrera flaskor och sen dricka upp innehållet tillsammans med strålande god mat. Varför, utbrister jag i min förtvivlan. Var man verkligen tvungen att välja samma dag. Det är inte rättvist.
För två år sedan blev jag nymedlem utföra mitt intagningsprov. Foto: Claes Löfgren

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för för mycket av det goda Postad i dryck Taggad

stava rätt till gås

Det heter Mårtens gås, inte Mårten gås.

Och därmed är jag tillbaka i journalistrollen och stolen och lägger vagabondhandskarna på hyllan.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för stava rätt till gÃ¥s Postad i ordutflykter

små champagnefakta (aka åsikter)

Man plockar upp en del under en resa i Champagne, som att:

* 20% av champagneproducenterna står för 80% av produktionen och att de andra 80% av producenterna står för 20% av produktionen

* Krug är varldens bästa Champagnehus, såvida man inte är hiphopare för då är det Cristal som gäller.

* I november är det rea i Reims vinbutiker, turisterna har åkt hem och vinrankornas blad vackert färgsprakande.

* Vinhusen har köpt upp mark i södra England, där är de geologiska förhållandena liknande (krita) och om medeltemperaturen fortsatter att stiga kan det bli ett lämpligt ställe att odla champagne på i framtiden.

* 1 kg druvor från ett grand cru-lage kostar 4.90 euro/kg. Till varje flaska går det åt 1,3 kg druvor.

* Champagneflaskor har konkav botten för att minska explosionsrisken.

* 70% av all champagne konsumeras i Frankrike, men av kvalitetschampagnen ar det betydligt större andel som exporteras till andra länder.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för smÃ¥ champagnefakta (aka Ã¥sikter) Taggad

mot Reims

Samtal på Säve flygplats inför resan till Champagne:
Om man får en son ska han heta Pol Roger.

Ulf Wagner kommer precis från invigningen av systembolaget i Nordstan som fått en vinkällare. Han är lycklig, gränsande till lyrisk över utbudet och det låga påslaget på bra viner, jämfört vad det kostar i resten av Europa.

Romanée-Conti 2002 som släpps på måndag kostar runt 12000, frågan är om man kan sälja flaskan till någon senare bak i kön för 15000?
Årgången är enligt Ulf en strålande årgång för de vita men inte för de röda.

Folk börjar vända sig om när det tals om viner för 7095 kronor och det börjar bli dags att dra sig mot säkerhetskontrollen.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för mot Reims Taggad

vagabond Brax

Igår hemkommen från Beirut med en frukost i Prag.
Idag Göteborg.
Imorgon Ryan Air mot Champagne.

Oj, vad jag egentligen längtar hem till min lägenhet i Stockholm.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för vagabond Brax Taggad

hemresan


Nu åker vi hem till Sverige igen, men först en snabb sväng till Prag. Just nu känns det som om jag aldrig kommer att vilja äta något annat än platt brod, labneh och oliver till frukost. Och alla mina framtida luncher kommer bestå av hommus och tabboulé. Men jag tror att det kommer att gå över.

ekolådan goes Beirut

Jag är förvånad över mängden ekologiska produkter som säljs i Beirut. Jag har handlat fikon och marinerad ost i en lite äffar, och så en dag snubblade jag över det här:
Även Beirutborna kan prenumerera på ekologiska grönsaker. Fast stället som jag hittade verkade igenbommat så jag räknar med att de flyttat till större lokaler, eller helt enkelt inte hade råd med hyran. Organisationen Healthy Basket är icke-kommersiell och hjälper bönderna att ta steget mot ekologisk odling. Dessutom utlovas att på fyra Healthy Basket-prenumeranter kan de finansiera skolgången för ett barn. Fast jag är ganska saker pa att skolgång ar gratis och allmän i Libanon. Men ända, hur många skolelever utbildar Ekolådan ;)

restaurangfundering

Varför är det internationella tecknet för, notan tack! att skriva med tummen och pekfingret i luften?

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för restaurangfundering Postad i restaurang

chokladkonsumtion

Idag köpte jag choklad för $180 på Patchi. Men allt är inte till mig. En del var till H. Men chokladshoppingen satte egentligen igång redan tidigare på dagen, när jag hittade en för mig ny variant av Twix, eller Raider som vi säger på svenska. Twix Top var platt och jag hoppades att någon klok amerikan hade kommit på att det var kolan man ville åt, precis som när man köper muffinstoppar. Tyvärr visade det sig att det nästan var tvärt om, ett ganska stort och platt kex med lite kola i mitten. Nåväl, jag provade åtminstone, allt för att kunna rekommendera Brax on Food-läsare den bästa chokladen samt meddela vilken choklad man ska unvika. Och Twix Top faller tyvärr inom den andra kategorien.
Twix Top = 2 fiskar


mellanmål i Damaskus


Vi åt ett mellanmål i Damaskus. Mouhamarra och grodlår. Grodlår för att Lena aldrig ätit det förrut, och Mouhamarra för att vi behövde något hett för att vi behövde något hett som kunde ta tankarna bort från våra värkande fötter. Man mixar grillad paprika, chili, valnötter och olja och får en förtjusande het pasta. Capsaisinet i chilin får kroppen att bilda endorfiner som får oss att stå ut med samtliga kroppsdelar, hur illa vi än behandlat dem.

dagen i Damaskus

Nu är jag hemma igen i Beirut, och jag känner mig ovanligt hemma här. Inte bara för att det är ett sÃ¥ mycket enklare land att vara i än i Syrien, utan ocksÃ¥ för att jag vet var strömbrytaren sitter en bit in till höger när man kommer in i rummet, för att portiern alltid vet vilket rum vi bor i och för att jag vet var det bästa och största glaset nypressad juice serveras. Damaskus var fantastiskt. Det var exotiskt, högljutt, smutsigt, doftande, muslimskt, trÃ¥ngt, utstirrande, fantastiskt, mystiskt…
Största delen av dagen tillbringades i gamla stan. Folkmyller, tomma mörka gränder, butiker på vackra innegårdar, lunch bestående av nybakat bröd och blandade nötter på en smutsig tröskel till en stängd butik.
Jakob, jag har köpt pistagenötter. Syrianska, inte irakiska, för de syriska var mycket godare. Jag provade mig igenom en hel del. Till provköket på Allt om Mat har jag köpt en kakform i aprikosträ, och till Hanna ett litet ägg. Över lag har det varit roligt att köpa husgeråd och råvaror, det känns som betydligt mer spännande inköp än porslin och mattor. Jag försöker förtvivlat hitta en tandkräm med arabisk text på för att förgylla mitt badrum, men än så länge är det bara pappersförpackningen som har arabisk text, själva tuberna är så anglosaxiska som de kan bli.

utrikespresenter

Matvaror är utmärkta souvenirer. Jag har hittat ett kardemummakaffe som heter Beiruth Blend, som kommer att ges bort till välfortjänande. Tyvärr har jag inte lyckats hitta något hushållspapper med tuffa arabiska tecken på, däremot har jag antagligen hittat en exotisk tandkrämstub, tyvärr smakar själva tandkrämen Jenka.

nu fattar vi grejen

Nu har vi kommit i landets lunk. Vi har tagit oss utanför Beirut och ut i småstäderna. Här är folk vänliga och nyfikna på ett inte allt för påträngande sätt. Och skulle några vara för intensiva, som småkillarna som dansade framför oss på gatan och forsökta tigga pengar så vet jag att Lena kan ryta till med ett Jalla. Bra kunskap man plockar upp efter några månader på Kibbutz i norra Israel. Dessutom talar hon skolfranska, så hon är lysande på att beställa te med mjölk, ett viktigt baslivsmedel för oss här i Libanon.

frukost i bergen

 

 

 

 

Uppe i bergen i Bekaadalen åt jag resans hittills bästa frukost. Vi satt i solen i en folktom sommarrestaurang, en intensivt porlande bäck och nyfikna getingar som enda sällskap. Skrynkliga oliver i olika nyanser av svart med rejäl sälta och viss sötman. I skålen bredvid låg fet yoghurt, labneh med gyllene olivolja ringlad ovanpå. Vi doppade platt bröd i labnehn och fyllde munnen med olivernas sälta. Vattnet fick en nästan söt smak av allt det salta. Jag kände ett lugn som sitter i än. I eftermiddag blir det besök på vingården Ksara, och sen åker vi vidare till Damaskus för att köpa pistagenötter till Jakob.