oklart om port

Hur kommer det sig att Allt om Mat beskriver Taylor’s 10 years Tawny som mogen och sofistikerad när det pÃ¥ systembolagets hylla stÃ¥r ungdomlig och eldig.

I Lissabon så gissar dom
att vinet bäst avnjutits
då jäsningen avbrutits
att färgen ej bleknat
efter tio år på ekfat
och sin stolthet de sväljer med dessa buteljer
för det som dricks med måtta har som motto:
den bästa varan görs i Porto

rimmat av D

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för oklart om port

hjälp

Jag sitter uppkopplad på McDonalds och ser det många andra har sett länge. Min blogg har blivit oläslig för PC-/Exploreranvändare. Jag beklagar, dubbelt.
Men jag har ingen aning om vad som är fel. Har ni några gissningar. Rätt gissning belönas med en öl på Pelikan. En total lagning av felet belönas med en middag.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för hjälp Taggad

happy hanukka

Vi firar alltid jul tillsammans med en judisk familj sÃ¥ dagen blir till hälften Hanukka.Därför blir det gravad helgeflundra följt av lutfisk eller politiskt inkorrekt torskrygg. Sedan en sväng till Götaplatsen för att se tändandet av den gigantiska Ã¥ttaarmade menoran – chanokian som stÃ¥r där. Sen ska man ocksÃ¥ äta friterad mat, en synnerligen trevlig tradition! Donuts. Och slutligen hem till ett stort dessertbord och en inte alltför stor hög julklappar. Och portvin (som är viktigast av allt).

god jul

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för god jul Taggad

5 bra saker med Allt om Mat

Det har bloggats mycket vin på sistone, och mat är trots allt min huvudpassion. Bäst att återgå till den rätta fåran, men först vill jag sätta på pränt att jag nu tillsammans med Mischa Billing är medarbetare på Allt om Mats vinsida. Det är nästa så jag skäms, men bara nästan.

Mat är bra, och Allt om Mat är riktigt bra, så bra att det kan göras en topp 5 lista. Here it goes.

1) Näst översta lådan i provköket är full med decilitermått. Bara. I lådan över har vi msk- och tskmått.
2) Inför jul har vi inslagen mat i kylen.

 

3) Jag har en kollegea som kan stycka kanin.
4) I julklapp fick jag en brulébrännare och ett brev från min chef om vad jag tillför tidningen!
5) Jag får läsa mattidningar på arbetstid.

äsch, fem räckte ingen vart

6) Jag får jobba med fantastiska fotografer
7) När vi sa upp vårt vinfack (mkt upprörande) blev jag ägare till en trevlig port från 1991

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för 5 bra saker med Allt om Mat Postad i bekännelser

Ã¥rets pepparkaksbak

Göran och Anitra flyttar ut till herrgården men störs av nypremiärsheta apan King Kong. Om han ändå inte stannade så länge.
David sörjer sitt lingonris i coctailglas.

2005 var året när t-shirten kom tillbaka. Själv vill jag ha en Free Katie-tröja.

pedagogiskt doppande

Julbordet på Leijontornet är ljuvligt. Smått, vackert, smakrikt och riktigt gammelsvenskt och hemmalagat. Dessutom finns det små skyltar på två språk på alla byttor och fat. Och tur är väl det, hur annars ska utländskt besök förstå hur man ska bete sig med skinkspadet och brödskrivorna?

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för pedagogiskt doppande Postad i restaurang Taggad

besviket besök på Ksara

Mitt besök på vingården Ksara i Bekaadalen i Libanon var sådär, och antagligen får jag skylla mig själv. Jag är så van att bli vipbehandlad på vingårdar, att vara i sällskap av Ulf Wagner eller Allt om Mat:s redaktion. Då är det alltid någon som faktiskt kan hela produktionen som visar runt och som kan svara på alla kluriga frågor som jag vill ställa.

Att under själva provningen hamna bredvid två holländare som knappt visste att Libanon producerade vin innan de kom till Bekaadalen, som dessutom svepte sina vinglas, var en ny upplevelse. Roligast av allt var hur de upprepade allt jag sa om vinerna till provningsledaren. Det var faktiskt enbart behagligt för mitt vinsjälvförtroende.

nätmat


Jag har hittat en ny favoritsida. Cook’s Thesaurus, ett rÃ¥varulexikon med massa snygga bilder. Och nästan lika förtjust blev jag i Cooking for Engineers, en riktigt nördig sida med justa flödesdiagram över hur man lagar mat.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för nätmat Taggad

storleken har visst betydelse

När jag besökte Palmers hittade jag en underbart pedagogisk uppställning av champagneflaskor. Alla storlekar utom piccoloflaskan är uppställda på rad. Längst till höger två halvflaskor, följda av två normalstora flaskor, sen följer Magnum (1,5 liter), Jeroboam (3 liter), Rehoboam (4,5 liter), Methusalem (6 liter), Salamanazar (9 liter), Balthazar (12 liter), Nebuchadnessar (15 liter). Synd att Ryan Air inte tillåter mer än 15 kg incheckat bagage utan överviktskostnader, synd att Palmer bara undantagsvis gör god champagne. Synd att jag inte är inblandad i någon sport som sponsras av champagnehusen, Formel 1 eller så.

Känns flasknamnen kluriga att komma ihåg kan jag rekommendera en ramsa utlärd av vinföreningen Why no Wine. Man Jagar Rätt Mycket Sill Bortom Norge

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för storleken har visst betydelse Taggad

att spotta aka minnen från Champagne III

Jag är fortfarande inte tillräckligt bra på att spotta ut vin. Och då menar jag inte att jag mycket hellre sväljer utan snarare på att inte fläcka ner mina kläder när vinet i min mun ska skickas ner i spittoonen. Det finns något ologiskt sofistikerat med att lyckas få en tunn men koncentrerad stråle vin att träffa en på golvet stående hink ur en upprätt position. Och så ska det låta smatt när vinet träffar hinken. Smatt! Nu ska jag hem och prova med en hink i duschen.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för att spotta aka minnen frÃ¥n Champagne III Taggad

manhattan i Stockholm

Foto: Peter Boström
Manhattan är D:s favoritdrink och han har svårt att passera en enda av stans bardiskar utan att sätta bartendern på prov. Görs den på Markers Mark? (Som jag anser att den ska, men som tyvärr inte finns på bolaget längre). Hur stort är körbäret? Har det en kvist? Är beskan i rätt balans?

Här näst kommer frågan att ställas på Leijontornets bakficka, som presenterar sin 95 kronorsvariant så här fint:
Manhattan – en drink som Sir Winston Churchills mor introducerade pÃ¥ en bankett i slutet pÃ¥ 1800-talet pÃ¥ Manhattan Club i New York. Rye Whiskey, Martini Rosso och Angostura Bitter.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för manhattan i Stockholm

julmustberoende

Foto: Ljudforskare Mattias Rickardsson
Julmust är min stora decemberlast. Från att resten av året leva av mineralvatten, mjölk och petroleumstinna vita viner går jag när julen närmar sig över till att dra i mig upp emot 1,5 l julmust om dagen. De dagar jag orkat släpa hem flaskorna upp för alla mina fem trappor utan hiss vill säga.

När jag jobbade som kock på restaurang Jord hade vi en ranson på julmust. Hur mycket läsk, öl och mat som helst, men bara en flaska julmust om dagen.

Julmust ska tas på allvar. Därför blir jag extra nöjd när Livsmedelsverket testar julmust för att lugna alla glutenintoleranta. Det finns ju trots allt kornmalt i mustens aromämne. Glädjande hittades ingen gluten i någon av de fyra musterna (Stockmos, Spendrups, Apotekarnes och Falco).

dofter på Röda Kran

Efter en mycket lugn vecka i Malmö med mycket sömn och jobb, vågade jag mig ut som hastigast igår. Hamnade på Röda Kran och blev serverad vin av Maria Mölstad.
– Lukta på det här, visst luktar det lite marijuana, sa hon och log nöjt.
Maria har verkligen en strålande näsa, visst luktade vinet (en semillon) av musikfestival.