sugen på en protest?

Gordon (och dold reklambyrå) är en mästare på att dra igång kampanjer. Trycka upp 20 matchande t-shirts och ta en bild. Se sen till att göra så snygga grejer att till och med jag vill köpa dem, så är du i hamn. Länge leve såsen!

Chocolate Manufacturers of America (CMA) vill byta ut allt kakofett mot vegetabiliskt fett och fortfarande kalla det choklad. Tänk, det trodde jag nästan att de redan gjorde med tanke på hur amerikansk choklad kan smaka, Scharffenberger undantaget. Blir du upprörd går det utmärkt att protestera här.

5 kommentarer

 1. Jessica

  Men om de gör det så är det väl knappast choklad längre.
  I sådana här tillfällen tackar man för europeisk standard där mjölk bara får kallas mjölk under vissa förhållanden och choklad är choklad så länge som osv.

 2. David

  Om förslaget går igenom, tror du att det kommer att innebära att 1) Den stora massan uppmärksammar det inte, börjar äta sämre ”chocklad” och blir, på det hela, något olyckligare eller 2) Folk blir mer kvalitetsmedvetna och börjar konsumera choklad mer ”upplyst”, vilket kanske gör dem lyckligare (och lite mer självbelåtna). Eller 3) En del av befolkningen följer 1) och en annan 2)?

 3. Jessica

  Frågar du mig eller Alice?

  Om du frågar mig så tror jag att en del förmodligen inte bryr sig ett dugg om vilken sorts fett det är i chokladen. För industrin, de som tillverkar den ”choklad” de nu vill slippa använda kakaosmör i, är det väl först och främst en kostnadsfråga. Men man tycker väl att det borde handla om en fråga om stolthet. Och någon sorts standardisering. Har man vegetabiliskt fett och inte kakaosmör i ”choklad” så är det inte längre choklad. Eller borde inte vara det, per definition.
  Jag gillar valrhona, handgjorda praliner och mintchoko (plopp är andrahandsvalet).

 4. David

  Det är intressant att ordet ”choklad” är så positivt laddat att man till varje pris vill kalla den nya produkten det (snarare än ”I can’t believe it’s not chocolate”, ”Nu med vegetabiliskt fett” eller ”Nu utan XYZ”, där XYZ är en oroande omskrivning för kakaosmör).