här finns stans vackraste potatis

Hängde med två av Tasteline säljare till Wermfood i Årsta Partihallar. Där jobbar potatis-Jens, mannen som fått drömjobbet att få svensken att äta mer potatis. Han visade runt oss bland rotfrukter och grönsaker, och utöver att jag höll på att frysa av mig fötterna, var det helt underbart. Allt var så förbenat fräscht och färskt. Så vill jag att det ska se ut i grönsaksavdelningen i min lokala mataffär. Och det gör det inte!

Wermfood Foto: Alice Brax

Ofantligt mycket vitkål. Vansinnigt vacker också! Men just den här vintern har jag fått så mycket vitkål  i Årstidernas lantlåda att jag knappt vill se åt den vackert gröna bollen längre.

Wermfood Foto: Alice Brax

Exotisk färskpotatis från Marocko om man inte orkar vänta på den svenska. Otroligt snygg förpackning, inte sant? Men behöver jag 15 kg potatis?

Efter att ha frågat snällt fick jag faktiskt handla lite. Smörig amandine-potatis, knöliga jordärtsskockor och rara röda små kulor.

Wermfood Foto: Alice Brax

Små ljuva kulor av Asterixpotatis att baka i ugnen. Kanske mosar jag dem lätt efteråt, strör över lite getost och gratinerar en stund.

Så här vill jag handla jämnt. Det tycker Jens också. Han vill öppna upp Wermfood några gånger, säg fyra, om året till allmänheten. Då  kan man åka dit och köpa en kartong (eller mindre) av sin favoritgrönsak och ställa till med en sparrisfrossa, bygga potatismosslott eller laga cole slaw åt ett kompani. Visst låter det fint. Dessutom kommer man kunna köpa sorter, storlekar och kvalitéer som normalt sätt bara erbjuds restauranger.

Allt Jens behöver är lite uppmuntran. Visst skulle du (iförd dunjacka, det är kallt) åka ut till Årsta Partihallar i maj och köpa några knippen perfekt sparris och ett gäng söta ekologiska moröter? Och sen återvända  i höst för att köpa en hel kartong svenska äpplen och lite rotfrukter du inte ens vet namnet på. Skriv en kommentar här så lovar jag att Jens läser den.

24 kommentarer

 1. Elin

  Isåfall skaffar jag en GPS till bilen så jag hittar dit. Och hem :)

 2. Maria

  Det låter ljuvligt! Om det är ”min” Elin som skrivit ovan så behöver hon inte skaffa gps (inte för detta ärende iaf), vi kan samåka och jag hittar till Årsta partihallar. :)

 3. Annika

  Låter helt underbart! Och Årsta Partihallar är bara ett stenkast från mitt Stureby…

 4. Pernilla

  Givetvis hade jag kommit och handlat, bara jag visste om att jag hade möjligheten… Färska fräscha grönsaker lockar mig alltid.

 5. Malena

  Klart jag kommer! Och berättar om att möjligheten finns för alla mina vänner!

 6. Måns

  Klart jag kommer! Jens är en av vår tids stora hjältar. Hans kamp för att bevara potatisen som hörnpelare i vår mattradition, utveckla den och få nya generationer att upptäcka den, kan inte överskattas!

 7. Måns

  Jag kommer! Jens är en av vår tids stora hjältar. Hans kamp för att bevara potatisen som hörnpelare i vår mattradition, utveckla den och få nya genertioner att upptäcka den kan inte överskattas.

 8. Jessika

  Om jag bodde i Stockholm skulle jag banne mig ta taxi till Årsta partihallar för att köpa potatis!!

 9. Daniel

  Att jag skulle! Bunkra upp så det räckte och blev över för kommande månader till nästa gång…

 10. Jessika

  Jag har matkällare så det vore idealiskt men som sagt, att frakta potatis på tåg i avsaknad av ett körkort är opraktiskt men heja Jens!! Bodde jag i Stockholm skulle jag komma flygande i taxi och handla eller bunkra snarare till nästa tillfälle uppenbarade sig!

 11. Örjan

  Asterix för bakning???
  Jag köper den sorten från lokal odlare för att den är tillräckligt fast för kokning i stora kastruller.

  För bakning vill jag ha en mjölig potatissort.

 12. Lisa Lemke

  I sommar är det du som följer med mig till Ugglarps Grönt Alice! Mikael – min grönsaksguru – skulle bli så glad över att guida dig över strandängar och åkrar. Det är som att promenera i himmelriket – jag lovar. Säg till någon vecka innan/om du ska ner till Kvibille så fixar jag en date med Mikael.

 13. Mia

  Jag kommer, jag vill ha pommes frites! Har just fått en gps, men är grymt dålig på att hitta i den delen av stan, så det kommer nog ändå gå åt skogen.

 14. Maria

  Jag tycker det låter som en underbar liten utflykt- snälla, snälla, gör verklighet av den här idén!

 15. ebba n

  Skulle behöva lära mig mer om potatis. Just nu är min uppsvullna hals sugen på en söt potatispuré. Blir potatis sötare med tiden?

 16. Alice

  Ebba, du får gärna bo hos oss om du ska upp och köpa grönsaker.
  Blir potatis sötare med tiden? Nej, jag tror att det är tvärtom, socker i potatisen förvandlas till stärkelse, men om du ugnsbakar potatisen kan sockret karamelliseras och kännas sötare. Men dra ner lite socker och salt i potatispurén, det höjer smakerna.

 17. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » vi kan väl storhandla ihop!