dagens tanke


Om man skulle ta och tatuera en kostcirkel på överarmen.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för dagens tanke Taggad

tack Markus


Det var alltså inte svårare än så att få mig leendes och på väg hem. Dessutom tror jag att larmet går igång kl 21.
Foto: Ã…sa Dahlgren

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för tack Markus Taggad

kontorsblues

Aj! Det var som om något slog mig i huvudet helt plötsligt. En otäck insikt som jag in i det längsta förnekade.

Jag vill inte alls vara på jobbet.

Hela min kropp är van vid sommarlov, utomhusvistelse, en diet av bär och småkakor. Datorn har används till att skriva mail och personliga funderingar, inte renskriva recept. Min matlagning har varit utan måttsats, bara nypor och överblivit ur kylen och det som såg gott ut i butiken eller trädgården. Det har varit enkelt och ljuvlig med en krydda av finess.

Nu sitter jag och skriver rent instruktioner för recept med färre kalorier än vanligt. Och så kommer eftermiddagens meningslöshet smygande. Jag läser Daniel Taubes blogg om livet som kock och svensk i NYC. Han skriver vackert och plötsligt känns det som jag har förlorat förmågan att formulera mig. Det enda sättet att lugna ner mig är att skriva något till mig själv. Det spelar ingen roll att jag är på jobbet. Alla andra har redan gått hem tror jag (jag stängde min dörr för ett tag sedan och har inte koll på världen utanför) och jag har lovat mig själv att sitta kvar tills sista tecknet är skrivet på mina recept.

Kan ingen ge mig tillbaka min vanliga sinnestämning. Den där jag tittar på världen med ett förtjust leende och säger på guldfiskvis Oh, det har jag aldrig smakat på tidigare. Kanske ligger den kvarglömd i en byrålåda på landet någonstans. Foto: Åsa Dahlgren

dröm-Niklas

På tisdag ska hela svenska folkets Mat-Nikas laga mat medan jag ser på, provsmakar och frågar allt jag undrat över.
Sitter Alice och dagdrömmer undrar ni kanske?

Inte då! Mitt jobb är helt enkelt så här bra. Men jag tänker stänga dörren till vårt provkök så att inte alla kvinnor på hela Bonnier vallfärdar dit för att kika.

indisk kycklingkostym

Jag har skrivit om fenomenet när två varumärken som går ihop för gemensam marknadsföring. Nu är det dags i en helsvensk version. Indiska och kronfågel tror sig kunna göra en livsstilskampanj ihop. Jag ser fram emot att se hur den ska se ut. Jag håller tummarna för en kycklingskostym á la Sällskapsresan.

Tills dess får vi hålla till godo med kostymen som hyrs ut av Skrattkammaren.

Nu har jag fått det bekräftat, tack Frida. Det blir inte något samarbete trots allt. Kan det ha att göra med ett brev skrivit av Djurens rätt?

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för indisk kycklingkostym Taggad

livemat

Kulturhuset har något för mig.
Kulturhuset har något för alla.

Tack Rune Kalf-Hansen för att du förstått att man ska lagar mat under bar himmel på Kulturhusets terrass. Med medhjälpare, dj och gäster blir resultat olika varje gån. Själv tänker jag försöka gå redan imorgon och njuta av trädgård, något jag redan desperat saknar efter min månad som torpinvånare. 19.30-22.00 på tisdagar till en kostnad av 150 kr inkl. mat. Än så länge har jag ingen att gå med.

Mat och trädgård, 9/8
Med på scenen är trädgårdsdesignern Simon Irvine, känd för sin slottsträdgård på Läckö Slott. Kocken behöver en trädgård, kan man odla i stan?
Mat och musik, 16/8
Vi kockar gör som dom flesta andra. Använder musiken för att skapa ett rum. Ett rum att arbeta i, hitta på i, vara i. Efter 20 år med olika kockar vet jag att det blir mycket rockmusik och reklamradiostationer. Våra gäster Lise&Gertrud, sång och cello, kanske kan ändra på det?
Mat och dans, 23/8
Idag kommer Bounce Streetdance Company som dansar på temat mat för oss. Och jag vill laga snabbmat tror jag. Hör det ihop?
Mat och konst, 30/8
Inbjudna är konstnärerna Fredrik Wretman och Arvid Wretman. Fredrik pratar, han har skapat sig ett namn inom konsten och har vuxit upp med maten genom sin pappa Tore. Så vem vet bättre? Hans son Arvid fortsättar i sin pappas fotspår, började med graffiti. Kanske blir det målningar med mat?

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för livemat Taggad ,

provkökets lov

I provköket lagas det just nu chokladkaka.

Även om jag i förra veckan hävdade att jag ville bo på landet för gott och livnära mig på bär känner jag mig ovanligt lycklig över att vara tillbaka på jobbet. Trevliga människor att prata mat med, roliga ingredienser att fingra på, ny mat att provsmaka. Och nästan varje lunch finns det ett digert utbud av smakprover att fylla magen med. På den här arbetsplatsen riskerar man inte it-fetma utan hederlig ister-fetma.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för provkökets lov Taggad

jordgubbsjobb

Oj, nu har vi fotat jordgubbar. Och vilka bilder det blev!
5 jordgubbsdrycker
3 jordgubbsvarmrätter
4 jordgubbsbakverk
6 jordgubbsdesserter
3 jordgubbsmarinader

Med en blandning av inlånat porslin från Rörstrand och snygga second hand-prylar som min mamma nosat upp blev det ursnyggt. Publicerar bilder inom kort.

Jobbet ska publiceras nästa sommar, sådan är framförhållningen i tidskriftsbranschen. Det lär ju knappast ha dykt upp någon ny jordgubbstrend till nästa år, eller vad tror ni?

Och det är löjligt ansträngde att fota så här mycket. På sista fotodan när alla hade åkt hem, la jag mig bara ner en stund för att påbörja den nya Harry Potter. Jag somnade efter en kvart (detta bör inte ses om en bokrecension) och vaknade vid midnatt och gick ner för att röja i köket.

I am mad about a beer

Jag avbröt min sommarvistelse för några dagar i huvudstaden. Hann med mer än jag någonsin anat och listar upplevelserna med det bästa först.

1. Valand på Surbrunnsgatan 48. Vad härligt att bli visad denna tidsmaskin som tog oss tillbaka till 50-talet. Tack! Men tala tydligt, för innehavaren är lite smådöv.
2. Hemma hos Sehymus på Hornsgatan 80 serverade en vacker och vällagad vegetarisk buffé för 70 kronor. Jag åt spenatlasagne tills jag blev fyrkantig. Och sen osade min kropp vitlök i ett dygn.
3. El Cubanito på Scheelegatan 3 serverar underbara romdrinkar. Det var en bra försmak inför höstens myntaskörd.

4. Glenfiddich Warehouse No. 68 på Västerlånggatan 68 serverar en ljuvlig dryck som heter Bedarö bitter och görs av Nynäshamns ångbryggeri Den ölen gjorde mig faktiskt lycklig.
5. Skåningen på Skånegatan 93 är mitt närmsta café, tillika årets gulddrakevinnare i cafékategorin. Detta var ett förstagångsbesök, så jag kanske ändrar uppfattning, men ska man verkligen ha 7 cm stora bitar crabstick i en asiatisk sallad. Crabstick oavsett storlek känns oförlåtligt!

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för I am mad about a beer Taggad ,

rötmånad

Välkommen till rötmånaden, den pågår hela månaden till 23 augusti. Svensk köttinformation skicka med nästa besvärande regelbundenhet ut pressmaterial med varierande kvalité bilder (det är svårt att fota kött) och recept. Nu passar de på att berätta hur vi ska rädda oss från rötmånaden. De börjar med att säga att det inte är så illa längre, tack vare bra kylar, slutna tillverkningsprocesser och bättre hygien.
Men sen börjar det. För att rädda sig från otäcka överraskninga ska man:

• Välj svenskt kött som är salmonellafritt.
Varför tror varje land att just deras kött är det bästa i världen?
• Tillagat kött bör alltid ha 70º innertemperatur.
Det borde bli en riktigt otrevlig överraskning på tallriken om köttet ska vara 70 grader.

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för rötmÃ¥nad Taggad

pro con rambutan

Rambutanen, frukternas frukt eller frukternas hawaiiskjorta?
Den lilla gynnaren ser på avstånd ut att ha ett attitydproblem, men när man rör vid den visar den sig vara rätt soft.

+ Utmärkt biogodis, prasslar inte
+ Ger exotisk touch till picknick
+ Enkel att skala när man kommit på hur

– Ganska dyr, jag betalade 80kr/kg
– Ger kletiga fingrar

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för pro con rambutan Taggad

jordgubbsexplosion

Tusen tack för alla goda och smarta recept som involverar jordgubbar! Nu börjar jag samla på mig en bra spännvidd, från sylt och gelé till köttillbehör till salsor, och soppor. Men har ni ännu fler tankar och idéer så lyssnar jag gärna.

Rekvisita får jag låna på Rörstrand och underbara fotografen Åsa Dahlgren kommer att fota på tisdag och onsdag. Dessutom kommer toppenstylisten Lena Grön med förtjusande pojkvän Janne se till att bilderna blir ännu snyggare än vanligt.

sommarsport del 2

Kärnsportning. I mitten av juli ägnar jag mig dessutom åt kärnspottning. Alla bärträd på landet, där jag tillfälligt bor, har bestämt sig för att ha mogna bär samtidigt och jag stressar lyckligt mellan sötbärs-, körsbärs- och bigaråträd medan jag lyssnar på P1s sommar på min bärbara radio. Om det inte vore för bristen på internet skulle jag nog kunna bosätta mig på landet och idka självhushållning

Skrivet av Kommentarer inaktiverade för sommarsport del 2 Taggad

medial kassler

Nu har mitt första jobb publicerats i Allt om mat nr 12. Kassler på balkong. Och i nästa nummer kommer mina rulltårtor samt ett reportage om 1700-talsmat från Gunnebo Slott utanför Mölndal.