mustmissbrukare

Så här års sätter min missbruksperiod igång. Julmusten har börjat dyka upp i butikerna och jag bär hem så mycket som jag orkar mina fem trappor upp utan hiss. Sen hjälper det inte att M budar över både Apotekarnes nya flaska och fjolårets variant. Apotekarnes är absolut min favorit oc jag älskar att de fortfarande tappar på glasflaska, men jag fattar inte riktigt varför de gått upp från 33 cl till 50 cl? Den lilla flaskan känns så lagom, särskilt om man dricker två eller tre.

Och i år tycks vara julmustens år, för även Spendrups har tagit julmusten mer på allvar. De släpper en must med en fylligare smak och den kommer säljas från och med den här veckan. Tänk om någon ville buda den till mig också…

8 kommentarer

 1. Stina

  Jag köpte min första (men inte sista) julmust igår.
  Jag fick ett tips av en kompis pappa för nått år sedan; det är att julmusten gör sig allra bäst om den får mogna och vila typ ett år innan den dricks, eftersom den i affären är helt ”nytappad”. Han lagrar alltid sin must innan den dricks, och jag måste hålla med – det är godare!
  Tyvärr har jag ingen lagringsplats, så jag får ”hålla-till-godo” med den färska :)

 2. Pernilla

  Det är just pga lagringen som påskmusten är godast — den är lagrad i några månader mellan jul och påsk… Men för att lagra musten bör den vara i glasflaska. PTE-flaskorna är inte helt gastäta så musten kan bli avslagen. Men eftersom must som sagt är godast från glasflaska så är det ju inget probelm.

 3. Alice

  Men Pernilla, är det verkligen så? Jag håller helt med om att lagrad must är godast och jag tjuvhåller på stora lager påskmust, men när jag lanserade teorin om att all must görs samtidigt blev jag utskrattad av bryggare. De gör musten allt eftersom den går åt och har inget utrymme att lagra julmusten hela vägen fram till post. Men motbevisa mig gärna, jag vill inte har rätt i den här frågan.

 4. forare

  Spendrups nya must är betydligt fruktigare än andra sorter. Inte säker på om det är bra eller dåligt.

 5. Pernilla

  Jag fick uppgiften av en fd bryggeriarbetare, men det skulle ju absolut kunna vara som så att man rationaliserat (?) bort lagringen, precis som man gjort med vardagsöl.

  Jag hittade häromsistens tre år gamla flaskor med julmust i mitt linneskåp (don’t ask why). Tyvärr var det PETvarianten, så den hamnade i slasken. (Pet-flaskor var allt jag hittade inköpsjulen)

 6. Brazilian Linda

  Det finns inget godare än julmust och påskmust! Såna här inlägg hjälper ju inte mitt must begär :)
  Jag pinas varje jul och påsk efter längtan av julmust. :)

 7. Elin

  har du hunnit testa Spenderupsvarianten? Jag är ju Apotekarnefan så det här är ju viktiga saker :)