min assistent

Assistent

Varje gång jag flyttar undrar jag förtvivlat varför jag tog på mig ägandet av mormors gräddgula hushållsassistent från Elextrolux. Och varför jag inte rationaliserade bord plåtskåpet som innehåller köttkvarn och diverse andra tillbehör som jag inte har någon aning vad de ska vara till.

Jag har jag aldrig ens gjort min egen korv, vad ska jag med medelgrova malningsskivor till? E och P har åtminstone lovat att förklara vad de olika metallbitarna är, men vem ska stoppa korv med mig. Jag tror att min vegetarian till make avstår om vi inte fyller det vegetariska fjälstret med tofu.

20 kommentarer

 1. Åsa

  Men det är ju en riktig guldklimp! Tänk ändå på alla andra tillbehör än bara köttkvarnen, om du nu inte hör till den korvstoppande typen. Kanske kan man göra fiskfärs med den också? Säkert kan du ställa assistenten på kant och använda mixern, hacka och mala nötter osv. Tycker Electrolux assistent är helt oslagbar i köket. Önskar jag hade en själv. Och tänk att mormors pryl håller än! Det är annat än dagens slit och släng det.

 2. Andreas

  Hmmm onekligen en stilig mackapär och måhända också en guldklimp men jag skulle rekommendera att en elektriker såg över kablaget innan någon använder den där.

 3. Mia

  Åh, jag änmäler mig till korvstoppning! Jag har också fått min mormors Electrolux assistent (något modernare upplaga än din), den är underbar och jag använder den mest hela tiden. Korvstopparmojängerna har jag varit på jakt efter länge, men inte lyckas hitta. Jag är heller inte rädd för antika kablar.

 4. Lenis

  Och jag kommer upp i jul och gör korv!!! Hemgjord korv är ju världens godaste!!! Min mor har fostrat mig väl inom detta område.

 5. Alice

  Nu ska vi se…
  Sju kommentarer, jag borde baktala mina köksprylar oftare.
  Kanske borde jag ha varit tydligare med att jag faktiskt använder min assistent, till lussekatts- och pepparkaksdeg.
  Bevis finns här: https://www.braxonfood.se/?p=1190
  Så den ska inte säljas även om jag är oerhört smickrad över båda KB och D&R:s bud.

  Alla är välkomna på korvstoppning i november eller december.
  Och pappa har kollat över elen och godkänt den.

 6. kb

  Jag kommer mycket gärna på korvstoppning. Observera att jag brukar kalla mig kb i sådana här privatoffentliga sammanhang, tacksam om det får vara konsekvent.

 7. Kinna

  Vill du ha en bruksanvisning? Jag har kopierat en från min svärmor eftersom jag har samma underbara, fina, fantastiska assistent. Igår gjorde passerade jag mos till rönnbärs och äppelmarmelad så min kommer till användning till mer än bakat, nu när jag lärt mig hur sakerna ska monteras ihop…=)

 8. agnes

  åååh: jag och min kusin har en korvstopparcirkel och du är VARMT välkommen att delta, när som.

 9. Erika

  Hej,
  är det någon av er assistent-proffs som kan ge mig en hint om hur man lossar skålen? Jag har precis fått en gammal rackare av farmor och vid första försöket fick jag inte loss skålen, är det nån liten knapp eller switch eller liknande som jag missat?

 10. alice

  Erika, grattis till assistentägandet!
  På min är det ingen switch eller knapp, bara att vrida skålen några grader och så dra uppåt. Kan du trycka en med lite 556 mellan skålen och maskinen kanske dina chanser ökar.
  Lycka till!
  Alice

 11. Erika

  Jag kan nu meddela att assistenten är i gång och jag bara bakar bröd, efter bröd, efter bröd…
  Vem hade trott att det var så lätt?
  Det första blev vackert men torrt, det andra stort och gott.. och det tredje helt oemotståndligt.

 12. owe

  Hej jag är också ägare till en gräddgul Electrolux hushållsassisten H4 från 1960 ledsamt nog har jag ingen bruksanvisning. Behövs så jag inte gör ngr missar och vissa av tillbehören greppar jag inte riktigt.
  Ngn som besitter en i pdf-format eller vet länk till bruksanvisning

 13. Alice

  Owe, jag har tyvärr ingen instruktion (dock en kokbok), men om du skickar mig bilder på tillbehör du är osäker på så lovar jag ge dig en kompetent gissning.
  alice ( a ) brax . nu

 14. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » blir det en bakblogg nu?
 15. Tina Jansén

  Hej,
  Undrar om det är möjligt att få produktnumret på din assistent här ovan på bilden. Jag har en likadan, men numret syns inte längre. Nu har min assistent gått sönder och det är omöjligt att få den lagad om man inte har produktnumret.

 16. Alice

  Jag har tyvärr packat ihop assistenten och gömt den längst ner i källaren. Så jag kan tyvärr inte hjälpa dig just nu. Jobbigt med en trasig assistent, hoppas det inte stoppar upp i brödbakandet ;)