Männen i semifinalen

Bakad-rotselleri-från-Halland-av-Markus-Westh-The-Flying-Elk-Stockholm
Bakad rotselleri från Halland av Markus Westh, The Flying Elk, Stockholm. Tävlingens snyggaste rätt enligt mig. Och jag är alltid väldigt svag för kockar som tar grönsaker och rotfrukter på allvar.

Idag släpptes namnen på hälften av killarna (ja, jag börjar tappa hoppet att någon tjej gått vidare i år) som gått till semifinal i Linköping i Årets Kock 2014. Tre av deras tävlingsrätter finns som bilder på bloggen.

  • Richard Poland, Restaurang Himlen, Stockholm
  • Markus Westh, The Flying Elk, Stockholm
  • Daniel Engellau, Aveqia, Stockholm
  • Robert Hedman, Görvälns Slott, Stockholm
  • Robin Engdahl, Riddersviks Gård, Sockholm
  • Kalle Eriksson, Sigtunahöjden hotell & konferens, Sigtuna
  • Viktor Lejon, Operakällaren AB, Stockholm
  • Erik Boll, Fredsgatan 12, Stockholm
  • Filip Fastén, Restaurang Frantzén, Stockholm
  • Patrik Jonsson, Hufvudsta Gård Mat och Möten
  • Anders Dahl, Hufvudsta Gård Mat och Möten
  • Leo Frodell, Brag & Frodell Mat
Häst med kål lök av Filip Fastén, Restaurang Frantzén, Stockholm
Häst med kål lök av Filip Fastén, Restaurang Frantzén, Stockholm. Klart man ska laga häst 2013. Hejja Filip för att du vågar välja köttet som varit mest uthängt i media i år. Också en väldigt snygg presentation.

5 av 27 kan bli fler

Gårdagens tema på bloggen var kanal 5s oförmåga att hitta kvinnor. Årets Kock har varit betydligt bättre på det. Inte i form av vinnare, Kristina Pettersson är den enda kvinna som vunnit under tävlingens 30-åriga historia. Men jag tror att för att kunna premiera kvinnor och kvinnors kokkonst måste det också finnas kvinnor i juryn. Här är årets uttagningsjury som valt ut de tolv kockarnas anonymiserade bidrag. Jag fetar kvinnorna för tydlighets skull:

Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Stockholm, Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland, Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg, Jonas Dahlbom, Dahlbom på torget, Åre, Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm, Markus Aujalay, Winterviken, Stockholm, Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö, Magnus Ek, Oaxen, Stockholm, Alexandra Zazzi, Food adventures Sweden AB, Göteborg, Elisabeth Johansson, Mediamat, Stockholm, Henrik Norström, Lux Restauranger, Stockholm, Stefan Karlsson, Fond, Göteborg, Malin Söderström, Restaurang Hjerta, Stockholm, Magnus Lindström, Swedish Taste, Göteborg, Melker Andersson, Grupp F12, Stockholm, Björn Frantzén, Restaurant Frantzén, Stockholm, Sayan Isakssson, Esperanto, Stockholm, Karl Ljung, Stureplansgruppen, Stockholm, Andreas Hedlund, Stadshusrestauranger, Stockholm, Pontus Fritihiof, Pontus!, Stockholm, Cajsa Johansson, Cajsas kök, Uppsala, Paul Svensson, Paul Svensson Mat, Stockholm, Jonas Lundgren, Restaurant Jonas, Stockholm, Niklas Ekstedt, Ekstedts, Stockholm, Anders Dahlbom, Eat & Grow, Göteborg, Stefan Eriksson, Råvaran, Stockholm, Tom Sjöstedt, Lilla Ego, Stockholm.

Det finns kvinnor i juryn, men de kan säkert bli fler för varje år tills de utgör ungefär hälften.

1 av 8 är inte bra

Att sedan semifinaljuryn har fördelning bara en kvinna och sju män tycker jag är riktigt synd:

Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Älvsjö Stockholm (juryns ordförande), Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm Öland, Jonas Dahlbom, Dahlbom på torget, Åre, Magnus Ek, Oaxen, Stockholm, Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö, Håkan Thörnström, Thörnströms Kök, Göteborg, Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm, Markus Aujalay, Winterviken Stockholm, Fjällpuben Åre.

Ostronpocherad gös med alger av Erik Boll, Fredsgatan 12, Stockholm
Ostronpocherad gös med alger av Erik Boll, Fredsgatan 12, Stockholm
Vad befriande att Erik vågade gå bort från den cirkel som nästan alla kockar envisas med att lägga upp maten i just nu. Härligt sval färgskala. Det andas självförtroende.

Ni vet väl förresten att Pontus Frithiof tagit bristen på kvinnor som vinner i egna händer och bestämt sig för att coacha kvinnor till vinst i årets kock. Jag tycker att ni ska virvla in på Pontus! Matsal och berömma Pontus. Passa på att beställa en flaska Bollinger också. På onsdagar kostar de ynka 450 kronor.

3 kommentarer

  1. Alice

    Sen ska jag inte bara räkna utan också försöka förstå genom att prata med Hanna Halpern. Men det blir till ett senare inlägg. Är inte oktober en utmärkt champagnemånad?

  2. Hedvig

    Jo, det är det! Vi kan pusta ut och fira att årets skörd då är avklarad.