Jakten på matbloggsrookies

Hösten är juryarbetesäsong. Varje år sitter jag i två jurygrupper: Restauranggalans kategori för Hållbar krog och Matbloggspriset. När det gäller Hållbar krog har vi kommit ganska långt, men Matbloggpriset ligger bara i startgroparna. Jag är ansvarig för kategorin Bästa nykomling.

– Men det är ju bloggarna man inte har hört talas om än, ynkade jag. Hur ska jag kunna garantera att jag hittar den bästa?

Jag inser att jag behöver hjälp. Av er! Vilken är din senaste favoritblogg? Det ska vara en blogg som funnits max två år. Maila mig på alice (a) brax.nu eller kommentera på bloggen.

Vad är matbloggpriset?

matbloggprisetMatbloggspriset är Nordens äldsta bloggpris och delades ut för första gången 2005. Priset grundades av Christopher Anderton, som dessutom gjort alla snygga illustrationer i det här inlägget. Jag är väldigt sugen att be honom göra årets julkort där jag dödar tomten. Priset delas ut på Mitt kökmässan i november. 2012 fick matbloggspriset 15 505 röster i Folkets Val och över 300 bloggar nominerades.

Priset har vuxit rejält sedan start. Första året fick jag pris för bästa kåserande blogg med motiveringen:

Denna kategori var ovanligt svår att utse en vinnare. Men vi enades till slut att Brax on Food var det rätta valet. Varje gång vi ser att Alice Brax har uppdaterat sin blogg, så rusar vi dit för att se vad det är för spännande hon har bloggat om. Välskrivet, och alltid intressanta ämnen. Vi älskar Brax on food.

Det är en motivering som fortfarande gör mig väldigt glad.

Därför ska ni älska Bake my day

Att skriva bra motiveringar är ett av de klurigare jobben i jurysammanhang och på något sätt faller det väldigt ofta på mig. Förra året vann Mattias Kristianssons blogg Bake my day bästa Bak- och dessertblogg och då skrev jag så här:

Vi har haft ögonen på Bake my day ett tag. Det började som en förälskelse, men årets marshmallowstamponger, gayiga kinderägg, sex sorters sammanslagna kakor och likkistor i choklad har utvecklat våra känslor till en regelrätt passion. I Mattias blogg får galna uppslag komma till liv i ugnens hetta, dessutom erkänns bakmisstag och delas generöst. Vi drömmer om att han ska knacka på vår dörr med sina kakor, men tills dess nöjer vi oss med att besöka bloggen och längta efter den kommande kokboken. 

Matbloggsprisets kategorier

matbloggpriset-figurEn enväldig juryn utser vinnarena i samtliga kategorier utom  Matbloggpriset Folkets Val, där precis som det låter ni får välja.

 • Stora Matbloggspriset
 • Folkets Val
 • Bästa Dryckesblogg
 • Matbloggsprisets
 • Hedersutmärkselse
 • Bästa Bak & dessertblogg
 • Bästa podcast
 • Bästa nykomling
 • Bästa videoinnehÃ¥ll
 • Bästa branschblogg
 • Bästa foto
 • Bästa design

Hashtags för priset är: 
#matbloggspriset #matblogg2013 #swefoodblog

 

Mina juryvänner

Paul Svensson, Pauls kök
Alexandra Zazzi, alexandrazazzi.se, blogg Livsformen
Christopher Anderton, Deluxive State blogg Hej Mat!
Kinna Jonsson, Fiduser Communication blogg Kinnas blogg – Mormors mat
Ylva Vitorovic, VIVA Communication
Fredrik Schelin, Sweden Wineclub, blogg Din Vinguide
Magnus Reuterdahl, blogg Aqua Vitae
Anders Öhman, Gustibus, blogg Öhmans mat och vin
Alice Brax, LRF blogg Brax on Food
Ilva Beretta, Ilva Beretta Photography, blogg Lucullian Delights
Annika Ingemarsson, Smaskens.nu
Per Gamlin, Gamlin och Zeipel

Ser ni vilken fin könsfördelning juryn har ;)

Följ matbloggspriset på: 
Facebook.com/matbloggspriset
Instagram.com/matbloggspriset
Twitter.com/matbloggspriset

 

2 kommentarer

 1. Pingback: Dags att nominera din favorit till Folkets val – Matbloggspriset 2013 | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)