Kvinnor, mat och makt

Jag har i flera år varit kritisk till att uppvisningsdelen av kockyrket är så mansdominerad gränsande till könshomogent.

Som nyanställd på LRF twittrade jag från tävlingen Årets Kock 2011:

ak_twitter_rakna

Det behöver inte vara svårare än så att se ett mönster. Och ämnet berör.

ak_dessertmastarna_traI förra veckan åkte jag tunnelbana och möttes av Kanal 5s kampanj för Dessertmästarna. En, två, tre, fyra bistra män och inte en enda bister kvinna. Finns det inga kvinnliga konditorer värda namnet eller är det för att Kanal 5 redan hade bestämt sig för taglinen ”Juryn är allt annat än söt”? I så fall borde de inte rekryterat Roy Fares :)

Jag blev sur och gick hem och skrev så här på Facebook. På två dagar har inlägget fått mer än 50 kommentarer.

ak_dessertmaster

Låt mig vara tydlig med att jag inte är ute efter att plocka bort någon enskild jurymedlem. Roy Fares brukade vara min kvartersbagare, jag beundrar Magnus Johansson för att han vågade öppna dessertkrogen Xoko och när Sebastien Boudet öppnade Petit France ville jag bli med roddbåt för att enklare ta mig till Kungsholmen.

Men det blir provocerande med fyra män i en jury från ett yrke där det finns minst lika många skickliga kvinnor som män.

Titta bara på tävlingen Årets Konditor. Sedan första kvinnliga segraren,  Jennie Elmerfors vann 2007,  har fyra av sex vinnare varit kvinnor.

 

Hur tänkte kanal 5 egentligen?

Susanne Söderberg på Kanal 5 svarade så här:

”Vi är jättestolta över vår jury som står för både kompetens och kreativitet på absolut toppnivå. Inför programmet har vi verkligen letat efter och träffat många skickliga kvinnliga jurykandidater. Men när vi vägde in alla faktorer som måste vägas in när man sätter ihop en sådan här grupp – personlighet, skicklighet, personkemi, tillgänglighet, och inte minst – att vara bekväm i tv-mediet – föll de tyvärr på målsnöret den här gången.”

Det svaret blir extra svårt att smälta när jag vet att en av kvinnorna som provfilmade var Elisabeth Johansson,  überskicklig konditor, smaksäker kock och rolig.

Jag får medhåll av jurymedlem Sebastian via Facebook:

– Jag håller faktiskt med dig fullständigt! Elisabeth hade suttit fint och hade berikat juryn oändligt mycket!

Problemet är att detta inte är första juryn som saknar kvinnor eller har en rejäl övervikt på män. Jag har saknat tillräcklig mängd kvinnor i juryn för Årets Kock och Sveriges Mästerkock (där man inte tog chansen att stoppa in en kvinna när Per Morberg försvann ut) och en mängd andra program jag aldrig orkat se.

Varje gång är ursäkten att det är svårt att hitta kvinnor som ställer upp eller som håller måttet. Men ser vi inga kvinnor i statuspositioner inom kök och konditori så får kvinnorna inga förebilder. Det förstärker bilden av att det är männens roll att bedöma.

Tänk er ett scenario där två av tre i juryn är kvinnor. Vilket ramaskri det skulle kunna bli. Programmet Historieätarna är en förebild. Utöver att serien är snygg och folkbildande visar de på ett självklart sätt att det går att ha balans mellan könen bland såväl programledare som experter.

 

Lösningar:

 • Fortsätt tipsa om kvinnor. Rättviseförmedlingen gör ett utmärkt jobb, men det är allas ansvar att lyfta fram kvinnor tills vi når någon vettigare sorts balans.
 • Fyll på Mia Öhrns lista över kompetenta konditorer som är kvinnor.
 • Maila Corinna Björk corinna.bjork@kanal5.se eller Susanne Söderberg susanne.soderberg@kanal5.se och berätta vad du tycker om deras förkärlek för machostil och gubbighet.
 • Twittra dina åsikter med hashtaggen #dessertmästarna
 • Inspireras av filosoferna som driver Gendered Conference Campaign som föreslår att man ska tacka nej till att delta i könshomogena konferenser.

Den vi kan glädjas åt är att Dessertmästarna ett matlagningsprogram som inte innehåller amatörkockar utan där samtliga tävlande faktiskt vet vad de sysslar med. Yrkesskicklighet är stor tv-underhållning.

Och åt att juryn, även om det inte innehåller kvinnor,  innehåller  minoriteter  vad gäller ursprung och sexualitet.

9 kommentarer

 1. Lotta Andreasson

  Här kommer några namn:
  Cathrine Schuck, Lisa Förare Winbladh, Malin Söderberg, Lotta Bonthelius och hennes duktiga tjejer, kanske 15 st eller mer
  Disa Mohlin, Lina olsen, Lina Östberg, Jennie Elmerfors nu hinner jag inte googla mer. Det tog mig ca 2 minuter att ta fram dessa duktiga kvinnor!!!!!!!!!
  Skärp ER!

 2. Christopher Anderton

  Men i vår jury är det helt 50/50 (helt omedvetet i övrigt).
  Vi borde ha pressbilder där vi killar ser hårda ut och har stora köttknivar med ett slakthus (med blodiga väggar) som brutal bakgrundsridå.
  Ni tjejer kan stå lättklädda och kanske ha en trädgårdsslang som skvätter ut mjölk över era ansikten medan ni ser ut att stöna.

  Eller så skiter vi i det.
  Eftersom det här är Internet, en plats där ironi för det mesta missuppfattas, så bör jag berätta att ovanstående är just ironi. Dock så är det där scenariet något som faktiskt har hänt. Ironin i ironin är att försvaret för denna fotosession att det var… Ironi.

 3. Alice

  Det är svårt det där med ironi på internet. Ska jag kolla med Arla om vi kan låna en fylld mjölkbil att koppla trädgårdsslangen till?

 4. Pingback: Jakten på matbloggsrookies |
 5. Pingback: Dags att nominera din favorit till Folkets val – Matbloggspriset 2013 | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)
 6. Pingback: faran av för många kvinnor |
 7. Pingback: Årets kock är… en man. I år igen. | Elle mat & vin
 8. Pingback: Årets kock är… en man. I år igen. | Ms en place