korvskolan

korvNu när jag har lärt mig att stockholmare äter stockholmare kan det vara på sin plats att berätta att göteborgare (det är jag) äter halv special. Och det vore trevligt om resten av landet förstod vad det är jag försöker beställa.

En halv special är en korv i ett bröd med två kulor mos i ett papperstråg. Beställningen ska generera fyra frågor:

1) Kokt eller grillad?
2) Senap och ketchup på korven?
3) Senap och ketchup på moset?
4) Vill du räksallad och gurkmajonnäs?

På den sista frågan skulle jag varmt rekommendera svaret nej.

En hel special är samma sak men med dubbla korvar.

Fotot av korven på röd tallrik kommer från ett jobb om burkmat jag gjorde för ICA-Kuriren och är fotot av min favoritfotograf: Åsa Dahlgren

4 kommentarer

 1. Stellan

  Håll ut, Alice. Jag bodde i Helsingborg i tio år. När jag flyttade dit fick man bara ett grötigt frågetecken till svar när man bad om en halv special, numera finns det ett flertal ställen där man kan köpa.
  Fast jag har för säkerhets skull flyttat tillbaka till Västkusten – inget går upp mot en halv special från Kårrvan vid Uno Kryss i Stenungsund. I alla fall inte sedan Korv-Arne stängde sin legendariska moj i Ellös.
  Fy, vad hungrig jag blev nu. Måste nog åka en sväng…

 2. ida

  Åh, detta inlägget har jag väntat på bland matbloggarna. En halv special! Jag som själv är inbiten skåning förstod ju ingenting när uttrycket presenterades för mig, men jag skrattade nog en halvtimme. Speciellt eftersom min Kungsbacka-vän (som presenterade halv special för mig) inte var riktigt säker själv på vad det var. Sist jag var i Götet försökte vi beställa en halv special, men moset var slut! Jag har efter det träffat en annan göteborgare som bestämt hävdade att det heter ”halv halv med räk”, vilket om möjligt är ännu roligare. Tack för att du redde ut begreppet för mig.

 3. Lotta K

  Men… vastkustsallad? Ar inte det ett alternativ dar? Bodde i Goteborg forut men det borjar bli lange sen och minnet sviktar. Sjuans gatukok minns jag i alla fall. (Snart skall jag blogga om Falafel Drive-In i San Jose, CA.)

 4. Svante

  På tiden någon korvbloggade.

  Ja, halv spiss med västkust kan det heta. Så västkustsalladen skall in i fråga fyra. Och en halv portion västkust är inte helt fel, men räksallad _och_ gurkmajonnäs låter inte som något jag heller skulle rekommendera.