konsten att översätta ett recept

På tisdag ska det fotograferas tårtor och eftersom hela veckan har gått åt till tv-inspelning har det inte funnit mycket tid över till tårttankar. Men nu sitter jag här och slår i min receptsamling. Klart jag ska laga Phyllis favorittårta, Gâteau d´Hélène, men receptet är med amerikanska mått och måste översättas. Så här ungefär:

1/4 kopp är 0,375 dl och det blir otympligt, men delar man det med 15 ml (alltså en msk) får jag 2,5. Och 2,5 matskedar känns som ett acceptabelt mått. Och så vidare med nästa ingrediens. Pust! Jag tycker synd om översättare till kokböcker.

Och på förekommen anledning: om man istället vill omvandla 1/4 cup så blir det ca 0,6 dl vilket blir 4 msk.

Foto: Åsa Dahlgren

12 kommentarer

 1. Lagers tabberas

  Jag förstår inte vad det otympliga ligger i att presentera i vikt isf volym. Nu har vi fått så exakta vågar och att väga blir mer exakt och för med sig ett bättre resultat. Tänkt bara på ett antal översättningar om omformningar hit och dit, det blir till slut olagbart och vridet. Jag har gjort så vid några tilfällen. Jag mäter med min amerikanska måttsats – som låg till idégrund för vår svenska och så väger jag på grammet. Det fungerar. Jag tror att vi matskribenter har en övertro på att folk vill ha självbakande kakor. Jag tror processen för många är minst lika underhållande som resultatet och med vägande och med exakthet blir båda processerna tillfredsställda. I dessert och bakning anvånder jag sedan n ågra år tillbaka bara vikt och jag har inte fått några klagomål mer än från surmagade och principfasta dietistmatskribenter (ajaj det där slet sig nu får jag väl hela kåren på mig, men det är ju bara några få som åär magsura)

 2. ilva

  Hur tråkigt som helst att översätta mått, jag ger både metric och oz etc på min engelska matblogg och jag bara torkar ihop när jag sitter där o konverterar…

 3. Torsten Björklund

  Men snälla någon. En cup, det amerikanska måttet vi alla sliter med när vi läser recepten i epiucurious, är 2.3658824 dl, varken mer eller mindre. Hur man då kan få 1/4 cup till 0,375 dl, övergår mitt förstånd. Skärpning, eller är man inte mer nogräknad i den stora matlagningsvärlden på det stora förlaget.
  Det blir, tycker jag, till att räkna om, eller..?

 4. toshiba

  Torsten då, jag kan inte låta bli att slå en messerschmitt på fingrarna. En US cup är 240 ml exakt enligt FDA. Du har ju räknat på 8 oz, som det var förr i tiden… Självklart förklarar inte det hur 1/4 cup blir 0.375.

 5. Torsten

  Näe du, toshiba, nå´n jävla messerbisser är jag inte. Det är bara så att när jag ser att en matskribent använder måtten så slarvigt, måste jag reagera. Att FDA höjt upp de sex sista decimalerna efter 2,3 till 2,4, kan välan jag inte rå för. Jag vidhåller att en cup är 2,3658824 dl. Men visst f..n är det betydligt enklare med 2,4, såtillvida du inte sitter på en massa bra amerikanska mått där alla mått finns graderade i materialet.

 6. Maria

  Jag tycker Torsten borde läsa följande inlägg på Isobels blogg: http://isobelsverkstad.blogspot.com/2007/02/vdan-med-lsarkontakt.html

  Att förklara sig inte vara ”nå´n jävla messerbisser” (”nå´n”!?) men ändå använda uttryck som ”Skärpning” och ”Det blir, tycker jag, till att räkna om, eller..?” är om något messerschmittande. Varför skriva sådana inlägg istället för att ha en sympatisk diskussion? Talar du likadant till människor som står framför dig?

 7. Fredrik

  Gâteau d´Hélène i all ära…men den tid det tar att konvertera hiroglyferna borde vara densamma som att hitta ett begripligt recept på en minst lika schysst skapelse…

  Och vikter är väl hur vanligt som helst när det ska bakas? Frågan är väl om läsarna förstår och kan ta till sig ett recept under dessa former?

  Keep up the good work som man säger! Hittade precis den här excellenta bloggen och har ”addat” den för senare besök.

  MVH

  Fredrik

 8. Alice

  Torsten räddade mig när jag hade tänkt fel och förtjänar en stjärna.

  Även om jag själv gärna väger ingredienser vill jag inte bara skriva ut vikter i recpeten, det finns alltför många läsare som skulle bli avskräckta då, däremot skulle det gärna alltid få stå vikt inom parentes i recept, åtminstone när det finns ett exakthetsbehov.

 9. Torsten

  Maria, jag vill inte, men jag känner behov att fråga, bara en fråga; varför använder du ordet ”messerschmittande” när du näpsar mig?

 10. Alice

  Hej alla! Nu tycker jag att vi släpper det här ämnet. Kommentatorfunktionen på min blogg är tänkt för trevligt matprat.

 11. Torsten

  Absolut, Alice. Jag pratar mycket hellre mat och komer gärna åter i ämnet.
  Ha de´

 12. Brazilian Linda

  Ja det ädär med att räkna ut oz och koppar och dl det tycker jag ibland gör det lite tråkigt. här använder man också kopp mått och att skriva 2,4dl i sv mått tycker jag krånglar till det så oftast omarbetar jag recepten så att det blir 2,5, Allt för att glädja läsarna :)