i tv lagas maten i slow motion

Jag stod och rörde metodiskt i risottokastrullen. Vinet hade nyss ångat bort och nu matade jag den med hummerfond.
– Jag är en småbarnsförälder som gillar att koka ris, för det sköter ju sig självt. Kommer jag att gilla att laga risotto? Undrar David i ett försök att likna Tomas Tengby.
– Mja, risotto kräver ju omsorg och tid. Kanske passar det bättre att du gör det på helgen.
– Och nu är jag är ganska ung person som inte gillar alkohol och undrar om jag måste använda vin.
– Eller så är du en nykter alkoholist.
– ja, okej, jag är en nykter alkoholist och jag undrar om det är någon alkohol kvar i risotton.
– Nej, det är det inte, den har ångat bort, men vinsmaken finns kvar så det är nog bättre att öka på buljongmängden och strunta i vinet.

tv-Alice
Foto: Jonas Melcherson

Så har min matlagning sett ut på sistone. Varje köksminut har varit en förberedelse för det stora tv-ögonblicket. Vi har spelat in matlagnings-tv hela veckan och nu är jag så trött att jag knappt kan tänka längre.

  • * Jag kan inte hacka lök i direktsändning
  • * Mitt minne är lika kort som en hårt reducerad sås
  • * Tv-smink ger ett glammigt utseende men sitter som berget
  • * För att inte mikrofonsladden ska synas har jag lärt mig att gå baklänges till ugnen.
  • * Slooow motion av allt som hälls eller kastas är det bästa producenten vet.

Programmen kommer att sändas i april och framåt på den något okända kanalen 8. Jag återkommer när jag vet mer exakta datum.

13 kommentarer

  1. Peter

    Okej, dags att VERKLIGEN sätta press på vår kabelleverantör att få in Viasat i utbudet.

  2. Fredrik

    Så förklaringen till att du bloggat så sparsamt på sistone är alltså att du spelat in tv? Kul!

  3. Stellan

    Spännande! Det ser jag fram emot, åttan kan jag ju se, faktiskt. Men jag måste bara… Alltså… Killen till höger på bilden… VILKEN FRISYR! Han ser ut som en Status Quo-roadie på rymmen!

  4. Pia

    Hej Alice! Vad läckert det kommer nog bli hur bra som helst du är ju så fotogenialisk!!! Synd bara att vi inte har 8:an…..Kan man se det på webben kanske?

  5. Stefan

    Angående alkoholen som kokar bort. Är du säker?

    Satte ett hundöra i Robert L. Wolkes ‘What Einstein Told His Cook’, där han hänvisar till undersökningar vid universitetet i Idaho 1992 som visade att mellan 4 och 49% av alkoholen fanns kvar i rätten efter tillagning.

    Detta eftersom alkohol visserligen har en lägre koktemperatur än vatten, men det innebär inte att all alkohol automatiskt kokar bort innan vattnet börjar koka eftersom det är en blandning av vätskorna (både vattnet och alkoholen kokar ju bort… men långsamt…)

    Givet detta, är det ansvarigt att säga i TV att nykterister inte behöver oroa sig? (jo, det verkar ju vara en allmänt accepterad myt, men är man matnörd så är man.. eller har Wolke fel?)

  6. Alice

    Hej Stefan! Kul att lära sig något nytt, jag ska kolla upp hur det är med alkohol och kokning. Några förtydligande bara:
    * jag sa detta i ett kök i Oxford, _inte_ framför en tv-kamera, så var snäll och ändra det på gastrokemi.se
    * när man lagar risotto slår man i vinet och låter all vätska koka bort, sen slår man på buljong och låter riset koka ytterligare 15 min. Jag tror inte att det är mycket alkohol kvar efter det.
    Ser fram emot att läsa Wolke!

  7. Alice

    Det kommer att hamna en del på nätet också, så ni behöver inte skaffa extrakabelpaketet bara för att få in 8:an.

  8. På stan-Elin

    Välkommen till tv-sminkets underbara värld! Tvätta bort fort, och använd en scrubkräm annars blir man täckta av finnar (åtminstone jag).

  9. Pingback: salt » Blog Archive » TV-frågan: spridda svar