den svåra konsten att göra pannkakor

20131228-091604.jpgHärmed erkänner jag, Alice Brax, att det finns två saker jag inte kan göra utan att googla fram ett recept: koka ägg och göra pannkakssmet. Jag glömmer helt ärligt av hur många minuter äggen ska koka och hur mycket mjöl det ska vara i smeten. Kanske är det dags att en gång för alla skriva ner ett recept som jag gillar, åtminstone på pannkakor.

Goda, fiberrika och feta pannkakor
2 rejäla portioner eller 4 små

4 ägg
½ tsk salt
1 msk strösocker
1 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 ½ dl grahamsmjöl

50 g smör till stekning

Gör så här:
Knäck äggen i bunke och vispa ut med salt, socker och grahamsmjöl. Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Häll i  vetemjöl, fortsätt att vispa och avslutamed resten av mjölken.

Avgörande tips:

  • Gå och lägg dig och vänta tills nästa morgon så att smeten fått svälla. Egentligen borde man alltid ha pannkakssmet i kylen. Dock inte i ett mjölkpaket om någon i familjen har vanan att dricka mjölk direkt från paketet (såvida du inte vill kväsa den vanan).
  • Din (väl instekta gjutjärns-)stekpanna ska vara rejält varm innan du häller ner smeten. Pannkakanssmeten ska börja stelna så fort den träffar pannan.
  • Lägg smör i stekpannan varje gång du ska steka en nya pannkaka och låt smöret bryna lite först så du får en nötig smak på pannkakorna.
  • Dubbla receptet. Att ha kalla pannkakor eller plättar i kylen är aldrig fel.

2 kommentarer

  1. Göran Lager

    I en av mina kokböcker, Stora Kokboken, slår en sida upp sig av sig självt då det är den enda sidan jag haft nytta av i boken och det är sidan om ugnspannkaka (http://tabberaset.blogspot.se/2011/06/jag-ar-en-syndare-i-lchf.html). Väl där kan jag variera mig i oändlighet, men receptet är nödvändigt. En annan rätt jag misstar mig ofta på är gubbröra. Där är det helheten som glippar, speciellt som jag vill göra den ljummen (som Gustaf VI Adolf) dvs lägga allt i stekpannan och låta ansjovisen långsamt smälta in bland de övriga ingredienserna vilka de nu är!

  2. Alice

    Skönt att höra Göran att även du behöver kokbok ibland för att kunna ta steget vidare att improvicera vidare.