den optimala födelsedagspresenten

Alice fick Taylor’s portvin från 1975

Jag sitter och funderar på vin. Allt började med att jag drack portvin, det är ju trots allt december, och då påmindes jag om mina portvinsflaskor från 1975 som låg och dammade i mammas vinkällare. Så värst många flaskor är det inte längre. Redan vid 30 års ålder undrade jag om vi inte kunde öppna någon. Jag hade trots allt varken gift mig eller skaffat barn och var orolig att flaskorna skulle ligga där  och blir övermogna.

Nu tänker jag utsätta mina egna barn för samma upplevelse.
– Gift dig pojk, annars får du inte smaka på porten :)

Men vad ska jag köpa? Jag har redan gett mina syskonbarn portvin och minns att 2003 var ett magiskt bra år för portvin. Men nu rör det sig om viner från 2009 och 2012. Inköpet av viner från 2012 får vänta ett år eller två eftersom många bra viner fortfarande befinner sig i fat och inte tappas på flaska förrän 2014-2015. Men 2009?

Det finns två portviner från 2009 på bolaget. Det finns också ett antal flaskor i magnumbutelj. Men vilka är bäst? Jag tror jag får fråga systembolagets kundtjänst om ingen av mina vänner hinner före.

7 kommentarer

 1. Elin

  Så klok du är. Det där har jag inte ens tänkt på. Vad gäller för 2006 2008 och 2011?

  Förresten vad SNYGG din blogg är när jag kliver ur min rss-läsare!

 2. Kristian

  Elin, för 2011 har jag sett starka rekommendationer för Grahams Vintage Port och Crofts Vintage Port, Niepoort är snäppet under de två

 3. Alice

  Elin, jag bugar ödmjukt och känner mig snygg hela jag! Kristian, tack för tipset! Jag ska även be Petter publicera tipsen här som han gav mig via Facebook.

 4. Christina

  Själv har jag gett Gustaf ca 10 flaskor portvin från 2000. Men det har han säkert glömt bort, så jag kan ta tillbaka dem, och portionera ut när han förtjänar dem.. Dvs klipper sig, skaffar jobb och barn,

  Eller så dricker jag upp dem själv.

 5. Petter

  2009 är utmärkt i Bordeaux, särskilt västra banken. Stora husen lär klara 25 år utan problem. Men det kommer med en saftig prislapp. Själv skulle jag satsa på söta vita, från Loire eller Mosel. Ett bra år där för söta viner. Det mesta från Huet och Baumard (Loire) som är sött klarar 30 år. Från Mosel skulle jag satsa på the usual suspects: Egon Muller, Willi Schaefer och möjligen Fritz Haag. Har själv köpt Willi Schaefers Spätleses till min äldsta född 2007 (även träffat Willi som säger att Spätlese 07:orna klarar 30 år utan problem) samt lite 5 och 6 puttar från Royal Tokaji. Håller fortfarande koll efter mer från både 07 och 11. Sedan får jag hoppas att gossarna inte ärver sin pappas vintomteriintresse.

 6. Petter

  …..när det gäller Huet så är visst 1ere Trie Clos du Bourg 2009 enastående. Dessvärre är dessa svåra att fixa i Sverige. Vinunic har agenturen men får sägas vårda den mindre väl. Tar in mycket små kvantiteter och oftast bara av ett av Huets viner. Så denna får man nog jaga på kontinenten. Tom på Atomwine i Köpenhamn kanske kan ordna, alternativt har kvar i lager. Några intryck från Cellartracker: http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=897863

 7. Måns

  Jag har fokuserat på port till mina, 1998, 2007 och 2010 var emellanåt halvknepiga men inte omöjliga. Man får leta efter single quintas; både 98 och 10 krävde detta, medan 07 var rätt så lätt.

  Tre år till första urkorkningen, det ska bli spännande.