årets kock: Kock&Vin i bilder + kändisgäster

Sällan har jag varit på en krog med så många kändiskockar per capita. Närmast fönstret satt herrarna Frantzén och Lindeberg. Två bord längre bort satt Luxkvartetten Henrik, Lotta, Peter och Annette. Vid nästa bord satt Ölands stolthet Karin Fransson med make Owe. Karin gav mig månadens finaste komplimang genom att berätta att hon alltid tänker på mig när hon gör sin fotgymnastik. Jodå, ni hörde rätt! Så blir det när man haft mig till bordet en hel galakväll :)

Det var säkert fler där som jag inte kände igen. Det finns många anonyma kockar i det här landet.

Nå, maten var det ju. Den var nästan fånigt prisvärd jämfört med januaris Noma-besök, men här serverades jag ingen mossa från Island.

Brödkorg Foto: Alice BraxBrödkorgen hade imponerat på Pia Ristola Bendel. Där fanns baguette, knäcke, små limpor… fem eller sex små vackert formade bröd, och vi kände oss tvungna att prova nästan vartända ett. Men bara nästan.
Förrätt  Foto: Alice BraxOstronmarinerat oxkött från Hedekas serveras med Vänerlöjrom och stekt ostronskivling

Gott gott gott. Kul när man får till kombon av kött, ostron och löjrom.

Huvudrätt på gris  Foto: Alice Brax

Redan när jag läste om Gårdsgris från Brålanda med puré på svartrot och mandelpotatis, löksky samt svartrötter brässerade med citron och persilja på menyn kände jag mig mätt. Jag anade att det skulle vara ett eller två stora stycken mört och smakrikt griskött utan nästan några grönsaker alls. Och så var det ju.

Huvudrätt med fisk  Foto: Alice Brax
Marit åt gris och sa att den var strålande, själv åt jag en lite lättare rätt med koljarygg sjuden i fläskbuljong med pepparrotscrème, gulbeta och rostade hasselnötter

Och ja, även detta var ett exempel på hur bra kolja kan bli när man gör rätt. Stockholmare kan laga röding, men sen tar det liksom slut. Men jag vill oändligt gärna bli motbevisad.

Dessert Foto: Alice BraxEn smak av hjortron med bakad gräddfil, punsch, rostade mandlar och kolasmulor

För många saker i tallriken, goda var för sig, men efter tre andra rätter blev det mest ett mja.

Mest satt jag och tänkte på att hjortron är gott, för det är det ju. Saknar Mattias Dahlgrens rena stil där han vågar bjuda på något väldigt enkelt och gott.

Oolongte  Foto: Alice BraxTemenyn bestod av ungefär åtta välbeskrivna teer. Något för terådet att titta på till nästa års pris!

Jag valde ett oolongte och fick det i den raraste lilla kanna jag sett.

Kaksmulor  Foto: Alice BraxTill det fick vi dessertsmulor.

Kockarna hade bakat ihom kanelbulle med maräng och serverade det med en mockakräm utsmetad på en skifferplatta.

3 kommentarer

  1. Pia R B

    Tack Alice för en fin restaurangrapport, och att du inte glömde bort att berätta om brödkorgen! Märks att du du tyckte det var fånigt prisvärt, det här inlägget ger mig mer lust att besöka kock&Vin är Noma.

  2. Eva

    Sann matporr! Underbara bilder, får mej att vilja gå ut och äta NU ..