vad betyder siffran?
Ju mer medvetna vi blir om vad vi stoppar i oss, desto svårare blir det att göra rätt. Närodlat, rättvisemärkt, ekologiskt, kvistmognad, transfetter och svanenmärkt slåss alla om min uppmärksamhet. Ett litet, men bra steg på vägen, är den handväskstora boken E-nummerguiden där jag kan slå upp betydelsen av alla sifferkombinationer som börjar med bokstaven E. Boken går att beställa här, själv gillar jag inte att bära, så jag väntar på att tjänsten ska komma till min mobil.
Utmärkt förslag. Det får vi lobba för – upp till kamp!
Förresten: Man kan få Livsmedelsverkets lilla häfte gratis, det beställer man här: http://webbutiken.slv.se/articles/article.asp?article_id=1083
(Orkar inte göra en klickbar länk så här tidigt på morgonen, det går ju bra med cut and paste…)
Ja, gratis är naturligtvis gott. Får kolla upp om E-nummerguiden är värd de extra pengarna. Kanske är den bara snyggare :)
Ja den var riktigt snygg!!!
Det är egentligen inte sådär jättemånga e-nummer man behöver memorera om man vill undvika vissa specifika ämnen. Som allergiker lär man dem sig raskt, liksom om man är vego eller vegan. Och det går att plonka in dem i mobilens anteckningsfil, eller ha en lapp i almanackan/anteckningsboken/filofaxen i väskan.
Mitt tips är att jämnföra livsmedelsverket och deras inställning till E-nummererade tillsatser som tex azo-färgämnen eller butylhydroxianisol med i E-nummerguiden. Kanske en tankeställare. I och med EU finns idag i sverige godkända tillsatser som tidigare varit förbjudna i sverige och är förbjudna i tex USA. EU har klassat dem som ofarliga och därmed även livsmedelsverket.
Läs innehållsförteckningen och se till att du förstår vad den betyder och vad innehållet kan ha för möjlig inverkan.
Jag håller med Christopher. Så har jag gjort. Inga azo-färgämnen kommer över min tröskel.