tysk dryckesordlista

I Tyskland blandar man allt, konstaterar vi.
Matbordet är fullt av halvuppätna brunchfat och samtalet har gått över på tyska dryckesvanor. Visst är det imponerande att de dricker öl i en-literssejdlar, men än mer att de kläckt idén att blanda ner två skilda drycker i samma glas.

Tysk dryckesordlista
Spezi = coca cola + fanta
Apfelschorle= äpplejuice + mineralvatten
Radler= öl + spite (i Sydtyskland)
Alsterwasser = Hamburgskt ord för radler
Weinschorle = vitt vin + mineralvatten
Wein und Cola = rött vin + coca cola (Min tysklandsexpert Margareta tar avstånd till mitt påstående att detta skulle vara en tysk uppfinning)

Och i andra länder är de också galna…

Shandy = öl + sprite i engelsk tappning
Calimocho = röd vin + coca cola i spansk tappning
Katemba = röd vin + coca cola i israelsk tappning

Men vad heter kolsyrad mjölk?

8 kommentarer

 1. Ulrika

  Apfelschorle kan jag tänka mig faktiskt är rätt gott, om mineralvattnet inte är för salt. Brukar göra så ibland med olika safter (koncentrat) och mineralvatten. Blir lite mer läskande än vanlig saft, men som sagt, mineralvattnet får inte vara för salt, då blir det inte så gott.

  Med rödvin och cola, kan det smaka annat än pyton?

 2. Janne

  Apfelschorle är grymt gott. En given dryck när man är i tyskland. Rödtjut (måste vara billigaste möjligt) och cola är faktiskt drickbart… kan bli lite glöggigt fast inte samma smak då.

  Glöm ej heller sangrian!

 3. Lisa

  Jag har precis för mig att rödvin och cola är en spansk uppfinning, men rätta mig om jag har fel. Inget vidare är det hur som helst!

 4. Jessica

  Radler är faktiskt gott. Fruktsoda blandat med rätt öl så går det finemang att dricka. Får jag påminna sällskapet om att det i USA finns Cherry Coke? Och en gång i tiden fanns här Fanta Cola, färdigblandad. På flaska.

 5. Alice

  Lisa, jag tror absolut att det var spanjornas fel att röd vin och cola blandas.
  Jessica, Fanta och Cola kan du fortfarande köpa färdigblandat på flaska, det heter Blackfanta. Och Cherry Coke var min absoluta hat-läsk. Må den aldrig säljas i Sverige igen!

 6. Kinna

  Drickablandning, svagdricka och mjölk har jag för mig det är och en skånsk uppfinning. Har du inte stött på det under dina besök där?

 7. På stan-Elin

  Trots att jag precix är hemkommen från Tyskland skulle jag vilja hävda att kolsyrad mjölk är ett asiatiskt påhitt. På Ramen Ki-mama kan man i alla fall dricka kolsyrad mjölj som kallas Calpis soda.

 8. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » tysk dryckesordlista del II