twittrat från Årets kock

(Tidsbrist! Hinner inte länka nu, det får bli något att skjuta på tills morgondagen)

För er som inte följde mig via twitter på @lrfsverige så får ni en sammanfattning av läget här:

Årets seminarium hade gårdstema och flörtade en smula med landets bönder.

Magnus från fantastiska (och upphausade)  restaurangen Fäviken berättade att (genom Taffellisas twitter) han är väldigt förtjust i purjolök som efter skörden grävs ner i lårar med sand och förvaras i nollgradigt under vintern. Dessutom tycker han att köttet från mjölkkor är fantastiskt eftersom det har så bra intramuskulärt fett. 

Tyvärr är kokött är för fett enligt EU-standard. Bönderna får inte betalt för detta, enligt Magnus från Fäviken, det finaste av nötkött. (via Annika på Smaskens)

Mjölkbonde Anette Gustavsson sa: att vara bonde är ett sätt att leva.

Under seminariet skedde en snabbomröstning om varför man väljer svenskt kött. Svenskt djurskydd är absolut viktigaste skälet.

Och så konstaterade den tyska talaren (vars namn jag glömt) att dioxinskandalen har lett till ett ökat behov att få insyn i hela matkedjan
När hälften av kockarna hade levererat första rätten kontaterade jag att portionsmängden lax varierar avsevärt. Juryn brukar premiera lagom +smak förstås.

Roligast var det när jag började räkna kvinnor och kom fram till: Tävlande: 0%, jury 20% konfrencier 0% assisterande severingspersonal 80%
Det twittret återpublicerades av 26 personer!

Och slutligen en bild pÃ¥ vinnaren Tomas Diedrichsen. Enligt Taffellisa gick hans 4 Ã¥riga dotter omkring och berättade att ”det där har min pappa lagat”.

tomas-diederichsen04

Foto: Magnus Skoglöf

Kommentarer stängda.