Tjuvlyssnat om kött i SoFo

Två killar i 30-årsåldern i Bondens butik på Nytorgsgatan.

— Kolla, de har oxsvans här.
— Men borta hos min affär så har de Black Angus högrev.

Ja, jag var faktiskt tvungen att fråga ut dem lite om deras köttpreferenser. Så är det när man jobbar på LRF, även om det är en lördag.

Ville de lyxa till det köpte de kött från USA, eller kanske Argentina. Svenskt kött upplevs inte som toppkvalité. Anledningen att köpa svenskt är för att det är bättre för miljön för att transporten är kortare. Att Sverige skulle ha bättre djurskydd är de inte övertygade om, inte med tanke på allt som avslöjas i media om missförhållanden inom svensk djurhållningen.

Lamm köpte de gärna från Nya Zeeland. De hade själva varit över och sett uppfödningen och upplevde att lammen hade det bra. Svenskt lamm var helt enkelt för dyrt.

Att köpa svenskt för att rädda det svenska jordbruket kunde de tänka sig, men inte genom att välja svenskt i butik. Då fick bonden ändå en så liten summa. Däremot kunde de tänka sig att köpa kött direkt från bonden, så att hon/han fick mer betalt per kilo.

3 kommentarer

 1. JohannaK

  Jag brukar inte direkt hoppa på främlingar och fråga om deras köttkonsumtioner men jag borde kanske börja med det. Det är lustigt att killarna lyxar till det och köper kött från USA! Visst finns kvalitets kött här (USA) men min erfarenhet är att det är ganska svårt att hitta riktigt bra kött (mycket av det som säljs kommer från kor och grisar som matats med antibiotika och hormoner, inte för att de är sjuka utan för att de skall växa snabbare). Gillar iden om att köpa kött direkt från en bonde och vill minnas att vi gjorde det när jag var liten.

 2. Jessika

  Hmmm, det gör jag nog inte nej. Däremot är jag en obotlig tjuvlyssnare.

  Här verkar det stört omöjligt att få tag på bringa om man inte ska bege sig några kilometer hit eller dit till specialaffär.
  Samma med oxsvans.

 3. Anna B

  Alice, detta stämmer exakt med min uppfattning av preferenserna hos kunderna i vår manuella köttdisk den senaste tiden. Gärna billiga styckdetaljer – men ska det vara fint så ska det, då väljer kunderna hellre utländsk kvalitet, som Black Angus, där de tydligare upplever valuta för pengarna. Tror att eko har missat att fokusera på att tala om produktens kvalitet och lagt kraften på de ideologiska och moraliska värdena. Det är bara det att det är inte dem kunden blir sugen på när han/hon ska köpa dyr biff!