triss i tomattänk


På fredag kommer SvDs och Tastelines sommarmatsbilaga ut. Temat är tomater och Spanien. En klockren kombo minns jag från mina turistfrukostar i Barcelona. Riv en färsk tomat mot en bit baguette och servera med kaffe och varm mjölk så har du en strålande frukost som man stod sig på till dagens andra måltid – en glass runt 11-snåret.

Varför tog jag inte med just det receptet i bilagan? Nå, prova istället min transparenta mary och en rackarns god tomatmarmelad.

Tomater är såå sommaren 2007. Gourmet, SvD och en nya australiensisk mattidning vars namn jag glömt har alla stora reportage om tomatodlare som satser på många och ovanliga tomatsorter. I Gourmets och SvDs fall, exakt samma odlare, Mats Olofsson i Viken. Och det är hans händer som är på bild här. I bilagans omslag däremot är det betydligt mer tillrättalagda cityhänder.

3 kommentarer

 1. Hedda

  Åååh, din snygga transparanta mary såg ju så spännande ut!
  Måste komma ihåg att göra den som sådär ett år…

 2. Jessica

  Rå tomatsås, d v s snabbt skivade olikfärgade tomater som fått marinera över dagen i lite olivolja och kryddor, är inte helt fel det heller.

 3. Lagers tabberas

  Vad roligt. Det man har precis runt ikring sig är så svårt att upptäcka.
  Mina gamla föräldrar bor i Viken. Vi är ofta där och ska dit nu i sommar med nyfödde sonen och hans syskon. Apselut att vi gör ett besök i tomatfabriken – den ligger bak kröken, ett stenkast från föräldrarnas villa.