Sveriges roligaste kocktävling avgjord

Tomas vinnarvispning

Det har gått inflation i kocktävlingar, bara på GastroNord tävlas det i allt från pizzabakning, skolmat och sushi till diskning. Jag har väldigt svårt att motivera mig att skriva om en enda tävling på Tasteline även om jag tycker att det är lovvärt att lyfta upp duktiga bambatanter.

Det finns bara en tävling som jag garanterat följer varje år: vassaste kocken. Det är tävlingen för de kockar som faktiskt jobbar i köket. Som inte minglar runt med gästerna och däremellan tar fram recept till Scans senaste grillkorv.

För att vinna måste kocken vara snabb. Det ska hackas lök, vispas äggvita (så skålen vågar vänds över huvudet), portionskäras fisk, identifieras kryddor, slås majonnäs och blandas råbiff.

Den skånska fanan har hållts högt av Franz Xaver Ziegerer från Malmös Årstiderna som länge var den obesegrade mästaren, men så hände något förra året. Labinot Kelmend från Stenungsbaden Yacht Club knyckte åt sig segern. Men i år har Malmö skärpt till sig igen. (och nu tänker jag äntligen berätta vem vinnaren är) Tomas Gustavsson från Häckeberga Slott i Malmö  utanför Lund vann och slog dessutom världsrekord i majonnässlagning. 58 sekunder för två gulor och halv liter olja.

Tävlingen arrangeras av tidningen Restauratören (som jag skulle läsa oftare om jag hade råd med en prenumeration) och jag är oerhört imponerad över att de lyckats få med världsrekordmomentet i tävlingen. Jag bugar ödmjukt och funderar ett varv på om vi kan få till det i Årets Hemmakock. Oavsett hoppas jag kunna vara med och slå världsrekord i högst antal simultana sabreringar i sommar.

4 kommentarer

  1. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » Ã¥teruppväck dina bambaminnen eller hur man äter lunch för 25 kronor i centrala Stockholm