sega havrekakor med russin

Insåg att förra posten innehöll bilder på kakor utan att ni fick något recept, och precis så brukar det vara på Brax on Food. Privat är jag inte receptskrivartypen (får jag betalt däremot…), men idag gör jag ett undantag.

Min syrra gillar havrekakor och när hon nyss fyllde år kändes det som ett utmärkt val att baka till hennes kakbuffé (och till Benjamins stundande dop). Jag utgick från ett befintligt recept men för att få kakorna sega bytte jag ut del av sockret mot sirap. Och för att de skulle bli extra goda minskade jag sockermängden och ökade på med russin. Och då dubblade jag receptet så klart!

img_2743

Syrrans havrekakor med russin
125 små kakor

250 g ekologiskt smör
4 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 dl ekologiska havregryn
½ dl ekologiskt socker
2 dl ljus sirap
4 dl ekologiska russin

1. Låt smöret blir rumsvarmt.
2. Blanda först mjölet med bakpulvret.Rör sedan ihop samtliga ingredienser.
3. Ställ smeten i kylen en timme tills den stelnar något.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla smeten till små bollar, stora som enkronor. Fördela dem i jämna rader på bakplåtsförsedda plåtar. Tänk på att kakorna flyter ut i ugnen.
5. Grädda  i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

2 kommentarer