att frysa eller inte frysa

img_2743

Just nu står jag och fryser in småkakor. Det ska slutligen bli cirka sju sorter som vi ska äta efter Benjamins dop. Först dop, sedan linssoppa och slutligen tårta. Jag började baka dopkakor redan i december och har fryst ner dem löpande. Det brukar bli godast så. Jag kallar det för farmorsmetoden.
gaffelkakasockerrint

Både mormor och farmor bakade en massa småkakor. Det som skiljde dem åt var hur de förvarade dem. Jag blev påmind om det i veckan när jag tittade in i farmors skafferi. Trots att hon dog för flera år sedan stod fortfarande burkarna som hon brukade frysa in kakor i kvar. Det känns fint. Hennes kakfat var fyllda med gaffelkakor och korintkakor och sockerringar och alla var frusna för att precis hinna tina när te och kaffe var upphällt.

sockerkakakallamig
notkaka

Mormor bakade också massa kakor, men de hamnade i ett stort kakskafferi. Hylla efter hylla på landet fylld med plastlådor med färgstarka 70-talstryck – orangea blommor, bruna bårder och sånt. Mycket mer lättåtkomligt för oss barnbarn, men ju äldre hon blev ju sämre blev kakomsättningen och en lätt härsken doft tog över skåpet. Oavsett så njöt jag av hennes sockerkaka på sur grädde, bondkakor med galet namn och underbara nötchokladrutor.

Foton: Alice Brax, Jurek Holzer och Åsa Dahlgren

en kommentar