recept på tre-i-rad

Så här i rabarbertider vill jag uppmana till idel plockning och konsumtion av denna rot som förr användes som avföringsmedel (enligt Gastronomisk Uppslagsbok). Detta är inte en receptblogg, men ibland gör jag undantag. Smeten går ruggigt fort att röra ihop med en träslev och hälls sedan ut i en långpanna. Det pilliga är att placera ut rabarbern. Sen är det bara att börja spela tre-i-rad med jordgubbarna. Just det, kakan på bilden har inte varit på ugnsbesök än.

Tre-i-rad kaka
200 g smör
0,5 l socker
1 dl ljust muscovadoråsocker
4 st ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
300 g rabarber
250 g jordgubbar

Värm ugnen till 175°. Lägg två bakplåtspapper omlott i en långpanna (ca 30×40 cm). Lägg fettet i en vispskål och smält det på svag värme i mikron. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker med en slev eller en elvisp på svag värme till en slät smet. Häll den i långpannan.

Skär ändarna av och skala rabarbern. Skär den på längden fjärdedelar. Lägg ut rabarbern i ett rutmönster på smeten och fyll hälften av rutorna med jordgubbshalvor.

Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig när den är klar. Drag kakan ur pannan med hjälp av bakplåtspappret och stjälp över långpannan och låt svalna. Skär kakan i bitar.

4 kommentarer

  1. ulla

    Vill bara gratulera till redaktionschefsskapet!
    Hälsningar
    Ulla Cocke

  2. Tilia

    Har planer på att baka kakan och utrusta två av mina barn med olika bär och låta dem spela luffarschack med den rabarberprydda kakan innan den gräddas. Sexåringens luffarschacksstrategi är fortfarande rätt oraffinerad så jag hyser gott hopp om att bären blir lämpligt utspridda. Lek med maten!