matminnen från Oaxen

Idag sitter jag fast på kurs hela dagen och skulle det bli någon dötid tänker jag drömma mig tillbaka till mitt Oaxenbesök. Bäst att ta en liten repetition så jag inte börjar dagdrömma om fel amuse boucher!
Texten är skriven i all hast och kommer säkert kompletteras med mer målande språk senare.


Smakretare med kräftor


Efter den kom en pytteportion kalvkind.

Spindelkrabbegröt i rödvin- och basilikaviérge med en karamelliserad emulsion på grisblod och skaldjurssmör samt kryddspäcksflarn och saltbakad rotselleri

Tredje amusen var en väldoftande pilgrimsmussla gömd i ett skum. Mia Gahne sticker ner näsan i skålen för att ge mig ett fototillfälle. Tack Mia!


Terrin på svensk anklever med kardemummasocker, enrisaprikoser och makadamianötter, serverad med äppel-ice wine, bläckfisksirap och apelsinbrioche

Enriset tänds på och en doft av majbrasa fyller min näsa.

Kanelstekt svenskt ankbröst serverad med lök bräserad i Sotholmens Stout samt kalvfotsbunden kalvbringa, Gotlandstryffelkräm och friterad palsternacka. Jörgen hyvlar på tryffel.


Kvällens snyggaste rätt har jag smakmässigt inte vett att uppskatta. Jag måste bli betydligt äldre än 32 för att lära mig att uppskatta starka ostar.
Getostmozzarella i brödkaramell med veteölsinkokta russin, svensk get- och komjölksost smaksatt med rostade örter i rågbröd samt kålrotsmarmelad

Vår smörkonsumtion var enorm. Smörsten efter smörsten bars in till bordet och vi skrapade dem ner till minsta smörhåla. Mejeriet ligger i Järna.

En liten predessert som gör att vi orkar med. Hyvlad is med smak av svarta vinbärsblad och citrus om jag inte missminner mig. Och så en halverad kanderad salt pinne. Det ni!

Temat på måltiden måste sägas vara eld. Här flamberas det för fullt med en Mia i förgrunden.

Mia och Ã…ke leker flameringsdare.


Vaniljflamberade sensommaräpplen med gräddglass, smörkola och kakaosmulor samt druvor i äppelgelé, äppelchips och äppelmynta

På Oaxen är de bra på te. Det tackar vi särskilt för. Och så gör de på tok för många små kakor som i menyn går under den förringande beteckningen Sötsaker. Socker i trängsel vore mer passande.

Ni ser hur mycket det är! Naturligtvis fanns det ingen plats kvar i magen vid det laget. Det fick bli en doggy box.

8 kommentarer

  1. Pingback: Oaxen « Pipopp pratar pÃ¥
  2. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » kontaktannons IV