läs aldrig innehållsförteckningar

20131014-211836.jpg

Det blir bara jobbigt då.

Jag är en ganska lat konsument. Jo, visst gör jag egen nyponsoppa, äpplemos och tomatsås. Men särskilt sen jag blev småbarnsförälder och insåg att barnen oändligt mycket hellre vill ha Mamma Scans köttbullar än mina egna så kan jag tänka mig vissa genvägar. Vällingpulver verkar vara en genial uppfinning. Blandas med vatten, skaka lite, och vips har man klumpfri välling.

Sen började jag titta på innehållsförteckningen. Palmolja! Sen googlade jag på Semper och palmolja och insåg att jag knappast var först på att ha reagerat. Så jag släpper palmoljefrågan och koncentrerar mig på andra ingredienser. Varifrån kommer egentligen havren och mjölken i vällingen? Är de svenska? Om inte, under vilka förhållanden lever korna som producerar mjölken? Jag har mailat en fråga till Semper och får säkert svar inom kort. Jag önskar att man överlag var tydligare på att redovisa varifrån ingredienserna i ett hel- eller halvfabrikat kom. Inte bara när det gäller kött.

Kommer ni förresten ihåg när det stod närproducerat på Sempers banan -och mangopuré? Eftersom den var ihopblandad och förpackad i Sverige.

Och så känner jag mig lockad att handla Ottos färska välling, med mjölk från eko-gårdar runt Falköping, och havre från Varaslätten.

4 kommentarer

  1. Elin

    Gör egen välling, minns inte exakt hur jag gjorde men gjorde ungefär så här; http://www.mariacollings.se/2011/09/26/vaga-vagra-valling/
    Skrädmjölet var lite knepigt att hitta ute i förorten men så upptäckte jag att min hovleverantör Mathem.se hade det i sortimentet, och ekologiskt havremjölk värmde vi ibland upp och ner som dryck, som en lifesaver, allt behöver inte vara komplicerat ;)

  2. Annica

    Kolla även in hos Lilla matderiven. Hon har många bra recept för små barn.