faran av för många kvinnor

En ny höst och en ny mängd matprogram. SVTs nya satsning Det stora matslaget påminde mig om det tabubelagda med att ha fler kvinnor än män i en jury som ska ha åsikter om mat. Ibland vågar man inte ha några kvinnor alls.

Det stora matslaget 67% män
I det stora matslaget består juryn av två män och en kvinna: kocken Marcus Samuelsson, författaren Mons Kallentoft och matetnologen Anna Burstedt. De ”bedömer lagens rätter i ”smak”, ”presentation” och ”tradition”. Marcus Samuelsson är juryns ordförande och har en mer framträdande roll och driver momenten framåt.”
detstoramatslaget

Dessertmästarna 100% män
I kanal 5s dessertmästarna hittade man bara män till sin jury eftersom man letade efter personer som var ”hyperkompetenta”.

dessrtgubbarna

Men hur har det varit tidigare år?

Mästerkockarna 100% män igen och igen
TV4s Sveriges mästerkock hade en jury med 100% män: Per Morberg, Markus Aujalay och Leif Mannerström. När Per Morberg lämnade juryn och passade på att berätta vad han egentligen tyckte om Mästerkockarna ersattes han med… Anders Dahlbom. Könsfördelning förblir konstant. Mästerkockarna dras dessutom med fler problem kring synen på kvinnor.
mästerkocken

Sveriges Grillmästare 100% män
I TV4s program Sveriges Grillmästare är kockarna Melker Andersson och Christian Hellberg jury. Programledare Lisa Lemke är även hon en väldigt kompentent grillare, men det tillåts inte framgå av programmet.
grillmastarna

Hela Sverige bakar 50/50

I TV4s Hela Sverige bakar, hade en ovanligt bra jury: coola Birgitta Rasmusson som är synonym med 7 sorters kakor och Johan Sörberg som slog igenom i Nyhetsmorgon. Programledare var Tilde de Paula som gjorde en poäng av att inte kunna baka.
helasverigebakar

Stjärnkockarna 25% kvinnor
2010 visade TV 3 Stjärnkockarna. Ett mattävlingsprogram där man var modig nog att ta med Lisa Förare Winbladh i en jury som för övrig  bestod av Edward Blom, Melker Andersson och Tom Sjöstedt.
stjrnkockarna

Sveriges Skönaste gårdar 67% kvinnor
Men det finns faktiskt undantag. I TV4s Sveriges Skönaste Gårdar där man tävlar om att skapa en ny förädlad produkt baserad på råvaror från den egna gården är två av tre jurymedlemmar kvinnor. Landshypoteks Helena Silvander bedömer gårdarnas affärspotential, Ellen Johansson, Business Developer på E.ON bedömer gårdarna ur hållbarhets- och energisynpunkt, men sen när det gäller att bedöma maten känns det alltid naturligt att välja en man: den här gången krögaren Carl-Jan Granqvist. I första säsongen var Tina Nordström kocken som skulle hjälpa gårdarna, i nästa säsong var det Christian Hellberg.

Vad är problemet?
TV förstärker bilden av att det är männens roll att bedöma. Och kvinnor som vill in i kockyrket får ännu färre förebilder.

Jag tittar för lite på tv för att kunna göra en heltäckande lista. Tipsa mig gärna om fler matprogram som haft en jury. Och inget gör mig gladare än om du kommer med exempel på matprogram som haft en kvinnotung jury.

Läs mer om kockar som gjort skillnad och som råkar vara kvinnor.

8 kommentarer

 1. Johan Hedberg

  Bra listning, men Det stora matslaget passar inte in på listan riktigt. Varför? Vet inte, men det är alltid svårt med jury på tre personer eftersom ena könet automatiskt blir i majoritet. Jag tycker det är beklämmande (tänkte skriva ’vedervärdigt’ men oroar mig för att uppfattas som _för_ engagerad och därmed också väldigt rätt) att man inte har fler kvinnor i aktiva roller – jury, medlemmar och produktion men vågar precis som du gör i din text också se ljusglimtarna. Nu skrev jag mängder med text utan riktig substans igen. Mest ville jag säga att jag är så glad för att du skriver så ofta igen, men var rädd för att låta som en stalker.

 2. David Brax

  Det är just i sådana fall som det blir viktigt med strukturer/mönster – att ena könet dominerar i fall där det är tre medlemmar är självklart och oproblematiskt i enskilda fall, men om det systematiskt är så att övervikten är till det ena könets fördel så illustreras problemet.

 3. Alice Brax

  Tricket med att orka skriva regelbundet Johan är att varken vara gravid eller amma. Att ha en hemmaman och att vara arg hjälper.

 4. Johan Hedberg

  Good point. Själv har jag börjat notera att ’deadline’, ’piskande förläggare’ och ’engagerad sambo’ också är bra morötter för att skriva. Samt det faktum att jag är hemmaman gör att jag ibland tappar fokus från sånt som också är roligt (stoltheten när man torkat alla golvlister och hämtat extra tidigt på dagis når ibland patetiska nivåer).
  I korthet: Bra. Skriv mer.

 5. Kristofer Franzén

  Jag tyckte att det var så himla underhållande hur Fares i P4 Uppland kunde sitta och säga att det å andra sidan nästan bara var kvinnliga tävlande så då jämnade det ut sig! Och strax innan sa han att det faktiskt är 2013 så han tänker inte i kön.

 6. Lisa

  Jag har ingen TV så jag har knappt sett något av de här programmen, men väldigt intressant inlägg. Detta är något som är mycket viktigt att reflektera kring.

 7. Alice

  Tack Lisa. Jag tror mycket på att uppmärksamma människor. Annars accepterar man så mycket av slentrian.