jag får semmelfrossa på arbetstid

Imorgon blir det semmeltest på jobbet. 12 sorter ska vi hinna med att hämta upp på stans olika bagerier innan klockan slår 10. Naturligtvis återfinns Sveriges bakdrottning Mia Öhrn i semmeljuryn och jokern i spelet är en karismatisk skaraborgare.

Konditoritraditionen skiljer sig stort mellan Sveriges två största städer. I Stockholm har små damer i päls och pillerhatt sett till att ärevördiga konditorer som Vetekatten och Thelins har räddats undan konkurs.

I Göteborg har rivningsglada kommunpolitiker och mindre fiknasugna damer sett till att bagerikedjan Dahls, Steinbrenner & Nyberg och cafédrottningen Eva Olsson tillsammans står för långt mer än hälften av bullomsättningen i stan (personlig gissning). Ska man hitta klassiska konditorier får man ta sig ut i obyggden som Angered, Ale eller Mölnlycke (med undantag för Ahlströms på Korsgatan).
Lena hälsar att de godast semlorna i Göteborg köps på konditoriet vid Chapmans torg! Vill man vara helt säker inväntar man GPs test eller kontaktar göteborgsbaserade Svenska Semleakademien. De borde ju veta

16 kommentarer

 1. Peter

  Hm, nu var det ett tag sen jag var där, men hade inte kondiset vid Landala Torg väldigt bra semlor? Eller är de bortsvepta och ersatta med ett Dahls?

 2. Jessica

  Jag älskar Maria Öhrns böcker. Dessvärre tål jag inte mandel men alla semlor med substitut istället för mandel äter jag gärna :).

 3. Peter

  Brogyllen heter det, givetvis. Syskon till kondiset med samma namn vid Antikhallarna, får man anta. Tycks ligga kvar och brukar vara populära i GPs tester, om minnet inte sviker.

 4. Husmodern

  Jag vill påstå att Café Dello Sport, Hornstull, har Stockholms godaste semlor! Otippat, va? Då är jag ändå kanske en av de konditorivurmande personer som finns, men Dello lyckas med den mjukaste vetedeg och krämigaste mandelmassa som finns. Dessutom har de förstått sig på att ha ett par tre saltkorn i mandelmassan också. Jag är beroende!!
  Gillar du inte sport (nääää!)? Köp hem!
  XX

 5. Lagers tabberas

  Det är så mycket pengar i semlor så att de fullkomligt trycks ut till befolkningen. Egentligen – vad spelar det för roll – måste man egenltigen klassa denna enkla och ganska mediokra bakelse och till vilken nytta? – En semla är en semla är en semla.

 6. Harald

  Finns ett bageri på Allmäna vägen i Majorna som ofta får fram jäkligt bra semlor, sägs det.

 7. Alice

  Nja, en semla är inte en semla. Efter att ha provat 12 olika sorter kan jag konstatera att ofta är en semla något som i Stockholm kostar runt 30 kronor. Det mesta som går att köpa för runt 15 kronor är mer likt luft med mandelkristyr än semlor. Se testet i SvD på lördag.

 8. Lena

  Bageriet på Allmänna vägen måste vara Lasse-Majas, deras semlor är inte att leka med. Även Nöjds konditori (i Kungsten och på Brunnsbotorget) är värt en omväg.

 9. Lena G

  De på Chapmans torg är faktiskt ännu godare än Lasse-Majas! Grejen med dem förutom själva smakupplevelsen är att mandelmassan är bredd i ett jämnt och fint lager istället för att ligga som en stor, tung och kladdig klump i mitten. Supernajs! (För övrigt ligger min ataljé nästan granne med Lasse-Majas… Farligt!)
  Annars om man är på jakt efter riktiga semlor på riktiga konditorier i en riktig idyll ska man ta sig till Alingsås! Gerdas bageri sägs ha de godaste semlorna.

 10. Lena G

  För övrigt köpte jag en gång på90-talet en semla på konditoriet på hörnet vid Mariatorget. Reste hem ända till Aspudden och laddade hela hemresan inför denna utökta ”måltid” fattig som jag var. När jag kom hem värmde jag mjölk, fyllde tallriken med mjölk och semla och högg in. Första tuggan (skeden) gick bra, men när jag kom in till den förväntade mumsiga mandelmassan insåg jag att det inte riktigt smakade som det skulle. De galningarna hade haft hasselnötter i massan istället för mandel utan att informera överhuvudtaget (självklart för att hasselnötter är billigare än mandel). Bläääää. Jag tålde mandel men inte nötter och dessutom smakade det riktigt illa, så jag slängde resten.
  Dagen efter gick jag tillbaks och berättade om min besvikelse, varpå jag bara fick som svar att de hade faktiskt fått pris för ”bästa semla”. Gissa om jag önskade att jag hade haft ett maskingevär under duffeln då!!! Hoppas de har skärpt sig! Det är liksom som att sälja kanelbullar med kanelen utbytt mot kakao utan att informera… Man GÖR inte så.

 11. Jessica

  Oj om det där med hasselnötterna. Låter inte riktigt klokt men så har jag råkat ut för att man har bedyrat att det inte var nötter i något för att sedan säga att jo det är nougat i. Jomen tack och hej typ…

 12. Caroline

  Det finns ett litet nystarta konditori på Olskrokstorget Café Drömmar! De har ljuvliga semlor som görs kontinuerligt hela dagen så du kan vara säker på en färsk semla och allt tom. mandelmassan gör de själva. De är stora och hela semlan känns som en njutning. Jag älskar semlor men är trött på ställen som säljer semlor för under 15 kr. de smakar inte bra. Tyvärr gillar jag inte heller Dahls men Cederleufs i Partille är i toppklass. Jag tycker det är synd att många stora företag får mycket publicitet bara för att de är stora. De flesta bakar med maskiner som gör allt jobb och då får inte semlan sin speciella smak som handbakat gör. Vi måste stödja de små konditorierna som värnar om kvalitetet!!!!!!

 13. C

  Är jag den enda som VÄGRAR äta en enda fastlagsbulle före den 20 februari???!!! Och självklart äter jag den som hetvägg – ”gräddbakelser” äter man ju alltid annars!

  Håller med Caroline om att man ska värna om de genuina små konditorierna!

 14. Jessica

  Nej, du är inte den enda.
  Jag äter inte en semla före den 20 februari. Dock är den då utan mandelmassa (allergi mot mandel) men med varm mjölk :).

 15. Johanna

  Brunkebergs bageri i Stockholm – 10 poäng! Allt de rör vid blir till guld… :-)