jag bor i en vinkällare

Prolog: Alice är i grannlandet Danmark för att besöka de nyfunna matvännerna Rasmus och Trine. Tillsammans tänker de äta på Noma, gurgla viner och prata om hur varmt det kan tänkas vara i Sydafrika så här års.

Hemma hos Rasmus Foto: Alice Brax

Jag förstod nog inte riktigt hur tätt sammanflätade vinskribenten Rasmus boende och arbete var förrän jag tagit tre steg ner från gatuplan och klivit in genom hans ytterdörr. Först en stor hall med trälådor och kartonger fyllda med vin ordentligt staplade under ett långbord.

Hemma hos Rasmus Foto: Alice Brax

Nästa rum är fyllt med vinhyllor, på ett bord står några flaskor bubbel och kandelabrar och faktiskt även en hel del färgburkar, när jag tittade lite noggrannare.Tredje rummet är arbetsrummet för en hard core vinjournalist. I bokhyllan trängs böcker som Brunello till Zibibbo och Taming the screw med små doftflaskor uppmärkta overaged malt och grain. Överallt där möblerna bildar en lucka har ett litet vinställ klämts in. Jag bläddrar i högarna med Decanter och danska vintidningar innan jag går vidare.

Fjärde rummet är egentligen snarare en sal. Två långbord i tillhörande bänkar fyller upp rummet. På borden står en massa oöppnade vinflaskor och längst bort närmast fönstret finns en välfylld avecvagn som får mig att tänka på en bättre restaurang.

Bortanför salen låg en korridor med vinhyllor från golv till tak. Sovrum och badrum tycktes vinfria. Man får ju inte snoka i folks hem hur mycket som helst, har jag hört.

Vilken fantastisk lägenhet att få spendera helgen i. Vill du komma hit själv är det bara att hitta en lämplig vinkurs med det geniala namnet Den er osse god.

Kommentarer stängda.