gäsp! mot kock-VM

Tommy Myllymäki
Tommy Myllymäki

Klockan är på tok för tidigt. Snart ska jag tassa ut genom ytterdörren och sätta mig på Arlanda express. Flyget till Lyon går någon gång efter sju.

Jag ska ner till en gigantisk matmässa. Över 40 000 tillresta gastronomer från hela världen kommer trängas på Eurexpo. Jag har packat mina bekvämaste skor och mina snyggaste skor och ska försöka göra kloka val för när jag ska ha mig mig vad.

Men varför ska jag hänga på matmässa? Jo, kock-VM, mer känd som Bocuse d’Or går av stapeln där 25-26 januari. Kockar från 24 olika länder tävlar, och Sveriges heder förvaras av Tommy Myllymäki. Jag kommer att iakta samt twittra.

Sverige har bara vunnit en gång, 1997. Tack för det Mathias Dahlgren.

Konkurrensen är hård från Danmark och Norge, men även Frankrike är duktiga (och vana av att vinna).

I hejarklackan, kommer utöver undertecknad, även prins Carl Philip, landsbygdsminister Eskil Erlandsson och handelsminister Ewa Björling finnas.

Utöver att vinna är Sveriges plan att få svenskt griskött att vara officiell tävlingsråvara 2013 under namnet Gris by Sweden. Ja, ni läste rätt. Kan kanske uppfattas som en ny variant av sossegrått.

Jag fortsätter att rapportera från mässan. Framför allt på twitter lrfsverige

5 kommentarer

  1. Erika

    Hej, hej!
    Håll även tummarna för Sveriges Bagarlandslag som är i Lyon nu och tävlar i bageri-VM…

    http://www.bagarlandslaget.se/

    Sveriges bönder producerar fantastiska råvaror, som sedan presenteras på olika sätt, genom bakning, genom matlagning! :)

    Hälns Erika

  2. Örjan

    ”Sverige har bara vunnit en gång, 1997”
    Plus silver för Melker Anderson, några år tidigare, om jag minns rätt?
    Det är väl ganska bra.?
    Dessutom tog ju Tommy nu silvermedaljen.

  3. Alice

    @Örjan Kalla mig elitiskt, men silver räknas inte som vinst, inte ens för Melker. Däremot har Sverige haft stor framgång i Bocuse, så längt kan jag sträcka mig :)