frk Brax på skolbänken

Jag har utbildat mig en del på sistone, och då syftar jag inte bara på att jag regelbundet hänger i världens främsta lärosäte Oxford.

För några veckor sedan lärde Jens Linder mig att laga mat med låga temperaturer och jag fick ett diplom som bevis.

När jag idag avla examen i Dansukkers sockerskola efter ett fåtal timmar på skolbänken fick jag inget diplom. Däremot fick jag ett påse småkakor, vilket kändes väl så relevant. Till min stora lycka fick jag under lunchen sitta bredvid företagets vetenskapliga rådgivare, Ingrid Salomonsson och kunde reda ut tre frågetecken:

Kan jag ersätta apotektets dyra glykos med honung när jag gör kola?
Nej, honung har inte alls glykosets molekylära sammansättning och ger inte samma effekt. Dessutom är det betydligt sötare än det neutralt smakande glykoset.

Tänker Dansukker börja sälja glykos i större förpackningar och till ett billigare pris än Apotektet gör?
Vi har pratat om det länge, men det verkar inte aktuellt.

Vad är det för skillnad på farinsocker och ljust muskovadosocker?
De är ganska lika. Eftersom Dansukker köper den färdiga produkten är det osäkert exakt hur de är gjorda. Troligtvis är båda gjorda av vitt rafinerat socker som smaksatts med rörsockersirap. Farinsocker är gjort med lite grövre sockerkristaller och troligtvis på sockerbetssocker. Muskovadosockret är gjort på sockerrörssocker.

Peter J Skogström hävdar att man känner skillnad på de två. Jag är mer tveksam. Eller så har han helt enkelt bättre smaklökar än jag har.

12 kommentarer

 1. Anne

  Oh, kan du inte försöka ta reda på hur glykos förhåller sig till vit sirap? Läste i min Cake Bible att glykos och corn syrup i stort sett var samma sak, i olika koncentration, och gick bra att använda om man räknade med lite konvertering. Och i flera recept har jag sett vit sirap istället för corn syrup. (Varav jag bara testat i ett – en klassisk smörkräm med kokt sockerlag.) Ska ge mig på att göra rolled fondant till ett par bröllopstårtor i vår (om jag inte fegar och köper färdig sugarpaste) men det ska vara hypermycket glykos i och det känns inte så kul. Har sett svenska recept som ser ut att vara samma, fast med vit sirap då. Hmm.. Vore ju roligt att veta vad Dansukker själva säger :)

 2. Alice

  Hej Anne: jag frågade om vit sirap också och det är bättre att ersätta glykos med vit sirap än med honung, men det är fortfarande inte samma sak och definitivt sötare än glykos. Så jag skulle säga: nej, det är inte utbytbart. Men prova gärna och rapportera av.

 3. Gitto

  Alice!

  Det finns på Coop Forum och en del mellanösternorienterade butiker ”fuskhonung” som består av typ 90% glukos med en smaktillsats av honung. Kostar knappt någonting och fungerar utmärkt som glukossubstitut.

 4. Mia

  Ett annat tips för den som vill slippa Apotekets svindyra pytteförpackningar med glykos är att det finns ganska stora burkar i NK Saluhall och på Eter och Essencefabriken på Wallingatan.

 5. K

  Hur förhåller sig då egentligen glykos till glukossirap på majs? För sådan glukossirap är inte så dyr. På Dansukkers egna sidor står det att glykos är produktnamn på svensk glukossirap. Mycket förvirrande. På wikipedia blir man omdirigerad från glykos till glukos.

 6. Jessica

  Anne, har du kollat där på dekoreramera.se? Om sugarpaste menar jag? Och glukos. Alternativt essencefabriken.
  Om du behöver just corn syrup och inte har någon i USA som kan skicka så har jag kompisar som jag kan höra med om du vill.

 7. Lena

  Hmm. Apropå glykos undrar jag varför Apoteket tar 36 spänn för sin pepparmyntolja när EKströms bara kostar 14 pix på ICA…!! (10 ml båda två.) Bah.

 8. Tomas

  När jag gör chokladkola ska man egentligen ha både glykos och sirap, men jag ersätter det med Vit brödsirap som både innehåller vit sirap, glykos och även fruktos. Det funkar bra i min värld. Vet inte fördelningen bara. Det står inte på förpackingen.

 9. Olle Bergkvist

  Hej! Hur är det då med dextrose? Är det samma som flytande glykos?

 10. Alice

  Tyvärr vet jag inte Olle, men helt klart råder det fortfarande en del oklarheter kring ämnet glykos.

 11. Marie

  Ville bara ta reda på om glykos sirap är samma sak som high fructos corn syrup och det verkar så. Men måste man använda glykos sirap i bakverk? HFCS är inte bra för kroppen! Använd riktigt socker istället! Hua!