frk Brax på skolbänken

Jag har utbildat mig en del på sistone, och då syftar jag inte bara på att jag regelbundet hänger i världens främsta lärosäte Oxford.

För några veckor sedan lärde Jens Linder mig att laga mat med låga temperaturer och jag fick ett diplom som bevis.

När jag idag avla examen i Dansukkers sockerskola efter ett fåtal timmar på skolbänken fick jag inget diplom. Däremot fick jag ett påse småkakor, vilket kändes väl så relevant. Till min stora lycka fick jag under lunchen sitta bredvid företagets vetenskapliga rådgivare, Ingrid Salomonsson och kunde reda ut tre frågetecken:

Kan jag ersätta apotektets dyra glykos med honung när jag gör kola?
Nej, honung har inte alls glykosets molekylära sammansättning och ger inte samma effekt. Dessutom är det betydligt sötare än det neutralt smakande glykoset.

Tänker Dansukker börja sälja glykos i större förpackningar och till ett billigare pris än Apotektet gör?
Vi har pratat om det länge, men det verkar inte aktuellt.

Vad är det för skillnad på farinsocker och ljust muskovadosocker?
De är ganska lika. Eftersom Dansukker köper den färdiga produkten är det osäkert exakt hur de är gjorda. Troligtvis är båda gjorda av vitt rafinerat socker som smaksatts med rörsockersirap. Farinsocker är gjort med lite grövre sockerkristaller och troligtvis på sockerbetssocker. Muskovadosockret är gjort på sockerrörssocker.

Peter J Skogström hävdar att man känner skillnad på de två. Jag är mer tveksam. Eller så har han helt enkelt bättre smaklökar än jag har.

12 kommentarer