förtjusande Hiram

Märit Huldt, min favoritmatjournalist Hiram, avled i fredags. Hon skrev om mat långt innan det blev trendigt, och hon gjorde det på ett lysande sätt.

Hurra för Hiram!
Fly från bergen av moderna kokböcker med begränsat bästföredatum! Leta i stället på kokbokshyllorna hos närmsta antikvariat efter en av 60-talets favoriter, Hirams kokbok.
Hiram var en liten tant som bodde i mammas blåa kokbok. Hon hade svart klänning och vitt förkläde och såg ut att bo i Mumindalen. Dessutom lystrade hon till namnet fru Bråttom. Med hjälp av Hiram kunde burkskinkan förvandlas till den exotiska rätten drömskinka med portvin.

Hennes kokbok såg inte ut som andras. Trista receptuppställningar var ersatta med roliga bilder och kåserande text. Ord som deciliter, exakt och struket fick stå tillbaka för de mer beskrivande som en nypa eller handfull, tills det luktar gott eller tills det fått vacker färg. I Hirams värld skulle matlagning vara rolig och inte så lagbunden.

Bakom signaturen Hiram fanns Märit Hult. Hon började som matjournalist på Svenska Dagbladet 1955 efter att ha vunnit tidningens mattävling med ett recept på skinka som hon uppsnappat i en tågkupé på väg till Italien. Långt innan det blivit inne att skriva om mat publicerade hon kokböcker och tidningsartiklar och hade telefontid då man kunde ringa med sina matfrågor.

När jag själv började laga mat efter Hirams recept förstod jag vilka fantastiska böcker det var. Hon gör falsk borsjtj genom att blanda soppa på burk med tärnade rödbetor. Hon bakar fisk i sockerkaksformen och klär ut en falukorv i kalvinnanlårskläder. Ingredienserna är billiga, tillagningssätten fantasifulla och resultatet förvånansvärt bra. För Hiram fick matlagning att låta, och vara, rolig.

Denna text har jag tidigare publicerat i ICA-Kuriren med sex Hiram-recept.

Kommentarer stängda.