en mangokavaljer

Nej, jag brukar inte avslöja vilken sorts mat jag lagar, än mindre skriva ner recept, men nu är det sommar och tid samt bär finns i överflöd.

Mangopaj med rödavinbär
Mangofrukterna i vardagsrummet pockade på min uppmärksamhet genom att släppa ifrån sig tydliga doftsignaler av mognad. Jag kände mig lat och valde mellan en smulpaj och en fruktsallad, oavsett behövde mangon en syrlig kompanjon och vinbärsbuskarna behövde plockas.

Smuldegen
150 g smör
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 dl farinsocker
75 g mandelmassa

Fyllning
2 mogna mangos
1 liter röda vinbär

1. Smuldegen: Jag ställer alltid fram ett paket smör på morgonen i förhoppningen att jag ska baka något under dagen. Alltså rör jag ihop rumsvarmt smör med mjöl, gryn och socker. Mandelmassan grovriver jag och blandar ner. Kanske åker lite citronskal ner också. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Fyllning: Skala mangon och skär loss köttet från kärnan. Rensa och repa rödavinbären. Lägg frukt och bär i botten av en pajform med ca 20 cm i diameter.

3. Fördela smuldegen över och grädda i nedre delen av ugnen i 45 min. Strålande att äta med glass, vaniljsås eller bara värmas upp på nytt och ätas med sked direkt ur formen.

Kommentarer stängda.