en doft av manssvett och spiskummin

På temat matförvirring är spiskummin ett utmärkt exempel. Det får inte blandas ihop med kummin, framför allt inte av översättare av indiska kokböcker. Det kan bli så fel då. För att hindra att det händer igen: Caraway = Kummin och Cumin= Spiskummin
Lisa rostar och maler sin spiskummin för att få en rundare smak medan Mia direktimporterar sin från Marocko. Den är färdigrostad och färdigmald, men smakar massor.
– Den luktar mycket mindre manssvett än den svenska.

Spiskumminen börjar slå ut kummin i svenska kryddhyllor, på Tasteline hittar jag 250 olika recept med kryddan. Glöm bara inte att kummin är en viktig beståndsdel i riktigt goda bröd, så köp den också. Och köp den hel och mal den själv.

8 kommentarer

 1. Christina W

  Åhhh hade ingen aning om vad vare sig det ena eller andra heter på engelska. Däremot vet jag ju smakskillnaden.

 2. Emma -emmas designblogg-

  Hej! Jag letar lägenheter som kan passa i Jeu de Paumes nästa Stockhomsbok, som ska handla om snygga och charmiga hem till Stockholmspar (utan barn). Jag fick ett tips från Johanna på fingerspitzengefühl om att du har en mysig lägenhet! Du kan väl maila mig!

 3. Lena Grön.

  Japp! Manssvett var ordet. När jag var ung/liten/oförstörd tyckte jag verkligen att spiskummin luktade riktigt, riktigt illa. Typ en blandning av svett, gammal dammig garderob och möglig källare. Men efter åtta månader i Israel och ett därefter galloperande hoummosbegär finns kryddan definitivt med på listan över 10 kryddor som MÅSTE finnas i ett hem!

 4. mymlan

  Kummin är äckligt.
  Spiskummin är gott.
  jag har aldrig ens tänkt på att det kan stå kummin fast det menas spiskummin, men nu kanske jag vågar testa…

 5. Gurrapurra

  Mymlan, kummin är gott – spiskummin är äckligt och kväver all annan smak. Enligt min åsikt.

 6. Elisabeth

  Hej!
  Laser detta fran Canada, alskar kummin…vad ar spiskummin pa engelska?
  Laser SVD varje morgon, jattebra recept.
  Tack Elisabeth