Elle eller inte

ellematvin Mhhää, jag vet inte. Jag borde blivit glad när jag kom hem och såg att det låg en inplastad blank tidskrift på köksbänken. Men, den såg så trött ut.
Inte så att den gäspade, men när ”Vintermys” och ”Vi älskar italienskt” är de rubriker man drar mest på så är det inte ett dugg nytänkande. Innehållet är inte mycket bättre, det hela känns som ett lifestyle magasin för 45-åringar. Fast det kanske är precis vad Elleredaktionen vill göra?

Här finns en akut brist på nytänkande svensk mat. Allt är säkra kort. Snygga kort, men trygga. Jag vet att man vill vara som en svensk version av Olive, men det blir man inte genom att köpa in material från Olive och BBC Good Food och översätta inklusive de brittiska ordvitsarna. Bhrrr!

Plocksidorna är snygga, men innehåller väldigt lite för den som har något annat förhållande till mat än det som snygg accessoar. Matreportagen är vackert stylade och fotade och formgivningen låter bilderna breda ut sig, men jag känner sällan ett starkt behov av att laga något. Trots att några av landets bästa matstylister står bakom recepten. Kan inte redaktör

Man har hittat ett säkert koncept och följer det. Följer det så mycket så att när jag satt och jämförde 15-årsnumret från 2010 med 10-årsnumret från 2005 var upplägget skrämmande likt. Fast 2005 hade man låtit en svensk konditor baka tårtan. 2010 köpte man bara in ett foto från en brittisk tidning. Om jag inte minns fel fanns det inte ens ett recept till 2010-tårtan.

Varför prenumerar du på Elle Mat&Vin egentligen Alice? Hm, jag kan ha råkat gå förbi ett erbjudande om sex nummer för 100:- på Formex, men jag lovar att inte falla i den fällan igen. Åtminstone inte på två-tre år.

5 kommentarer

 1. Anna

  Ta med mig på Formex nästa år så lovar jag att hindra dig.
  Jag hade också svårt att bli inspirerad men skyllde allt på att jag är fel målgrupp. Mitt problem är bara att hitta tidningen vars målgrupp jag tillhör. (Inte är det ’Mama’ eller ’Vi föräldrar’ i varje fall!)

 2. Elin

  Vi har haft BBC Good Food till och från i ett par års tid som svärmor snällt skickar över, fast nu pausar vi även från den. Men den har alltid varit min favorit. Det är riktig mat. Bra idéer. De lagar maten och inte bara ”lägger ihop 5 saker på en tallrik så är det klart” som det är med tex Laga Lätt ungefär.

  Jag tycker att det är svårt med svenska mat-tidningar och prenumererar inte på någon. Står och nyper lite i dem i bland i mataffären men känner aldrig någon ”wow-känsla”. Jag BORDE vara en tacksam målgrupp men känner inte att någon svensk mat-tidning är ”jag”.

  De bästa mat-sidorna har varit Malin Söderströms recept i tidningen Femina genom åren som jag mer eller mindre köpte enkom för hennes goda idéer. Hela högen med tidningar låg prydligt i arbetsrummet och väntade på en högtidlig ”riv ut och spar”-session. Om inte Maken en dag berättade ”att han äntligen slängt den där högen tidningar som låg och skräpade i arbetsrummet”. Jag var helt förlamad av chock återhämtade mig inte på evigheter. Förresten, vet du om hon skriver för någon av de mat-tidningarna, så kanske jag går ut och spanar lite på ICA igen ;)

 3. Jessika

  jag har lagt ner Elle mat och vin. Ett tag hade de en redaktör som gick på viktväktarna och egentligne inte visste sådär övertygande mycket om mat.
  Jag har lagt ner andra prenumerationer på mattidningar också. Det enda jag har kvar är Baka.

 4. gitto

  Jag köpte en Elle Mat & Vin i höstas och det var verkligen en gång – aldrig mer. Det var så… dött. Det känns som mat för människor som inte är speciellt intresserade av mat, utan mer vill ha nåt som ser snyggt ut på tallriken.

 5. Sara

  Nu har jag Elle Mat&Vin som anställningsförmån här i förlagshuset, så jag kan ju inte klaga över någon kostnad eller så… MEN – jämrans vad besviken jag blev på de ”10 lätta matlådorna”. Dels fick alla de 10 ”recepten” plats på en halv sida, och dels var de aptråkiga.
  Laxskivor på rågbröd? Råris med en burk konserverad tonfisk? En burk konserverade plommontomater som ”gazpacho”? Att tas med i ”en (ren) termos”?
  Nej tack.