chokladcredo eller jakten på den segaste kolan

chokladsvamp2

Jag har inte särskilt sofistikerad chokladsmak. Men jag vet definitivt vad jag gillar.

Chokladkakor
Jag är väldigt förtjust i mjölkchoklad: Fazer blå, Valrhonas Jivara och Marabou mintkrokant. Bland de mörkare sorterna blir jag något mer högtravande och dyr i drift och köper gärna Pacari Raw, så nog om det mörka.

Chokladbitar
I Twistpåsen (ja, jag äter Twist) letar jag efter allting som är segt, innehåller toffee eller är lite knäckigt. Och jag är hejdlöst förtjust i Fazers Geisha.

Praliner
När det gäller praliner har jag ett, nästan oroande stort, beroende av kolasvampar, aka Michel Cluizel Les Champignons. Jag köper dem helst hos Flickorna Kanold i Göteborg. Jeanna Kanold delar min kärlek för det sega och har sett till att mina inköp numera innefattar florentines, smörkola i mörk choklad, frank nougat och något som ser ut som en chokladmakron men vars innehåll är såväl knaprigt som segt. (jag hann äta upp dem innan jag slogs av tanken att ta en bild).

Chokladfabriken gör en utmärkt fransk kola och en lakritspralin med havssalt, men de har inte samma fantastiskt sega konsistens. Däremot smakar de utmärkt. Och känns väldigt prisvärda.

Nu tänker jag kasta mig ut på okända vatten och beställa en kartong praliner från The Chocolate Tasting Club, eller Smaka choklad som de heter på svenska. Jag tilltalas av ord som hasselnötspraliné och flytande kolakaramell. Sen får vi se om deras praliner lever upp till beskrivningarna. Jag återkommer i en framtida bloggpost om den saken.

smakachoklad

3 kommentarer