choklad ska vara salt

choklad_abblindt_salt

Jag älskar att chokladfabrikanterna har nåtts av insikten att salt är bästa kryddan. Socker i all ära, men utan en tillräcklig touch salt blir smaken fadd, det märkte jag senaste på bullarna jag bakade framför Morden i Midsummer igår.

Chokladsorterna med havssalt är bra. Riktigt bra är Lindt (och det brukar det märket inte vara) och halvbra är Anthon Berg. Deras saltsmak är mesigare, deras choklad ljusare och det hela är uppblandat med flagad mandel. Ok, men inte riktigt bra.

marabou_salt

Allra lyckligast är jag över Marabous kombination av karameliserade mandlar och salt. De andra två smakerna i Marabouserien är valnötter/toffe samt hallon. Båda är översöta och inte alls lika bra.

Men varför ser det i så fall nästa alltid ut så här i livsmedelsaffärerna jag besöker? Hur svårt ska det vara att tillhandlahålla det beroendeframkallande lilla paket?

choklad_smak

4 kommentarer

 1. Lukas

  Marabous mandel-saltmixär bara fantastisk! Här i Norge heter den Walters Mandel och går att få tag på överallt. Mumma!

 2. Roger

  Hej, måste bara tipsa dig om världens godaste praliner med havssalt (de har även en massa andra underbara praliner). De tillverkas av Österlenchoklad i lilla skånska byn Skånes Tranås. Helt fantastiska!!!

 3. hedda

  Haha, du också? Jag är heeelt beroende och köper numera 4-5 åt gången där jag hittar dem. Personalen på lokala ica-butiken (som har uruselt utbud, men nästan alltid just den chokladen) tittar snett på mig.
  Måste nog ringa Marabou för att försäkra mig om att den kommer att finnas kvar även fortsättningsvis.

 4. Rebecca

  Den italienska chokladproducenten L’Artigiano har underbar choklad med havssalt (de har t.o.m. lyckats bevara saltkristallerna vilket jag inte riktigt förstår). Både mörka varianter och mjölkchoklad. Testa mjölkchokladen med havssalt och pepprig olivolja eller mjölkchokladen med havssalt och lakrits – båda makalösa!
  NK har liksom http://beriksson2.e-butiken.se/