återuppväck dina bambaminnen eller hur man äter lunch för 25 kronor i centrala Stockholm

Jag har inte så mycket till övers för mattävlingar och kokböcker. Det finns för mycket av båda och allt för få är bra.

När det gäller mattävlingar brukar jag prisa vassaste kocken där kockar tävlar i klassiska kockgöromÃ¥l som att vispa äggvita och hacka lök. En annan tävling som gjorde mig glad var Ã…rets skolkockslag. Just skolmat behöver ett rejält lyft och Lantmännen med Kurt Weid i spetsen ser till att duktiga ”bambatanter” fÃ¥r den uppmärksamhet de förtjänar.

Lagen skulle laga mat på recept som passade minst 100 personer och som kostade max tio kronor per portion, och det är generöst räknat jämfört med verklighetens snitt på åtta kronor. Bäst var laget med kockar från Skövde. De lagade bland annat en färsbiff med ugnsrostade rotfrukter, inlagd gurka och lingon.

img_0760

Jag var inbjuden att provsmaka rätten på restaurang Kungsholmen och blev glatt överraskad även om det är lite skrattretande när de står och lägger upp maten tjusigt på höjden. Det tror jag knappast de har tid med när det väller in ungar i Skövde en vanlig skoldag.  Allra allra snyggast var råkostsalladen. Spagettismala trådar av rödbeta och andra färgglada rotfrukter låg i en stor stor skål och såg oemotståndligt ut.

– Har ni en rotfruktssvarv i skolköket i Skövde?
– Nä, den fanns här på restaurang Kungsholmen och är tydligen specialbeställd från Kina. Men det finns handvevade svarvar att köpa för 900:-
– Hinner ni stå där och handsvarva rotfrukter då?
– Absolut!

Jag gillar att vinnarlagat är så ruggigt positiva och entusiastiska. Lyckos alla ungar i Skövde. Och så tycker jag att landets rotfruktsgrossister ska sponsra alla skolor med varsin svarv. Ungarna lär äta mycket mer om salladen är så här snygg.

img_07611

Den här veckan kan du prova Skövdekockarnas och ytterligare fyra lags mat på restaurang Kungsholmen i Stockholm. Luncherna kostar bara 25 kronor per portion och du hämtar naturligtvis själv på en bricka. Glöm inte att fylla på glaset med mjölk bara.

en kommentar

  1. Pingback: Twitter Trackbacks for Är lunch på Kungsholmen för 25:-/pers den här veckan! [braxonfood.se] on Topsy.com