än blommar flädern

Här plockar mina föräldra fläder medan jag håller i kameran
Om den här värmen håller i sig är det inte lång tid kvar innan flädern blommat ut. För alla er som ännu inte hunnit massakrera närmsta fläderbuske med en sax kommer nu en påminnelse. Ut och plocka! Flädersaft är jätteenkel att göra och ännu enklare att dricka.

Fläderblomssaft
20 blomklasar
2 citroner
2 kg socker
80 g vinsyra

1 ½ liter kokande vatten
Rensa bort smådjur och blad från blomklasarna. Skala av den gula del av skalet från tvättade citroner. Häll samtliga ingredienser i en ren spann och avsluta med kokande vatten. Rör om tills allt socker löst sig och ställ svalt i en vecka. Sila och häll i små plastburkar eller 0,5 l petflaskor och frys in.

Att saft är gott har jag redan konstaterat, men det som ständigt tränger sig in i mina dagdrömmar är tanken på en jordkällare fylld med fläderchampagne. Att sitta i källarens svalka och dricka lagrad fläderchampagne. Tänk er dofterna! För att öka chanserna att någon ska ge mig en källare fylld av champagne (valfri sort egentligen) publicerar jag några läsarrecept från GP.

Fläderchampagne
2 mycket stora fullt utslagna fläderblomsklasar
1 citron
2 msk äppelcidervinäger
4,5 liter vatten
8 dl strösocker

Pressa citronen, skär skalet i fyra bitar, lägg i en kruka. Sätt till alla övriga ingredienser, observera att blommorna inte skall sköljas. Rör om då och då och låt det hela stå med en handduk över i ca 1 dygn. Sila och häll upp på rena flaskor, fyll inte ända upp, trycket blir stort efter några dagar. Skruva åt korkarna ordentligt. Ställ på sval plats, gärna i en tät låda och med handduk över, om någon flaska skulle explodera. Låt stå minst 3 veckor. Servera väl avkyld.
Ulla-Britt Widegren

”Fläderblomschampagne”
12 fläderblomsklasar
7 hg socker
1 citron
2 msk vitvinsvinäger
4½ l vatten

Tvätta citronen väl. Strimla citronskalet och pressa ur saften, lägg blomklasarna i en stor bunke tillsammans med citronskal och saft. Tillsätt socker, vinäger och vatten. Rör om tills sockret smält. Låt stå ett dygn. Sila vätskan och fyll upp på flaskor med SKRUVKORK. Tillslut dem väl och låt stå i 14 dagar. Sparas max 3 veckor.
Laila Elgh

2 kommentarer

  1. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » plocka fläder nu!
  2. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » dramatisk drinkduell