Alice through the looking-glass

Så är det januari igen och alla tidningar fylls med artiklar om året som kommer. Redan i december blev jag ombedd att titta in i kristalkulan för att se vad som skulle hända 2009.

Egentligen gillar jag inte den här sortens uppdrag alls. Hur ska jag kunna veta vad som händer i framtiden? Vad är aningar och vad är av PR-byråer skickligt inplanterade föreställningar? När jag skriver framtidstexter känns det som om jag bara upprepar året som gått, och när jag läser dem i efterhand inser jag att jag sett för långt fram och att allmänheten absolut inte hunnit med det jag förutspått för dem.

Klurigt det där. Här är mitt försök i år:

Vilka råvaror tror du blir trend 2009?
Smaken av svensk sommar: dill.

Vilket kök/vilken region tror du blir stor 2009?

Precis som i klädmodet strävar vi mot trygghet. Det kök som står oss allra närmast lockar mest. Vi återupptäcker mormors handskrivna receptsamling och återupptäcker kalops och bondkakor.

Vilken bortglömd maträtt, råvara eller bortglömt tillagningssätt tror du vi ser igen? Lågtemperering i var mans hem. En perfekt kombination av klassiskt långkok och trendig molekylär gastronomi.

Om du fick BESTÄMMA mattrend för 2009, vad ser du helst då?
Att kött och fisk går från att spela huvudrollen på tallriken till att bli ett tillbehör. Årets kock Tom Sjöstedt visade vägen när han vann titeln med en rätt där grönsakerna stod i centrum. Vi behöver inte äta så mycket animaliskt protein som vi gör, både för oss själva och för klimatet.

Läs vad de andra tror om framtiden. Vi tycker pinsamt lika. Kanske blev vi alla hjärntvättade på samma pressträff :)SvDs matpanel

2 kommentarer