väl rätt fisk, annars får du spö

Nu börjar jag bygga pedagogiska ”välj rätt fisk”-sidor för att hjälpa våra läsare att välja rätt fisk. Sen känns det aldrig som om jag sitter inne med sanningen. Just som jag försöker rekommendera våra läsare att äta gråsej istället för torsk basunerar Aftonbladets Karin Ahlborg ut att den torsken säljs vidare till Frankrike och Tyskland när svenska bojkottar den. Tricket tycks vara att välja fisk som är krav- eller MSC-märkt. Eller att ha en pappa som drar upp abborre, precis som jag har :)

en kommentar

 1. aina

  Hej

  Kul att du skriver om fisk. Vi är fiskare och säljer fisk från fiskevagnar. Apropå vad man ska välja för fisk håller jag med om att det kan kännas svårt att göra rätt.

  Fisk som är lagligt fångad, d.v.säga inom kvoterna, är OK att äta skulle jag säga. Fångad blir den i vilket fall, och som du påpekar, äts den inte i Sverige så exporteras den. Det är desto bättre att välja fisk som är fiskad i vattnen runt dig för att slippa transporter. Sedan har vi varumärket Närfiskat, som betyder just att fisken är fångad i Sverige i ett lagligt fiske.

  Nu tycker en del att en del kvoter är för högt satta, och vill därför inte att vi ska äta just den fisken, kommer inte ihåg vad det gällde. Bättre är då att påverka på andra sätt än genom bojkott, eftersom det endast leder till export.

  Hälsningar fiskarna som till 99 % endast fiskar till närområdet.