tidspress och smörkrav

Illustration: Jonas MelchersonHur går tävlingen årets kock egentligen till?

Jo, de sex kockarna ska laga två rätter var. De har fem timmar på sig.

Rätt nummer ett är svårast är svårare eftersom den ska lagas utifrån en hemlig råvarukorg som finalisterna får se 45 minuter innan de ska starta. Rätten ska kännas modern, elegant och passa in på en à la cartemeny.

Rätt nummer två har temat ”nutida ekologiskt” och ska innehålla nötkött. Här har kockarna redan spikat sin rätt och säkert övningslagat ett femtiotal gånger. Själv fick jag proväta Tom Sjöstedts rätt i förra veckan. Den bär det inte helt kärnfulla namnet Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör. Å andra sidan är det ingen av kockarna som klarar av att beskriva sin maträtt på färre än 18 ord. Nästa år tycker jag att juryn ska kräva att rättens namns skrivs i haikuform.

Nå Alice, tillbaka till ämnet.

Eftersom årets kock egentligen heter Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och har som ursprungssyfte att få kockar att använda mer svenska mejeriprodukter i maten ingår tävlingsregeln att rätt två måste innehålla tre ekologiska mejeriprodukter, varav en ska vara smör. Börjar det inte bli dags att stryka den regeln?

4 kommentarer

  1. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » och dÃ¥ fick ekologin stryka pÃ¥ foten