tar denna galaperiod aldrig slut?

Först var det Bocuse dÓr, sen årets kock gala, tätt följt av Connoisseur-middag, Sveriges bästa bord, ambassadsmiddag och White gala. Snart ska årets barista utse och jag har ingen lust mer. Nu får det vara nog! Någon annan får rapportera från kaffefronten. Med min sista kraft harklar jag mig till ett:

detta har hänt!  White höll lanseringen av sin guide för tredje året och gav ut ett antal priser som jag redan skrivit om för jobbet. Men lite upprepning skadar inte…

Nygifta Magnus och Agneta fick motta priset för bästa matupplevelse av White. De vann förra året också och kommer fortsätta vinna och inte resten av restaurangsverige lyfter sig i kragen ett snäpp. Gooo Oaxen! Fast jag tycker att Magnus mat är krånglig att äta ibland. Vacker, rolig och krånglig. På tal om roligt fanns under 2006 bränd vall med sotade foderväxter på menyn. Dessutom har Oaxen doftfria tvålar på toaletterna. Sånt gillar en parfymallergiker som jag.

F12 fick pris för bästa helhetsupplevelse. Och borde få pris för flest söta pojkar i kök och matsal. Men jobbar det inga tjejer på F12? Ena kvinnan som mottog pris på hela kvällen var just Oaxens Agneta. Köksbranchen fortsätter att vara mandominerad. Tur att systrarna Brydling finns.

Längst ut till höger står Ferran och Olle. Ferran fick hela Berns att brista ut i applåder när han kallade Stockholm en av världens matmetropoler (lite osäker på översättningen).

sillTanken var att gästerna skulle gå vidare till Berns efteråt, men det nobbade de flesta. Berns kök har inte ett rykte som lockar tillräckligt. Det fick bli klassiska Prinsen tillsammans med Viveca, Daniel, A, Jens och Mia. Sillbrickan innehöll två goda sillar och tre som man vänligt skulle kunna kalla nyskapande. Har jag nämnt att jag är konservativ? Marängtårtan var en fullkomlig sockerbomb.

5 kommentarer

 1. magnusIamsterdam

  Jag hade gärna gått för dig.

  Stockholm en matmetropol……….han vet hur han ska värma en publik.

  Var tvungen att kolla upp det här med stjärnresturanger. Stämmer det att det bara finns 9 restauranger med stjärna i Sverige? För här i Holland var den allmänna nivån är ganska låg har de 81 restauranger med en eller fler stjärnor.

 2. Alice

  Jag tror att det är ännu värre, vi har bara åtta med stjärnor: Fredsgatan 12, Lux Stockholm, Mistral, Operakällaren, 28+, Basement, Fond, Sjömagasinet och slutligen tvåstjärnan Edsbacka Krog.
  Men det kan ju ske något inom kort när nya guiden kommer ut.

  81! Verkar som du har god skäl att stanna kvar i Amsterdam.

 3. magnusIamsterdam

  Alice: Det enda tråkiga är att matnivån i övrigt är riktigt dålig i Holland. Man kan inte köpa färsk jäst i affären, allt är förpaketerat och färdigskuret. Holländarna själva vill bara äta mackor med översalt ost och friterade saker jag inte ens vill börja tänka på.

  Och ändå har de 81 stjärnkrogar.

  Konstigt.

 4. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » galakväll